18 maj 2015 22:00

18 maj 2015 22:00

Sann glädje i drömkonsert

Lekfullt över generationsgränserna

leklust. Några var väldigt unga. Andra betydligt äldre. Men vad spelar åldern för roll? Att Georg Riedel, 82, har barnasinnet kvar gick inte att ta miste på.

Kvällens konferencier, chefen för Mariestads musikskola Kajsa Axelsson, beskrev konserten på Jubileumsteatern som en dröm. ”Tänk om Georg Riedel kunde komma hit” ... och ”vad kul om Claes Jansson också kom” ...

Basist

På måndagen blev drömmen alltså sann, då de båda fanns på scenen i Mariestad. Men de var långt ifrån ensamma. Där stod nämligen bland annat också omkring 150 barn från musik- och kulturskolor runt om i Skaraborg. Tillsammans sjöng de hel rad sånger med musik från Georg Riedels ”hand och hjärta”, som Axelsson så fint beskrev det.

En av Sveriges största kompositörer fanns alltså med och spelade sina egna låtar. På kontrabas, förstås.

Om stort och smått

De flesta känner Riedel som tonsättare till många av Astrid Lindgrens mest välbekanta sånger, men den här kvällen var det framför allt en annan Lindgren som författat texterna, nämligen Barbro Lindgren. Konsertens namn ”Nu sjunger näktergalen” är för övrigt detsamma som namnet på en sångbok som Lindgren och Riedel gav ut 1987.

Visorna handlade om allt från burkar och kråkor till platta maskar och rostiga spikar. Många sånger speglade dessutom om vår, sommar och solsken, vilket var oerhört passande denna måndagskväll i maj.

Nöjd publik

Det var jazziga tongångar rakt igenom – en stil som kanske inte så ofta förknippas med barn – utom när just Riedel varit inblandad. Att sedan jazz-, blues- och vissångaren Claes Jansson var med och sjöng förstärkte den svängiga inramningen.

Med ”Sakta vi gå genom stan” passade Jansson dessutom på att ge Riedel upprättelse för Monica Z-filmen, där äran för just den låtens arrangemang gavs till en jazzande kollega. Rätt ska vara rätt. Och publiken uppskattade tilltaget. Den tycktes stortrivas hela kvällen, faktiskt.

Det syntes att alla inblandade hade roligt – barnen såväl som musikerna och körens flera ledare. Det är skönt med vuxna som tar barnen på allvar. Lustigt nog blir det lekfullare så.

Kvällens konferencier, chefen för Mariestads musikskola Kajsa Axelsson, beskrev konserten på Jubileumsteatern som en dröm. ”Tänk om Georg Riedel kunde komma hit” ... och ”vad kul om Claes Jansson också kom” ...

Basist

På måndagen blev drömmen alltså sann, då de båda fanns på scenen i Mariestad. Men de var långt ifrån ensamma. Där stod nämligen bland annat också omkring 150 barn från musik- och kulturskolor runt om i Skaraborg. Tillsammans sjöng de hel rad sånger med musik från Georg Riedels ”hand och hjärta”, som Axelsson så fint beskrev det.

En av Sveriges största kompositörer fanns alltså med och spelade sina egna låtar. På kontrabas, förstås.

Om stort och smått

De flesta känner Riedel som tonsättare till många av Astrid Lindgrens mest välbekanta sånger, men den här kvällen var det framför allt en annan Lindgren som författat texterna, nämligen Barbro Lindgren. Konsertens namn ”Nu sjunger näktergalen” är för övrigt detsamma som namnet på en sångbok som Lindgren och Riedel gav ut 1987.

Visorna handlade om allt från burkar och kråkor till platta maskar och rostiga spikar. Många sånger speglade dessutom om vår, sommar och solsken, vilket var oerhört passande denna måndagskväll i maj.

Nöjd publik

Det var jazziga tongångar rakt igenom – en stil som kanske inte så ofta förknippas med barn – utom när just Riedel varit inblandad. Att sedan jazz-, blues- och vissångaren Claes Jansson var med och sjöng förstärkte den svängiga inramningen.

Med ”Sakta vi gå genom stan” passade Jansson dessutom på att ge Riedel upprättelse för Monica Z-filmen, där äran för just den låtens arrangemang gavs till en jazzande kollega. Rätt ska vara rätt. Och publiken uppskattade tilltaget. Den tycktes stortrivas hela kvällen, faktiskt.

Det syntes att alla inblandade hade roligt – barnen såväl som musikerna och körens flera ledare. Det är skönt med vuxna som tar barnen på allvar. Lustigt nog blir det lekfullare så.