16 maj 2015 16:53

16 maj 2015 16:54

Foto: Freddy Berg

Högljudd fest på torget

Mariestads musikskola fyller 50 år

Med bestämda steg marscherade de fyra orkestrarna mot Nya torget.
Väl där bjöds den stora publiken på ett storslaget jubileumstattoo.
– Det kunde inte ha gått bättre, säger drillflickan Alma Hadzimuratovic.

2015 är inte vilket år som helst. Mariestads musikskola 50-årsjubilerar samtidigt som Mariestads blåsorkester och Mariestads drill fyller 45 respektive 40 år.

Givetvis ska det firas – och det ordentligt. Kalaset pågår fram till den 30 maj med allt från konserter, workshops och vikingaslöjd. Lördagens festligheter på Nya torget i Mariestad får klassas som den givna höjdpunkten.

– Det känns jättekul att bjuda in kommuninvånarna på vår fest. Vi hade ett tattoo för fem år sedan och ville göra något motsvarande i år. Den gången var det bara lokala orkestrar på plats. Nu fick vi desto mer långväga gäster, säger Lars Appelgren, ordförande i stödföreningen.

Förutom Mariestads blåsorkester spelade Marinens ungdomskår från Karlskrona, Falköpings trumkår och ungdomsorkestern Göta Lejon från Göteborg. De fick var och en stå i centrum och briljera med sina instrument, allt från flöjtar och klarinetter till trumpeter och tromboner.

Konsert på kvällen

Förstetrumpetaren och tamburmajoren Lars Johansson ledde Mariestadståget på vägen till torget. Orkestrarna startade marschen på fyra olika platser och slöt sedan upp tillsammans.

– Vi har träffats varje onsdag i över ett halvårs tid och tränat hårt inför den här dagen. På slutet har vi övat även på helgerna. Ingenting händer av sig själv och det krävs mycket träning, säger Lars Johansson.

Blåsorkestern spelade låtar av Christina Aguilera, Michael Jackson, James Brown och Guns N' Roses. Innan den gemensamma marschen till Jubileumsteatern på Karlsholme, där det senare på kvällen väntade konsert, spelade orkestrarna några låtar tillsammans.

Hundratals runt torget

Tolvåringarna Alma Hadzimuratovic och Desiree Berggren har drillat i sex år. De kände pirret i magen ju närmare torget de kom.

– Det var lite nervöst på vägen hit. Under själva föreställningen tänker man inte på att det står hundratals personer och tittar på. Det är bara kul, säger hon.

Redan på måndagskvällen fortsätter musikskolans jubileumsfirande. Då spelar tonsättaren Georg Riedel egna sånger på Jubileumsteatern, tillsammans med barnkörer från Mariestad och andra körer från Skaraborg.

2015 är inte vilket år som helst. Mariestads musikskola 50-årsjubilerar samtidigt som Mariestads blåsorkester och Mariestads drill fyller 45 respektive 40 år.

Givetvis ska det firas – och det ordentligt. Kalaset pågår fram till den 30 maj med allt från konserter, workshops och vikingaslöjd. Lördagens festligheter på Nya torget i Mariestad får klassas som den givna höjdpunkten.

– Det känns jättekul att bjuda in kommuninvånarna på vår fest. Vi hade ett tattoo för fem år sedan och ville göra något motsvarande i år. Den gången var det bara lokala orkestrar på plats. Nu fick vi desto mer långväga gäster, säger Lars Appelgren, ordförande i stödföreningen.

Förutom Mariestads blåsorkester spelade Marinens ungdomskår från Karlskrona, Falköpings trumkår och ungdomsorkestern Göta Lejon från Göteborg. De fick var och en stå i centrum och briljera med sina instrument, allt från flöjtar och klarinetter till trumpeter och tromboner.

Konsert på kvällen

Förstetrumpetaren och tamburmajoren Lars Johansson ledde Mariestadståget på vägen till torget. Orkestrarna startade marschen på fyra olika platser och slöt sedan upp tillsammans.

– Vi har träffats varje onsdag i över ett halvårs tid och tränat hårt inför den här dagen. På slutet har vi övat även på helgerna. Ingenting händer av sig själv och det krävs mycket träning, säger Lars Johansson.

Blåsorkestern spelade låtar av Christina Aguilera, Michael Jackson, James Brown och Guns N' Roses. Innan den gemensamma marschen till Jubileumsteatern på Karlsholme, där det senare på kvällen väntade konsert, spelade orkestrarna några låtar tillsammans.

Hundratals runt torget

Tolvåringarna Alma Hadzimuratovic och Desiree Berggren har drillat i sex år. De kände pirret i magen ju närmare torget de kom.

– Det var lite nervöst på vägen hit. Under själva föreställningen tänker man inte på att det står hundratals personer och tittar på. Det är bara kul, säger hon.

Redan på måndagskvällen fortsätter musikskolans jubileumsfirande. Då spelar tonsättaren Georg Riedel egna sånger på Jubileumsteatern, tillsammans med barnkörer från Mariestad och andra körer från Skaraborg.