04 maj 2015 13:08

04 maj 2015 13:58

Kan du beskriva läget i Katmandu?

Mariestadsbon Jenny Adhikari, färdledare i jordbävningsdrabbade Nepal, som via Facebook samlat in 50 000 kronor från vänner i Sverige.

– Det pågår ett intensivt arbete med att röja upp efter den stora jordbävningen, samtidigt som det ständigt kommer nya efterskalv. Tre av de stora, gamla templen är raserade.

– Under söndagen var det två efterskalv och det har varit likadant varje dag den senaste veckan.

Hur är det själv?

– Jo, det är bra. Jag bor hos mina svärföräldrar vars hus har klarat sig bra. Det är stor spricka i en vägg, annars är allt okej. Nu försöker vi samla in pengar till drabbade och framför allt hitta pressningar till de som inte har någon bostad kvar. Monsunregnet kommer snart.

– Det vore bra om svenskarna ger bidrag till Nepal, det vore oerhört välkommet. Folk har inga bostäder och dras med sår som infekterats efter jordbävningen.

Du klarade dig själv med nöd och näppe, eller hur?

– Ja, vi åkte buss uppe i bergen i närheten av Gyaltum när jordbävningen startade. Det kom stenras över vägen på båda sidorna om bussen. Vi flydde ut till ett risfält fyra timmar och sov sedan utomhus i fem nätter. Bergsbyarna är väldigt hårt drabbade, speciellt Gorkha.

Berätta om första natten efter jordbävningen.

– Vi tog oss till en relativt platt plats och det var säkert 250 personer som samlats på en yta som är lika stor om en fjärdedel av Mariestads torg. Vi låg packade och jag hade en söt liten förtjusande pojke bredvid mig som sparkade på mig hela natten.

Blir du kvar i Nepal?

– Ja, det finns inga planer att åka hem just nu. Hemresan blir nog i slutet av maj, början av juni. Jag vill förstås göra en insats för detta underbara folk. Nepaleserna är fantastiskt starka människor.

– Det pågår ett intensivt arbete med att röja upp efter den stora jordbävningen, samtidigt som det ständigt kommer nya efterskalv. Tre av de stora, gamla templen är raserade.

– Under söndagen var det två efterskalv och det har varit likadant varje dag den senaste veckan.

Hur är det själv?

– Jo, det är bra. Jag bor hos mina svärföräldrar vars hus har klarat sig bra. Det är stor spricka i en vägg, annars är allt okej. Nu försöker vi samla in pengar till drabbade och framför allt hitta pressningar till de som inte har någon bostad kvar. Monsunregnet kommer snart.

– Det vore bra om svenskarna ger bidrag till Nepal, det vore oerhört välkommet. Folk har inga bostäder och dras med sår som infekterats efter jordbävningen.

Du klarade dig själv med nöd och näppe, eller hur?

– Ja, vi åkte buss uppe i bergen i närheten av Gyaltum när jordbävningen startade. Det kom stenras över vägen på båda sidorna om bussen. Vi flydde ut till ett risfält fyra timmar och sov sedan utomhus i fem nätter. Bergsbyarna är väldigt hårt drabbade, speciellt Gorkha.

Berätta om första natten efter jordbävningen.

– Vi tog oss till en relativt platt plats och det var säkert 250 personer som samlats på en yta som är lika stor om en fjärdedel av Mariestads torg. Vi låg packade och jag hade en söt liten förtjusande pojke bredvid mig som sparkade på mig hela natten.

Blir du kvar i Nepal?

– Ja, det finns inga planer att åka hem just nu. Hemresan blir nog i slutet av maj, början av juni. Jag vill förstås göra en insats för detta underbara folk. Nepaleserna är fantastiskt starka människor.