23 apr 2015 15:14

24 apr 2015 09:28

Yrkar på livstids fängelsestraff

TING.: Slutplädering i Delebäcksmordet

Tingsrättsförhandlingarna i Delebäcksmordet har avslutats.
Enligt åklagare Jenny Karlsson har det inte framkommit några förmildrande omständigheter.
– Jag yrkar att påföljden ska vara livstids fängelse, sade Karlsson i sin slutplädering under torsdagen.

Det är snart sju månader sedan de två vännernas festliga fredagskväll spårade ur i Delebäck, norr om Hova. Inte heller vid torsdagens huvudförhandlingar i Skaraborgs tingsrätt, framkom vad som egentligen hände den ödesdigra natten mot den 27 september förra året.

Den mordåtalade mannen hade besök av sin, sedan 20 år tillbaka, gode vän. Båda drack stora mängder vin och hade till en början trevligt.

Kvällen fick ett abrupt slut, när den åtalade kom ut från toaletten och enligt honom överfölls. Den åtalades försvarare Peter Stierna, menar att hans klient hela tiden var av den uppfattning att han slogs mot en inkräktare som han inte kände.

Den döda 43-åringen hade 23 krossår på överkroppen och avled av de hjärnskador han ådrog sig.

– Det handlar om hänsynslöst våld och den åtalade har haft flera tillfällen att ta sig samman och avsluta misshandeln. Den tekniska undersökningen visar också att våldet har pågått på flera områden i huset, kommenterade åklagare Jenny Karlsson.

– Misshandeln fortsatte mot en hjälplös person som inte hade någon chans att skydda eller försvara sig. Jag ser inte att det finns några förmildrande omständigheter som är kända och yrkar på livstids fängelse.

Akut psykos

Försvarsadvokat Peter Stierna menar att det finns flera omständigheter som visar till att tingsrätten bör ta hänsyn till förmildrade omständigheter.

– Det finns flera orsaker som kan styrka att min klient har hamnat i det psykiatrin omtalar som en akut psykos. Han har varit otroligt stressad och det i kombination med stora mängder alkohol kan ha gjort att han agerade i en illusion där han inte förstod att det var hans kompis han slog, sade Stierna.

Ett av försvarets argument var hur den åtalade uppträdde i det samtal som gjordes till SOS Alarm under natten. I samtalet hörs hur den nu avlidne mannen försökte förklara vem han var, men får till svar att han ljuger och ska ligga kvar på golvet.

– Där och i flera av hans senare handlingar visar att han tror att han har med en inbrottstjuv att göra. Det är känt att det under den aktuella perioden var många inbrott i området och det styrker också teorin om NN:s illusion att han var utsatt för ett rånförsök, säger Stierna.

I sin argumentation framhöll försvarsadvokaten också beteendet hos den åtalade de efterföljande timmarna.

– Hade min klient varit medveten om att han slagit ihjäl sin vän, så borde han ha undanröjt spår. I stället satt han på förstetrappen och inväntade polisen för att sedan visa dem rätt.

Den åtalade förblir häktad fram till domen som meddelas 7 maj.

Det är snart sju månader sedan de två vännernas festliga fredagskväll spårade ur i Delebäck, norr om Hova. Inte heller vid torsdagens huvudförhandlingar i Skaraborgs tingsrätt, framkom vad som egentligen hände den ödesdigra natten mot den 27 september förra året.

Den mordåtalade mannen hade besök av sin, sedan 20 år tillbaka, gode vän. Båda drack stora mängder vin och hade till en början trevligt.

Kvällen fick ett abrupt slut, när den åtalade kom ut från toaletten och enligt honom överfölls. Den åtalades försvarare Peter Stierna, menar att hans klient hela tiden var av den uppfattning att han slogs mot en inkräktare som han inte kände.

Den döda 43-åringen hade 23 krossår på överkroppen och avled av de hjärnskador han ådrog sig.

– Det handlar om hänsynslöst våld och den åtalade har haft flera tillfällen att ta sig samman och avsluta misshandeln. Den tekniska undersökningen visar också att våldet har pågått på flera områden i huset, kommenterade åklagare Jenny Karlsson.

– Misshandeln fortsatte mot en hjälplös person som inte hade någon chans att skydda eller försvara sig. Jag ser inte att det finns några förmildrande omständigheter som är kända och yrkar på livstids fängelse.

Akut psykos

Försvarsadvokat Peter Stierna menar att det finns flera omständigheter som visar till att tingsrätten bör ta hänsyn till förmildrade omständigheter.

– Det finns flera orsaker som kan styrka att min klient har hamnat i det psykiatrin omtalar som en akut psykos. Han har varit otroligt stressad och det i kombination med stora mängder alkohol kan ha gjort att han agerade i en illusion där han inte förstod att det var hans kompis han slog, sade Stierna.

Ett av försvarets argument var hur den åtalade uppträdde i det samtal som gjordes till SOS Alarm under natten. I samtalet hörs hur den nu avlidne mannen försökte förklara vem han var, men får till svar att han ljuger och ska ligga kvar på golvet.

– Där och i flera av hans senare handlingar visar att han tror att han har med en inbrottstjuv att göra. Det är känt att det under den aktuella perioden var många inbrott i området och det styrker också teorin om NN:s illusion att han var utsatt för ett rånförsök, säger Stierna.

I sin argumentation framhöll försvarsadvokaten också beteendet hos den åtalade de efterföljande timmarna.

– Hade min klient varit medveten om att han slagit ihjäl sin vän, så borde han ha undanröjt spår. I stället satt han på förstetrappen och inväntade polisen för att sedan visa dem rätt.

Den åtalade förblir häktad fram till domen som meddelas 7 maj.