19 apr 2015 21:22

22 apr 2015 19:05

Favorit i repris i domkyrkan

MARIESTAD: Orkestern på plats till sist

Domkyrkan var välfylld när Cantabilekören och orkestern Opera da Camera di Venezia framförde Vivaldis ”Gloria” på söndagskvällen.
– Konserten satt lika bra den här gången som i Venedig, säger mandolinisten Lars Forslund.

Förberedelserna blev dock inte riktigt som planerat. Flyget från Italien var sex timmar försenat och det var med knapp marginal som de italienska proffsmusikerna hann repetera programmet med Cantabilekören.

– Vi gjorde ju tre föreställningar tillsammans i Venedig förra våren, så vi kunde gå lite på rutin. Dessutom har vi övat på programmet under våren. Att det blev tight om tid för repetition gjorde oss extra taggade, säger körledaren Jan Tammo.

Cantabilekören besökte som sagt Venedig för ett år sedan för tre konserter, varav en hölls i Vivaldis dopkyrka Chiesa di San Giovanni. I Mariestads domkyrka var det exakt samma konsert som framfördes, där kören backades upp av musikerna i Opera da Camera di Venezia under ledning av mandolinisten Lars Forslund från Ödeshög.

– Under veckan ger vi fyra konserter i Sverige. Mariestad är först ut, därefter följer Vadstena klosterkyrka på onsdag, Bankeryd på lördag och Bottnaryd på söndag, berättar Lars Forslund.

Konserten bjöd på venetiansk musik rakt igenom. Cantabilekören sjöng Monteverdis ”Laudate Dominum”, sopran Liz-Marie Tammo framförde ett solokantat av Pergolesi och cembalist Mayumi Kamata gav ett smakprov av kompositören Anna Bon.

Som avslutning framfördes Antonio Vivaldis ”Gloria”; ett verk uppdelat i tolv körsatser. Lars Forslund, och många med honom, klassar verket som ett av barockens största.

– Det är ett fantastiskt verk, både att spela och lyssna till.

Och åhörarna i domkyrkan verkade instämma. När tonerna klingat av hyllades kören och musikerna med stående ovationer. Som tack bjöds det på ett extranummer. Intäkterna från konserten gick oavkortat till hjälparbete genom Svenska kyrkans internationella verksamhet.

Vad nästa projekt blir för Cantabilekören har Jan Tammo inte bestämt än.

– Det finns några idéer, men vad det blir återstår att se. Närmast på tur står planering av vårsånger till valborgsfirandet i Alhagen.

Förberedelserna blev dock inte riktigt som planerat. Flyget från Italien var sex timmar försenat och det var med knapp marginal som de italienska proffsmusikerna hann repetera programmet med Cantabilekören.

– Vi gjorde ju tre föreställningar tillsammans i Venedig förra våren, så vi kunde gå lite på rutin. Dessutom har vi övat på programmet under våren. Att det blev tight om tid för repetition gjorde oss extra taggade, säger körledaren Jan Tammo.

Cantabilekören besökte som sagt Venedig för ett år sedan för tre konserter, varav en hölls i Vivaldis dopkyrka Chiesa di San Giovanni. I Mariestads domkyrka var det exakt samma konsert som framfördes, där kören backades upp av musikerna i Opera da Camera di Venezia under ledning av mandolinisten Lars Forslund från Ödeshög.

– Under veckan ger vi fyra konserter i Sverige. Mariestad är först ut, därefter följer Vadstena klosterkyrka på onsdag, Bankeryd på lördag och Bottnaryd på söndag, berättar Lars Forslund.

Konserten bjöd på venetiansk musik rakt igenom. Cantabilekören sjöng Monteverdis ”Laudate Dominum”, sopran Liz-Marie Tammo framförde ett solokantat av Pergolesi och cembalist Mayumi Kamata gav ett smakprov av kompositören Anna Bon.

Som avslutning framfördes Antonio Vivaldis ”Gloria”; ett verk uppdelat i tolv körsatser. Lars Forslund, och många med honom, klassar verket som ett av barockens största.

– Det är ett fantastiskt verk, både att spela och lyssna till.

Och åhörarna i domkyrkan verkade instämma. När tonerna klingat av hyllades kören och musikerna med stående ovationer. Som tack bjöds det på ett extranummer. Intäkterna från konserten gick oavkortat till hjälparbete genom Svenska kyrkans internationella verksamhet.

Vad nästa projekt blir för Cantabilekören har Jan Tammo inte bestämt än.

– Det finns några idéer, men vad det blir återstår att se. Närmast på tur står planering av vårsånger till valborgsfirandet i Alhagen.