11 apr 2015 15:39

11 apr 2015 15:46

Här står Mariestadskonsten i fokus

MARIESTAD: Nytt grepp som gick hem

Att fylla väggarna i Stallet gick snabbt.

Jo då – Mariestads konstförenings initiativ, Öppen salong, blev en succé.

– Det här är fantastiskt, säger Lars Törnell, ordförande i konstföreningen.

Redan innan portarna till Stallet hade slagit upp kom de första konstnärerna för att få delta i utställningen. Bodil Nilsson och maken Arne var först på plats. Med sig hade paret en glasskulptur och ett träsmide.

– Vi har ställt ut flera gånger tidigare. Det ska bli spännande att se vad som dyker upp, säger Arne Nilsson.

Folktätt

Han behövde inte vänta länge på att konstverken skulle trilla in. I rask takt kom konstnärerna – tätt efter varandra. Hemvändaren Jonas Blees var en av dem. Eftersom temat är ”Mitt Mariestad” fick Blees motivera varför hans tavla – en vacker oljetavla med ett fler bergstoppar i bakgrunden – skulle hängas upp. För Mariestad omges ju knappast av några berg.

– Jag har varit utomlands i 30 år och kom tillbaka till Sverige för två år sedan. Målningen var något som kom förra sommaren, när jag bosatte mig i Mariestad. Så för mig handlar det om att jag började måla när jag flyttade hit, säger Blees, vars konstnärskap skiljer sig ganska mycket mot det han gjorde tidigare i livet.

”Målandet analogt”

– När jag jobbade med musik så var allting på datorer. Allt är så analogt när jag målar. Kladdet tilltalar mig. Man behöver inte tänka på att någon hårddisk ska krascha.

En som inte är helt främmande för utställningar är Linda Nordin. Hennes Mariestad har inneburit frigörande av tid.

– Jag tycker om att se det sociala i konsten. Jag tolkar det som att vi har fokus på fredag, då ska allt hända och vi hinner bygga förväntningar. Sen blir det inte alltid som man tänkt sig. Min tavla är en påminnelse om det, säger hon.

Lars Törnell gladde sig åt den stora tillströmningen av folk och Mariestadsborna kreativa lusta.

– Under Skördefesten har man fått en förnimmelse av hur många som skapar i Mariestad, säger Törnell.

Konstnärerna fick själva prissätta sina alster och den sista dagen av utställningen är den 26 april.

Redan innan portarna till Stallet hade slagit upp kom de första konstnärerna för att få delta i utställningen. Bodil Nilsson och maken Arne var först på plats. Med sig hade paret en glasskulptur och ett träsmide.

– Vi har ställt ut flera gånger tidigare. Det ska bli spännande att se vad som dyker upp, säger Arne Nilsson.

Folktätt

Han behövde inte vänta länge på att konstverken skulle trilla in. I rask takt kom konstnärerna – tätt efter varandra. Hemvändaren Jonas Blees var en av dem. Eftersom temat är ”Mitt Mariestad” fick Blees motivera varför hans tavla – en vacker oljetavla med ett fler bergstoppar i bakgrunden – skulle hängas upp. För Mariestad omges ju knappast av några berg.

– Jag har varit utomlands i 30 år och kom tillbaka till Sverige för två år sedan. Målningen var något som kom förra sommaren, när jag bosatte mig i Mariestad. Så för mig handlar det om att jag började måla när jag flyttade hit, säger Blees, vars konstnärskap skiljer sig ganska mycket mot det han gjorde tidigare i livet.

”Målandet analogt”

– När jag jobbade med musik så var allting på datorer. Allt är så analogt när jag målar. Kladdet tilltalar mig. Man behöver inte tänka på att någon hårddisk ska krascha.

En som inte är helt främmande för utställningar är Linda Nordin. Hennes Mariestad har inneburit frigörande av tid.

– Jag tycker om att se det sociala i konsten. Jag tolkar det som att vi har fokus på fredag, då ska allt hända och vi hinner bygga förväntningar. Sen blir det inte alltid som man tänkt sig. Min tavla är en påminnelse om det, säger hon.

Lars Törnell gladde sig åt den stora tillströmningen av folk och Mariestadsborna kreativa lusta.

– Under Skördefesten har man fått en förnimmelse av hur många som skapar i Mariestad, säger Törnell.

Konstnärerna fick själva prissätta sina alster och den sista dagen av utställningen är den 26 april.