04 apr 2015 14:30

04 apr 2015 14:35

Mariestadsbo blev Årets dietist

Hon jobbade i restaurangbranschen men tröttnade på den osunda livsstilen. Nu är Lena Ljungkrona-Falk utsedd till årets dietist.

– Jag känner mig otroligt rörd, säger hon.

Dietisternas riksförbund har utsett Mariestadsbon Lena Ljungkrona-Falk, 57, till årets dietist. Lena har länge jobbat för allas rätt till en dietist och hennes arbete resulterade förra året i fler dietisttjänster inom Västa Götalandsregionens primärvård. Karriären startade år 1985 efter några år i en osund restaurangbransch med onyttig mat och sena kvällar. Hon började intressera sig för hälsa och utbildade sig till dietist. Under sina år i yrkeslivet har Lena kämpat för fler dietisttjänster, främst inom primärvården.

– Jag har en känt en stor frustration över att det finns dietister som vill jobba, men att det inte finns tillräckligt många tjänster att söka.

Lena beskriver att det historiskt sett har funnits gott om dietisttjänster i Skaraborg, men inte i Västra Götalandsregionen. Trots detta har hon som Skaraborgsbo valt att engagera sig nationellt och regionalt för fler tjänster.

– Under mina år som vice ordförande i Dietisternas riksförbund fick jag upp ögonen för hur det ser ut i andra delar av landet, där det är brist på dietister. Jag engagerar mig för min yrkesgrupp, inte för mig som person.

Förebild

I motiveringen beskrivs Lena som en förebild och mentor för kollegor i hela landet.

– En vilja jag har är att få folk att känna sig bekväma. Jag har lätt för att bygga relationer vilket har varit en fördel både i mötet med patienter, kollegor och när jag har diskuterat med politiker och tjänstemän.

I sitt yrke har Lena märkt att frågorna kring mat ökar i takt med det stigande intresset för mat i media. Hon menar att en bra kost ser olika ut för alla individer, men att det generellt är bra att äta mycket frukt och grönt, fullkornsprodukter samt att minska på socker och salt.

– Det pratas om kolhydrater hit och dit och farligheter här och där. Många tänker att ”om jag mår bra av detta så måste väl alla andra också må bra av det”, och det är en felaktig inställning. En sak som är nyttig för en undernärd behöver inte vara nyttig för en person med övervikt, till exempel, säger Lena.

Dietisternas riksförbund har utsett Mariestadsbon Lena Ljungkrona-Falk, 57, till årets dietist. Lena har länge jobbat för allas rätt till en dietist och hennes arbete resulterade förra året i fler dietisttjänster inom Västa Götalandsregionens primärvård. Karriären startade år 1985 efter några år i en osund restaurangbransch med onyttig mat och sena kvällar. Hon började intressera sig för hälsa och utbildade sig till dietist. Under sina år i yrkeslivet har Lena kämpat för fler dietisttjänster, främst inom primärvården.

– Jag har en känt en stor frustration över att det finns dietister som vill jobba, men att det inte finns tillräckligt många tjänster att söka.

Lena beskriver att det historiskt sett har funnits gott om dietisttjänster i Skaraborg, men inte i Västra Götalandsregionen. Trots detta har hon som Skaraborgsbo valt att engagera sig nationellt och regionalt för fler tjänster.

– Under mina år som vice ordförande i Dietisternas riksförbund fick jag upp ögonen för hur det ser ut i andra delar av landet, där det är brist på dietister. Jag engagerar mig för min yrkesgrupp, inte för mig som person.

Förebild

I motiveringen beskrivs Lena som en förebild och mentor för kollegor i hela landet.

– En vilja jag har är att få folk att känna sig bekväma. Jag har lätt för att bygga relationer vilket har varit en fördel både i mötet med patienter, kollegor och när jag har diskuterat med politiker och tjänstemän.

I sitt yrke har Lena märkt att frågorna kring mat ökar i takt med det stigande intresset för mat i media. Hon menar att en bra kost ser olika ut för alla individer, men att det generellt är bra att äta mycket frukt och grönt, fullkornsprodukter samt att minska på socker och salt.

– Det pratas om kolhydrater hit och dit och farligheter här och där. Många tänker att ”om jag mår bra av detta så måste väl alla andra också må bra av det”, och det är en felaktig inställning. En sak som är nyttig för en undernärd behöver inte vara nyttig för en person med övervikt, till exempel, säger Lena.