02 apr 2015 06:00

02 apr 2015 08:21

Foto: Charlotte Ferneman

"Alla höns har egna karaktärer, Oscar älskar att spegla sig"

Pia behöver inte köpa påskpynt. Hon har riktiga höns i trädgården och äkta fjädrar i riset.

– Varför skulle jag köpa färgade fjädrar? Aldrig!

I trädgården i Ladukärr blommar våren och Pia Magnusson, 55, njuter i fulla drag. På gräsmattan, alltid i närheten av Pia, traskar hönan Ping och tuppen Oscar. De pickar i gräsmattan och kacklar bland stenar och blomsterrabatter. Hönsintresset väcktes för många år sedan när Pias bror lät sina höns gå utomhus fast Pia ansåg att det var för kallt. Hon tog med hönsen hem till sig och lät dem bo i hennes källare. Efter bara någon vecka väntade hönsen i källartrappan när hon kom hem från jobbet. När Pias dotter var lagom stor bestämde de sig för att skaffa höns igen.

– Vi fick små kycklingar som vi döpte till Ping och Vilda Matilda, men sedan gol Matilda 30 gånger. Det blev en allvarlig genuskonflikt och hon fick byta namn till Oscar, berättar Pia med ett skratt.

Nöjda grannar

Oscar och Ping är inomhus på nätterna och Pia är noga med att inte släppa ut dem i trädgården förrän grannarna har vaknat. Nu är hönan för gammal för att värpa ägg, men på den tiden då hon gjorde det brukade Pia bjuda grannarna, så några klagomål från de närboende har hon inte märkt av.

– Jag är noga med att inte störa grannarna. Men det är konstigt att skator och hundar får störa hur mycket som helst utan att någon bryr sig, säger hon.

Under MT:s besök tar Pia upp tuppen i famnen och genast kommer hönan springande efter. Så fort tuppen släpps ner på gräsmattan igen springer han raka vägen till hönan för att beskydda henne. På samma sätt vaktade han hönan när hon ruvade sina ägg för ett par år sedan, det året kläcktes kycklingarna precis lagom till påskfirandet.

Värnar om hönsen

En vecka innan påsk kunde Pia och hennes dotter höra hur det pep inuti äggen på morgonen, någon minut senare såg de hur den första kycklingen pickade sig ur skalet. Till årets påskfirande köper Pia ekologiska ägg, hon vet hur bra hönsen mår om de får leva ett värdigt liv.

– Alla höns har egna karaktärer. Oscar älskar att spegla sig och tidigare hade jag en höna som attackerade sin egen spegelbild varje dag. Deras härliga personligheter kommer aldrig fram i en flock på 15 000 höns.

På altanen står en vas med påskris, men inte med de färgglada fjädrarna vi är vana att se. I Pias ris sitter fjädrar i bruna nyanser, äkta fjädrar från hennes egna höns. Förutom äkta påskfjädrar, tupp och höna så har Pia nyligen köpt får tillsammans med en kompis. Fåren bor dock inte i trädgården och till den här påsken blir det inga lamm, men nästa år kommer Pia även att kunna stoltsera med eget påsklamm.

I trädgården i Ladukärr blommar våren och Pia Magnusson, 55, njuter i fulla drag. På gräsmattan, alltid i närheten av Pia, traskar hönan Ping och tuppen Oscar. De pickar i gräsmattan och kacklar bland stenar och blomsterrabatter. Hönsintresset väcktes för många år sedan när Pias bror lät sina höns gå utomhus fast Pia ansåg att det var för kallt. Hon tog med hönsen hem till sig och lät dem bo i hennes källare. Efter bara någon vecka väntade hönsen i källartrappan när hon kom hem från jobbet. När Pias dotter var lagom stor bestämde de sig för att skaffa höns igen.

– Vi fick små kycklingar som vi döpte till Ping och Vilda Matilda, men sedan gol Matilda 30 gånger. Det blev en allvarlig genuskonflikt och hon fick byta namn till Oscar, berättar Pia med ett skratt.

Nöjda grannar

Oscar och Ping är inomhus på nätterna och Pia är noga med att inte släppa ut dem i trädgården förrän grannarna har vaknat. Nu är hönan för gammal för att värpa ägg, men på den tiden då hon gjorde det brukade Pia bjuda grannarna, så några klagomål från de närboende har hon inte märkt av.

– Jag är noga med att inte störa grannarna. Men det är konstigt att skator och hundar får störa hur mycket som helst utan att någon bryr sig, säger hon.

Under MT:s besök tar Pia upp tuppen i famnen och genast kommer hönan springande efter. Så fort tuppen släpps ner på gräsmattan igen springer han raka vägen till hönan för att beskydda henne. På samma sätt vaktade han hönan när hon ruvade sina ägg för ett par år sedan, det året kläcktes kycklingarna precis lagom till påskfirandet.

Värnar om hönsen

En vecka innan påsk kunde Pia och hennes dotter höra hur det pep inuti äggen på morgonen, någon minut senare såg de hur den första kycklingen pickade sig ur skalet. Till årets påskfirande köper Pia ekologiska ägg, hon vet hur bra hönsen mår om de får leva ett värdigt liv.

– Alla höns har egna karaktärer. Oscar älskar att spegla sig och tidigare hade jag en höna som attackerade sin egen spegelbild varje dag. Deras härliga personligheter kommer aldrig fram i en flock på 15 000 höns.

På altanen står en vas med påskris, men inte med de färgglada fjädrarna vi är vana att se. I Pias ris sitter fjädrar i bruna nyanser, äkta fjädrar från hennes egna höns. Förutom äkta påskfjädrar, tupp och höna så har Pia nyligen köpt får tillsammans med en kompis. Fåren bor dock inte i trädgården och till den här påsken blir det inga lamm, men nästa år kommer Pia även att kunna stoltsera med eget påsklamm.

  • Jenni Hilli-Sjöqvist