01 apr 2015 06:00

01 apr 2015 10:36

Ser lovande ut inför påsken

Lite varmare än vanligt.

Mindre blött än vad det brukar vara.

Där har du sammanfattningen av marsvädret i Mariestad.

Årets marsmånad var mycket mild i hela landet under de tre första veckorna. En något kyligare avslutning gjorde att medelvärdena sjönk för hela månaden. Trots det så finns det för några svenska mätstationer en möjlighet att mars 2015 blir den varmaste marsmånaden som observerats.

I Mariestad är det Räddningstjänstens mätstation i Gamla stan som redovisar det lokala vädret till SMHI. I mätglaset där kom det under förra månaden sammanlagt 20 millimeter nederbörd. Sedan millenniumskiftet är genomsnittet i Mariestad för en marsmånad 24 millimeter nederbörd.

I mars 2006 kom det hela 46 millimeter medan det under mars 2013 inte kom en endaste liten droppe eller snöflinga under hela månaden.

6,7 grader på dagen

Mariestads medeltemperatur mitt på dagen en marsmånad är sedan millenniumskiftet 4,2 grader. Förra månaden uppvisade i snitt 6,7 grader. Varmaste marsmånaden här i modern tid var 2012 då snittet var 8,1 grader. Kallaste mars var 2006 med -0,4 grader mitt på dagen i snitt.

Sett till hela dygnet uppvisade just avklarade mars en maxnotering på 13,5 grader. Värmerekordet en marsmånad de senaste 16 åren inträffade den 27 mars 2010 då det var 18,3 grader.

Lovande påskväder

Förra månaden var det som kallast -3,7 grader i Mariestad under dygnsmätningen.

Köldrekordet en marsmånad här sedan år 2000 är från den 25 mars 2006 då kvicksilvret en natt kröp ned till -20,1 grader.

Prognosen för påskhelgen ser för övrigt lovande ut för Mariestad med sol och sju plusgrader på dagen och en nattemperatur strax över nollan. Allt enligt SMHI. YR verkar i stort hålla med om den saken.

Årets marsmånad var mycket mild i hela landet under de tre första veckorna. En något kyligare avslutning gjorde att medelvärdena sjönk för hela månaden. Trots det så finns det för några svenska mätstationer en möjlighet att mars 2015 blir den varmaste marsmånaden som observerats.

I Mariestad är det Räddningstjänstens mätstation i Gamla stan som redovisar det lokala vädret till SMHI. I mätglaset där kom det under förra månaden sammanlagt 20 millimeter nederbörd. Sedan millenniumskiftet är genomsnittet i Mariestad för en marsmånad 24 millimeter nederbörd.

I mars 2006 kom det hela 46 millimeter medan det under mars 2013 inte kom en endaste liten droppe eller snöflinga under hela månaden.

6,7 grader på dagen

Mariestads medeltemperatur mitt på dagen en marsmånad är sedan millenniumskiftet 4,2 grader. Förra månaden uppvisade i snitt 6,7 grader. Varmaste marsmånaden här i modern tid var 2012 då snittet var 8,1 grader. Kallaste mars var 2006 med -0,4 grader mitt på dagen i snitt.

Sett till hela dygnet uppvisade just avklarade mars en maxnotering på 13,5 grader. Värmerekordet en marsmånad de senaste 16 åren inträffade den 27 mars 2010 då det var 18,3 grader.

Lovande påskväder

Förra månaden var det som kallast -3,7 grader i Mariestad under dygnsmätningen.

Köldrekordet en marsmånad här sedan år 2000 är från den 25 mars 2006 då kvicksilvret en natt kröp ned till -20,1 grader.

Prognosen för påskhelgen ser för övrigt lovande ut för Mariestad med sol och sju plusgrader på dagen och en nattemperatur strax över nollan. Allt enligt SMHI. YR verkar i stort hålla med om den saken.

  • C. Lundh