01 apr 2015 19:00

02 apr 2015 11:46

Bristen på lokal hindrar insatser

Röda korset vill skapa en mötesplats för nyanlända och svenskar.

Först och främst behövs en lokal.

– Vårt hopp står till kommunen, säger Anita Öhlander i Mariestadskretsen.

Under 2016 fyller Röda korset i Mariestad 100 år. Det är fortfarande en pigg rörelse som knappast ligger på latsidan.

Nya idéer uppkommer allt som oftast när styrelsemedlemmarna Anita Öhlander, Lars Törnell och Lennart Dahlberg träffas. Röda korset vill dra i gång ett internationellt centrum och i första hand stärka kommunikationen mellan invandrare och svenskar.

– Arbetet med nyanlända är berikande och en ny värld öppnades när jag började med det. Det är intressant att få en inblick i andra kulturer och se hur de lever och ser på saker, säger Lennart Dahlberg.

Han fortsätter:

– När vi träffar ensamkommande flyktingbarn och hjälper dem med läxläsning fascineras jag över deras driv. De vill komma in i det svenska samhället och framför allt lära sig språket.

Mariestads Rödakorskrets ser också ett behov av att stötta männen.

– Vi gör redan mycket för kvinnorna, och männen vill vi gärna erbjuda olika aktiviteter. Hade det funnits en mötesplats där de kunde spela schack, biljard eller bara prata hade det varit guld värt, säger Anita Öhlander.

Och när trion hörde talas om Ida Ekeroths (S) nylagda motion om integration blev glöden ännu större.

– Ida vill att kommunen ska samordna och skapa mötesplatser för nyanlända och svenskar. Vi skulle mer än gärna vilja haka på den idén. Vi har ett stort kontaktnät och skulle kunna göra en insats, säger Anita.

Men det finns ett problem. Trots en intensiv jakt efter lokal har Röda korset inte haft någon framgång de senaste fyra åren. Anita Öhlander påpekar att det finns ett beslut från kommunstyrelsen om att Mariestadskretsen ska få hjälp att hitta en hemvist.

– Vi försöker växla upp tempot, men hindras av att vi står utan lokal. Vi var på väg in i Maria Nova, men kommunen valde att satsa på sin egen organisation där. För oss är det viktigt att sätta vår egen prägel på lokalen och den får gärna ligga centralt. Förhoppningsvis löser det sig snart.

Under 2016 fyller Röda korset i Mariestad 100 år. Det är fortfarande en pigg rörelse som knappast ligger på latsidan.

Nya idéer uppkommer allt som oftast när styrelsemedlemmarna Anita Öhlander, Lars Törnell och Lennart Dahlberg träffas. Röda korset vill dra i gång ett internationellt centrum och i första hand stärka kommunikationen mellan invandrare och svenskar.

– Arbetet med nyanlända är berikande och en ny värld öppnades när jag började med det. Det är intressant att få en inblick i andra kulturer och se hur de lever och ser på saker, säger Lennart Dahlberg.

Han fortsätter:

– När vi träffar ensamkommande flyktingbarn och hjälper dem med läxläsning fascineras jag över deras driv. De vill komma in i det svenska samhället och framför allt lära sig språket.

Mariestads Rödakorskrets ser också ett behov av att stötta männen.

– Vi gör redan mycket för kvinnorna, och männen vill vi gärna erbjuda olika aktiviteter. Hade det funnits en mötesplats där de kunde spela schack, biljard eller bara prata hade det varit guld värt, säger Anita Öhlander.

Och när trion hörde talas om Ida Ekeroths (S) nylagda motion om integration blev glöden ännu större.

– Ida vill att kommunen ska samordna och skapa mötesplatser för nyanlända och svenskar. Vi skulle mer än gärna vilja haka på den idén. Vi har ett stort kontaktnät och skulle kunna göra en insats, säger Anita.

Men det finns ett problem. Trots en intensiv jakt efter lokal har Röda korset inte haft någon framgång de senaste fyra åren. Anita Öhlander påpekar att det finns ett beslut från kommunstyrelsen om att Mariestadskretsen ska få hjälp att hitta en hemvist.

– Vi försöker växla upp tempot, men hindras av att vi står utan lokal. Vi var på väg in i Maria Nova, men kommunen valde att satsa på sin egen organisation där. För oss är det viktigt att sätta vår egen prägel på lokalen och den får gärna ligga centralt. Förhoppningsvis löser det sig snart.