31 mar 2015 19:00

31 mar 2015 19:00

Herrarna träffas varje fredag på X-baren

Sport, spel, politik och gamla minnen. Det är många ämnen som dryftas i det här sällskapet.

– Vi var ett gäng ensamvargar som hittade varandra, säger Willy Persson, och konstaterar att 50 år har gått sedan de började träffas.

Eller var det verkligen 50 år? Ljudnivån höjs snabbt och diskussionerna är igång om hur det verkligen ligger till med den saken. Den oinvigde förstår snabbt att det här är ett gäng som känner varandra mycket väl. Men det betyder inte att de är överens i alla frågor. Nej, tvärtom så kan det nog hetta till ganska så rejält i diskussionerna.

Försäljare

50 år sedan eller inte, det hela började i vilket fall för många år sedan när alla fortfarande var yrkesverksamma försäljare inom dagligvaruhandeln. Var och en reste runt bland Skaraborgs livsmedelsbutiker som var betydligt fler till antalet på den tiden.

– Vi var några ensamvargar som hittade varandra, säger Willy Persson. Vi hade ett behov av att träffas och få prata av oss. Det var Gösta Lundqvist från Rörsås, en sann eldsjäl, som tog initiativ till fikastunderna. Han var en fantastisk man som tyvärr inte finns med oss längre.

Den formella orsaken till att de träffas heter Tipsakademin, namnet på föreningen de bildat, med stadgar och allt. Herrarna träffas ett par timmar varje fredag morgon på X-baren i Mariestad och tippar fotboll. De har en fast rad som inte kräver några stora förändringar, så själva tippandet går ganska fort. Snacket före och efter tar desto mer tid.

Många domar

Även om de pratar om många olika sporter så är fotboll givet som samtalsämne. Tre av sex har varit fotbollsdomare. Numera gillar de att stå i publiken när ortens lag spelar.

– Jag vill känna samhörighet med laget och se grannens pojk och kompisens barnbarn spela, säger Rolf Eriksson.

Visst händer det att de ringer till varandra under veckan någon gång, men det är inte ofta. Timmarna på fredagarna är det som gäller.

– Det blir många gliringar men det får man ta, säger Lars-Åke Bergman som är den enda av gubbarna som är yrkesverksam i dag – han är oppositionsråd i Töreboda.

Klubben har sina heliga träffar vecka 24 och 48 och då turas de om att vara hemma hos varandra med mat och dryck. Och i år blir det extra festligt, Tipsakademin får två 70 åringar i år.

Eller var det verkligen 50 år? Ljudnivån höjs snabbt och diskussionerna är igång om hur det verkligen ligger till med den saken. Den oinvigde förstår snabbt att det här är ett gäng som känner varandra mycket väl. Men det betyder inte att de är överens i alla frågor. Nej, tvärtom så kan det nog hetta till ganska så rejält i diskussionerna.

Försäljare

50 år sedan eller inte, det hela började i vilket fall för många år sedan när alla fortfarande var yrkesverksamma försäljare inom dagligvaruhandeln. Var och en reste runt bland Skaraborgs livsmedelsbutiker som var betydligt fler till antalet på den tiden.

– Vi var några ensamvargar som hittade varandra, säger Willy Persson. Vi hade ett behov av att träffas och få prata av oss. Det var Gösta Lundqvist från Rörsås, en sann eldsjäl, som tog initiativ till fikastunderna. Han var en fantastisk man som tyvärr inte finns med oss längre.

Den formella orsaken till att de träffas heter Tipsakademin, namnet på föreningen de bildat, med stadgar och allt. Herrarna träffas ett par timmar varje fredag morgon på X-baren i Mariestad och tippar fotboll. De har en fast rad som inte kräver några stora förändringar, så själva tippandet går ganska fort. Snacket före och efter tar desto mer tid.

Många domar

Även om de pratar om många olika sporter så är fotboll givet som samtalsämne. Tre av sex har varit fotbollsdomare. Numera gillar de att stå i publiken när ortens lag spelar.

– Jag vill känna samhörighet med laget och se grannens pojk och kompisens barnbarn spela, säger Rolf Eriksson.

Visst händer det att de ringer till varandra under veckan någon gång, men det är inte ofta. Timmarna på fredagarna är det som gäller.

– Det blir många gliringar men det får man ta, säger Lars-Åke Bergman som är den enda av gubbarna som är yrkesverksam i dag – han är oppositionsråd i Töreboda.

Klubben har sina heliga träffar vecka 24 och 48 och då turas de om att vara hemma hos varandra med mat och dryck. Och i år blir det extra festligt, Tipsakademin får två 70 åringar i år.