24 mar 2015 15:51

24 mar 2015 15:51

Foto: Owe E Hermansson

Get Your Kicks on Route 66

LOS ANGELES: Fem veckor "on the road" i USA

DRÖMRESA. Drömmer du om att göra en rundresa i USA?
Grattis, det är bara att börja packa. Eller rättare sagt, det är bara att börja planera. USA är ett stort land och ju mer du planerar desto mer får du ut av din resa.

För ett år sedan gjorde vi en fem veckors rundresa i Nordamerika. De första tre veckorna tillbringade vi på Route 66, från Chicago till Los Angeles inklusive en avstickare till Grand Canyon, Las Vegas och Monument Valley.

De återstående två veckorna åkte vi i Kalifornien, bilade från San Diego i syd till Redwood National Park i norr, bland annat hela Highway 1, eller Pacific Coast Highway som den också kallas.

Chicago

Men det är kallt när vi kommer till Chicago. Luftströmmarna från Nordpolen har kopplat Kanada och de norra delstaterna i USA i ett järngrepp. Meteorologerna kallar det Polart Vortex.

För oss är dock allt nytt och vi längtar att ”utforska” staden. Vi får ett kanontips av chauffören under taxiresan från flygplatsen. Han pekar på den 344 meter höga John Hancock Center och rekommenderar restaurangen på 95:e våningen.

Underbar utsikt och underbar mat. Vi är två nätter i Chicago. Staden är jättecharmig. Vi besöker Willis Tower, som en tid var världens högsta byggnad, nu är skyskrapan bara HÖG, och på The Field Museum ser vi världens bästa bevarade T-Rex.

Resan kan börja

När vi hämtat ut hyrbilen, en GMC Yukon XL, är det dags att lämna storstaden. Och vi gör det med stil. Vi läser i Tom Snyders bok Route 66, Traveler’s Guide and Roadside Companion, att Route 66 börjar på Jackson boulevard. Så på anrika Lou Mitchells restaurang intar vi vår frukost.

De har serverat resande sedan år 1923. Idag är det oss de serverar, kaffe, pannkakor, lönnsirap, äggröra. You named it.

Interstate 55

Ska sanningen fram, nu när vi sträcker söderut, blir det mer Interstate 55 än Route 66. All sedan dess status upphörde år 1986 har delar av vägen sålts. På vissa håll är den till och med uppbruten.

Men det bekymrar oss föga, Route 66-skyltarna duggar tätt och det är lätt att hitta trafikrytmen.

I Pontiac äter vi lunch på OLd Log Cabin Inn; barägaren får fram en gästbok. Vi låter väl exotiska.

– Kan ni skriva var ni kommer från och vart ni ska resa.

Jösses, vi känner oss som pionjärer.

Missouri

När vi senare på eftermiddagen åker in i St Louis, Missouri. korsar vi samtidigt Mississippifloden.

Vi stannar två nätter i St Louis. Vi har biljetter (beställda i god tid hemma vid köksbordet) till Scottrade Arena, match mellan St Louis Blues och Dallas Star (3-4).

Vi turistar om rejält; flodbåt på Mississippifloden, vi åker upp i Gateway Arch, den 192 meter höga bågen. Vi handlar Frozen Custard av Ted Drewes. En specialitet sedan kiosken öppnade 1931.

Vi kollar även in bron Chains of Rock Bridges. Här spelades broscenerCurt Russel - det går väl så där...

Oklahoma city

I Oklahoma city gör vi ett besök på National Cowboy and Western Heritage museum. Vi besöker även monumenten Oklahoma Land Run, nära Oklahoma River. Monumentet berättar om hur det gick till när 8 000 kvadratmeter land blev tillgängligt i april 1889 och 50 000 människor radade upp sig.

Vi rullar på, här i Oklahoma har vägtullar börjat dyka upp. Ett litet orosmoment för vi blir aldrig riktigt kloka på om vi betalar rätt. Men det är inga stora summor och när vi passerat gränsen till Texas är detta gissel ett minne blott.

Amarillo

Kan vi äta en tvåkilosbiff med tillbehör på en timme? Spännande utmaning? Nej tack. Det handlar om The Big Texan Steak Ranch i Amarillo. Det är lördag och restaurangen är välbesökt, vi ser två killar göra ett försök.

De misslyckas.

Vi stannar även vid Cadillac Ranch. En berömd konstinstallation bestående av flera Cadillacbilar med nosen nedgrävd. Det hela ska ha inspirerat Bruce Springsteen till att skriva en sång.

Blue Swallow

Flera hotell utmed Route 66 har blivit klassiska. I den lilla orten Tucumcari i New Mexico ligger Blue Swallow Motel.

Ägaren berättar hur han kämpar, och hur tidigare ägare har kämpat, för att behålla charmen på hotellet. Neonskylten är magnifik. Den som vill medverka till att skylten är kvar i framtiden kan lämna ett bidrag i en särskild insamlingsbössa.

På morgonen får jag sällskap av en engelsk fotoexpedition. Vi är vi flera som vill försäkra oss om att få en bild på neonskylten i soluppgången.

Vi rullar vidare i New Mexico. I Gallup, som presenteras som Indian capital of the world, svänger vi norrut. Vi gör en omväg för att besöka Monument Valley och Grand Canyon.

Prärien, de stora grässlätterna, som kantat vår väg ända sedan Chicago har sedan några dagar bytts ut till mer ofruktsamt land, närmast öken. Arizona har flera indianreservat.

Monument Valley

Vi bor en natt på The View hotel vid Monument Valley, ett hotell som drivs av Navajoindianer. Ett magnifikt ställe. Så mäktigt.

Vi besöker även Four Corners Monument. På en plats i USA möts fyra stater: Colorado, Utah. Arizona och New Mexico. Jodå, det går att befinna sig i fyra stater samtidigt om man placerar fötterna och händerna strategiskt.

Efter knappt två veckor når vi ytterligare en höjdpunkt: Grand Canyon. Vi bor två nätter vid den södra kanten. Ett par lata och avkopplande dagar fylls med små vandringar i omgivningarna. Våra kamrater passar på att göra en helikoptertur.

Flagstaff, Arizona

Det bär av söderut; vi gör utflykter i Arizona. Möter våren i vackra Sedona i Red Rock Country. Bor ett par nätter i Flagstaff. På en dygnet-runt öppen Wallmart i staden köper vi ytterligare en resväska. Bra köp. Reseväskor är väldigt prisvärda.

En utflykt härifrån går till Barringerkratern öster om staden. Jäklar vilken smäll det måste ha varit när denna kratern bildades. En meteorit i mycket hög hastighet damp ner här för flera tusen år sedan. I det fina museet får vi se en karta över Sverige. Den presenterar sex platser där meteoriter ska ha slagit ner.

Nevada

Las Vegas ligger inte utmed Route 66 men vi gör ytterligare ett undantag. Sicken stad. Är det svårt att beskriva Grand Canyon är det omöjligt att beskriva Las Vegas.

Staden är beundransvärd men allt är inte glitter och glamour. En kvällspromenad på Las Vegas Boulevard betyder också att du får vara beredd att konstant bli antastad av karlar som sticker till dig kontaktuppgifter till lättklädda damer. Och då spelar det ingen roll om du redan går hand i hand med en kvinna.

Kalifornien

Efter tre veckor och vissa avstickare, når vi slutligen Stilla havet. Det är häftigt men också vemodigt när vi når piren i Santa Monica beach.

Hur har då resan varit? Har den platta prärien varit långtråkig? Har öknarna i New Mexico och Arizona varit enahanda? Inte alls. Men vi har fått lära oss att USA är ett mycket stort land. Mycket stort land.

För ett år sedan gjorde vi en fem veckors rundresa i Nordamerika. De första tre veckorna tillbringade vi på Route 66, från Chicago till Los Angeles inklusive en avstickare till Grand Canyon, Las Vegas och Monument Valley.

De återstående två veckorna åkte vi i Kalifornien, bilade från San Diego i syd till Redwood National Park i norr, bland annat hela Highway 1, eller Pacific Coast Highway som den också kallas.

Chicago

Men det är kallt när vi kommer till Chicago. Luftströmmarna från Nordpolen har kopplat Kanada och de norra delstaterna i USA i ett järngrepp. Meteorologerna kallar det Polart Vortex.

För oss är dock allt nytt och vi längtar att ”utforska” staden. Vi får ett kanontips av chauffören under taxiresan från flygplatsen. Han pekar på den 344 meter höga John Hancock Center och rekommenderar restaurangen på 95:e våningen.

Underbar utsikt och underbar mat. Vi är två nätter i Chicago. Staden är jättecharmig. Vi besöker Willis Tower, som en tid var världens högsta byggnad, nu är skyskrapan bara HÖG, och på The Field Museum ser vi världens bästa bevarade T-Rex.

Resan kan börja

När vi hämtat ut hyrbilen, en GMC Yukon XL, är det dags att lämna storstaden. Och vi gör det med stil. Vi läser i Tom Snyders bok Route 66, Traveler’s Guide and Roadside Companion, att Route 66 börjar på Jackson boulevard. Så på anrika Lou Mitchells restaurang intar vi vår frukost.

De har serverat resande sedan år 1923. Idag är det oss de serverar, kaffe, pannkakor, lönnsirap, äggröra. You named it.

Interstate 55

Ska sanningen fram, nu när vi sträcker söderut, blir det mer Interstate 55 än Route 66. All sedan dess status upphörde år 1986 har delar av vägen sålts. På vissa håll är den till och med uppbruten.

Men det bekymrar oss föga, Route 66-skyltarna duggar tätt och det är lätt att hitta trafikrytmen.

I Pontiac äter vi lunch på OLd Log Cabin Inn; barägaren får fram en gästbok. Vi låter väl exotiska.

– Kan ni skriva var ni kommer från och vart ni ska resa.

Jösses, vi känner oss som pionjärer.

Missouri

När vi senare på eftermiddagen åker in i St Louis, Missouri. korsar vi samtidigt Mississippifloden.

Vi stannar två nätter i St Louis. Vi har biljetter (beställda i god tid hemma vid köksbordet) till Scottrade Arena, match mellan St Louis Blues och Dallas Star (3-4).

Vi turistar om rejält; flodbåt på Mississippifloden, vi åker upp i Gateway Arch, den 192 meter höga bågen. Vi handlar Frozen Custard av Ted Drewes. En specialitet sedan kiosken öppnade 1931.

Vi kollar även in bron Chains of Rock Bridges. Här spelades broscenerCurt Russel - det går väl så där...

Oklahoma city

I Oklahoma city gör vi ett besök på National Cowboy and Western Heritage museum. Vi besöker även monumenten Oklahoma Land Run, nära Oklahoma River. Monumentet berättar om hur det gick till när 8 000 kvadratmeter land blev tillgängligt i april 1889 och 50 000 människor radade upp sig.

Vi rullar på, här i Oklahoma har vägtullar börjat dyka upp. Ett litet orosmoment för vi blir aldrig riktigt kloka på om vi betalar rätt. Men det är inga stora summor och när vi passerat gränsen till Texas är detta gissel ett minne blott.

Amarillo

Kan vi äta en tvåkilosbiff med tillbehör på en timme? Spännande utmaning? Nej tack. Det handlar om The Big Texan Steak Ranch i Amarillo. Det är lördag och restaurangen är välbesökt, vi ser två killar göra ett försök.

De misslyckas.

Vi stannar även vid Cadillac Ranch. En berömd konstinstallation bestående av flera Cadillacbilar med nosen nedgrävd. Det hela ska ha inspirerat Bruce Springsteen till att skriva en sång.

Blue Swallow

Flera hotell utmed Route 66 har blivit klassiska. I den lilla orten Tucumcari i New Mexico ligger Blue Swallow Motel.

Ägaren berättar hur han kämpar, och hur tidigare ägare har kämpat, för att behålla charmen på hotellet. Neonskylten är magnifik. Den som vill medverka till att skylten är kvar i framtiden kan lämna ett bidrag i en särskild insamlingsbössa.

På morgonen får jag sällskap av en engelsk fotoexpedition. Vi är vi flera som vill försäkra oss om att få en bild på neonskylten i soluppgången.

Vi rullar vidare i New Mexico. I Gallup, som presenteras som Indian capital of the world, svänger vi norrut. Vi gör en omväg för att besöka Monument Valley och Grand Canyon.

Prärien, de stora grässlätterna, som kantat vår väg ända sedan Chicago har sedan några dagar bytts ut till mer ofruktsamt land, närmast öken. Arizona har flera indianreservat.

Monument Valley

Vi bor en natt på The View hotel vid Monument Valley, ett hotell som drivs av Navajoindianer. Ett magnifikt ställe. Så mäktigt.

Vi besöker även Four Corners Monument. På en plats i USA möts fyra stater: Colorado, Utah. Arizona och New Mexico. Jodå, det går att befinna sig i fyra stater samtidigt om man placerar fötterna och händerna strategiskt.

Efter knappt två veckor når vi ytterligare en höjdpunkt: Grand Canyon. Vi bor två nätter vid den södra kanten. Ett par lata och avkopplande dagar fylls med små vandringar i omgivningarna. Våra kamrater passar på att göra en helikoptertur.

Flagstaff, Arizona

Det bär av söderut; vi gör utflykter i Arizona. Möter våren i vackra Sedona i Red Rock Country. Bor ett par nätter i Flagstaff. På en dygnet-runt öppen Wallmart i staden köper vi ytterligare en resväska. Bra köp. Reseväskor är väldigt prisvärda.

En utflykt härifrån går till Barringerkratern öster om staden. Jäklar vilken smäll det måste ha varit när denna kratern bildades. En meteorit i mycket hög hastighet damp ner här för flera tusen år sedan. I det fina museet får vi se en karta över Sverige. Den presenterar sex platser där meteoriter ska ha slagit ner.

Nevada

Las Vegas ligger inte utmed Route 66 men vi gör ytterligare ett undantag. Sicken stad. Är det svårt att beskriva Grand Canyon är det omöjligt att beskriva Las Vegas.

Staden är beundransvärd men allt är inte glitter och glamour. En kvällspromenad på Las Vegas Boulevard betyder också att du får vara beredd att konstant bli antastad av karlar som sticker till dig kontaktuppgifter till lättklädda damer. Och då spelar det ingen roll om du redan går hand i hand med en kvinna.

Kalifornien

Efter tre veckor och vissa avstickare, når vi slutligen Stilla havet. Det är häftigt men också vemodigt när vi når piren i Santa Monica beach.

Hur har då resan varit? Har den platta prärien varit långtråkig? Har öknarna i New Mexico och Arizona varit enahanda? Inte alls. Men vi har fått lära oss att USA är ett mycket stort land. Mycket stort land.