18 mar 2015 14:36

18 mar 2015 14:36

Unikt skådespel på himlavalvet

MARIESTAD: Ta chansen att uppleva solförmörkelse

En av årets absoluta höjdpunkter på himlavalvet stundar.

Fredagens solförmörkelse gör att det blir mörkt så in i norden – mitt på ljusan dag.

Klockan 09.43 fredagen den 20 mars inleds skådespelet som hela Sverige får ta del av. Vid just denna tidpunkt inleds en partiell solförmörkelse, där nästan hela solen försvinner bakom månen. Över Skaraborg kommer 85–90 procent av solen skuggas.

– Solförmörkelsen pågår ett par timmar, och är som störst strax före klockan elva, berättar Sören Persson i Mariestads astronomiska klubb.

Solförmörkelser är rena julafton för entusiasterna. Fredagens förmörkelse är den bästa chansen på 25 år för oss svenskar. Och vill man uppleva det bör man ta tillfället i akt – nästa lika bra solförmörkelse får Sverige först 2039.

– På Färöarna och Spetsbergen blir det en total solförmörkelse i ett par minuter på fredag. Som inbiten astronom är det en dröm att få uppleva det. Tyvärr är det svårt att ta sig dit, säger Sören Persson.

Bifrostobservatoriet i Lugnås är dock inget dumt alternativ. Där står Sören och vännerna i astronomiska klubben redo att ta emot besökare. Såväl torsdag kväll som fredag förmiddag håller klubben öppet hus för allmänheten.

– På torsdag kväll har man möjlighet att observera i ett riktigt teleskop och lära sig lite mer om rymden och himlakropparna, det blir även en stunds föredrag om rymden. På fredag har vi flera teleskop framme och solfilterglasögon att låna ut till de som vill följa solförmörkelsen, berättar Persson som håller tummarna för klart väder.

– Dåligt väder med täta moln är astronomins dilemma. Men orkar bara solen bryta igenom molntäcket kommer man att kunna se solen som en skåra på fredag.

I astronomkretsar höjs ett varningens finger att titta direkt på solförmörkelsen i kikare med bara ögonen eller bakom vanliga solglasögon. Solfilterglasögon eller de starkaste svetsglasögonen rekommenderas, dessa blockerar stor del av ljuset och skyddar mot solens farliga ultravioletta strålning. Att projicera skådespelet på papper med hjälp av kikare fungerar också bra. För de som söker sig till bifrostobservatoriet i Lugnås finns som sagt utrustning att låna.

För den omedvetne kan fredagens solförmörkelse passera i stort sett obemärkt förbi. Dels går det långsamt, dels kommer det fortfarande att vara mycket solljus. Dock kan man märka att det blir lite kallare eftersom endast 10–15 procent av värmen från solen når oss då förmörkelsen är som störst.

Klockan 09.43 fredagen den 20 mars inleds skådespelet som hela Sverige får ta del av. Vid just denna tidpunkt inleds en partiell solförmörkelse, där nästan hela solen försvinner bakom månen. Över Skaraborg kommer 85–90 procent av solen skuggas.

– Solförmörkelsen pågår ett par timmar, och är som störst strax före klockan elva, berättar Sören Persson i Mariestads astronomiska klubb.

Solförmörkelser är rena julafton för entusiasterna. Fredagens förmörkelse är den bästa chansen på 25 år för oss svenskar. Och vill man uppleva det bör man ta tillfället i akt – nästa lika bra solförmörkelse får Sverige först 2039.

– På Färöarna och Spetsbergen blir det en total solförmörkelse i ett par minuter på fredag. Som inbiten astronom är det en dröm att få uppleva det. Tyvärr är det svårt att ta sig dit, säger Sören Persson.

Bifrostobservatoriet i Lugnås är dock inget dumt alternativ. Där står Sören och vännerna i astronomiska klubben redo att ta emot besökare. Såväl torsdag kväll som fredag förmiddag håller klubben öppet hus för allmänheten.

– På torsdag kväll har man möjlighet att observera i ett riktigt teleskop och lära sig lite mer om rymden och himlakropparna, det blir även en stunds föredrag om rymden. På fredag har vi flera teleskop framme och solfilterglasögon att låna ut till de som vill följa solförmörkelsen, berättar Persson som håller tummarna för klart väder.

– Dåligt väder med täta moln är astronomins dilemma. Men orkar bara solen bryta igenom molntäcket kommer man att kunna se solen som en skåra på fredag.

I astronomkretsar höjs ett varningens finger att titta direkt på solförmörkelsen i kikare med bara ögonen eller bakom vanliga solglasögon. Solfilterglasögon eller de starkaste svetsglasögonen rekommenderas, dessa blockerar stor del av ljuset och skyddar mot solens farliga ultravioletta strålning. Att projicera skådespelet på papper med hjälp av kikare fungerar också bra. För de som söker sig till bifrostobservatoriet i Lugnås finns som sagt utrustning att låna.

För den omedvetne kan fredagens solförmörkelse passera i stort sett obemärkt förbi. Dels går det långsamt, dels kommer det fortfarande att vara mycket solljus. Dock kan man märka att det blir lite kallare eftersom endast 10–15 procent av värmen från solen når oss då förmörkelsen är som störst.