04 mar 2015 06:00

09 mar 2015 15:27

Stadsbiblioteket fick hatbrev

MARIESTAD: Anonym avsändare ifrågasätter arabiska sagor

Främlingsfientligt. Ett anonymt brev med starka rasistiska undertoner har fått Stadsbiblioteket i Mariestad att agera. Händelsen är nu polisanmäld.
– Att det finns så mycket öppet hat, säger bibliotekschef Ragnhild Brandstedt.

För en tid sedan mottog Stadsbiblioteket ett anonymt brev av någon som påstår sig vara en legimiterad lärare. Men det är ett yrke som den anonyme skribenten snart kommer att lämna på grund av ”alla 15-åriga afgananalfabeter”.

I brevet uttrycks frustration över att biblioteket ordnar sagostunder och språkkafé på arabiska: ”Sverige är väl inget arabland. De kan väl åka hem till Mellanöstern och höra på sina sagor”.

Avsändaren anser att det vore betydligt lämpligare att biblioteket satsade på svenska sagor så att de svenska barnen får vara med och stimuleras i läsinlärningen: ”Dom har väl ingen rätt att ta över allt och alla här i samhället”.

Ragnhild Brandstedt och hennes kollegor ser allvarligt på brevet.

– Ändå är vi inte direkt överraskade. De senaste åren har det blivit vanligare att folk uttrycker sig främlingsfientligt i biblioteket. Precis som i övriga samhället sänks hela tiden tröskeln för okunniga och hatfulla uttalanden och en allt hårdare ton tycks accepteras, säger Brandstedt.

Överkryssade

Den anonyma läraren har bifogat en artikel från Mariestads-Tidningen om en uppskattad arabisk sagostund med Hala Akari. Hala är dock överstruken, det är även en annons från ett annat tillfälle om språkkafé på bibliotet.

Brevskrivaren har ingen lust att betala skattepengar eftersom hen inte ens kan nyttja badhuset längre: ”De har tagit över badhuset och badar med slöja, långärmat och burka. En vanlig svensk kan ju inte bada nu eftersom man kan bli sjuk av all nedsmutsning. Så gör vi i Sverige nuförtiden”.

Inte okej

På Stadsbiblioteket har man ingen större förhoppning om att polisanmälan kommer att leda någonvart. I fjol klassade polisen inte ett ritat hakkors över en HBTQ-affisch på biblioteket som ett hatbrott.

Ragnhild Brandstedt ser det ändå som viktigt att markera mot de intoleranta krafter som får allt större utrymme i Sverige och i Europa.

– Hörnstenen i vår verksamhet är att vara en öppen demokratisk mötesplats. Det borde varken ifrågasättas eller kritiseras på ett hotfullt sätt. Litteratur och bokutlåning är en viktig del av biblioteket, men det finns oerhört mycket mer att jobba med. Mångfald, tillgänglighet och tillträde till exempel.

Hittills har arabiskt språkkafé på Stadsbiblioteket varit en succé med många besökare.

– Det är uppenbart att det finns en jättestor oro över den ilska och frustration som växer fram. Men i slutändan ger det här bara ännu mer bränsle på viljan, säger Ragnhild Brandstedt.

För en tid sedan mottog Stadsbiblioteket ett anonymt brev av någon som påstår sig vara en legimiterad lärare. Men det är ett yrke som den anonyme skribenten snart kommer att lämna på grund av ”alla 15-åriga afgananalfabeter”.

I brevet uttrycks frustration över att biblioteket ordnar sagostunder och språkkafé på arabiska: ”Sverige är väl inget arabland. De kan väl åka hem till Mellanöstern och höra på sina sagor”.

Avsändaren anser att det vore betydligt lämpligare att biblioteket satsade på svenska sagor så att de svenska barnen får vara med och stimuleras i läsinlärningen: ”Dom har väl ingen rätt att ta över allt och alla här i samhället”.

Ragnhild Brandstedt och hennes kollegor ser allvarligt på brevet.

– Ändå är vi inte direkt överraskade. De senaste åren har det blivit vanligare att folk uttrycker sig främlingsfientligt i biblioteket. Precis som i övriga samhället sänks hela tiden tröskeln för okunniga och hatfulla uttalanden och en allt hårdare ton tycks accepteras, säger Brandstedt.

Överkryssade

Den anonyma läraren har bifogat en artikel från Mariestads-Tidningen om en uppskattad arabisk sagostund med Hala Akari. Hala är dock överstruken, det är även en annons från ett annat tillfälle om språkkafé på bibliotet.

Brevskrivaren har ingen lust att betala skattepengar eftersom hen inte ens kan nyttja badhuset längre: ”De har tagit över badhuset och badar med slöja, långärmat och burka. En vanlig svensk kan ju inte bada nu eftersom man kan bli sjuk av all nedsmutsning. Så gör vi i Sverige nuförtiden”.

Inte okej

På Stadsbiblioteket har man ingen större förhoppning om att polisanmälan kommer att leda någonvart. I fjol klassade polisen inte ett ritat hakkors över en HBTQ-affisch på biblioteket som ett hatbrott.

Ragnhild Brandstedt ser det ändå som viktigt att markera mot de intoleranta krafter som får allt större utrymme i Sverige och i Europa.

– Hörnstenen i vår verksamhet är att vara en öppen demokratisk mötesplats. Det borde varken ifrågasättas eller kritiseras på ett hotfullt sätt. Litteratur och bokutlåning är en viktig del av biblioteket, men det finns oerhört mycket mer att jobba med. Mångfald, tillgänglighet och tillträde till exempel.

Hittills har arabiskt språkkafé på Stadsbiblioteket varit en succé med många besökare.

– Det är uppenbart att det finns en jättestor oro över den ilska och frustration som växer fram. Men i slutändan ger det här bara ännu mer bränsle på viljan, säger Ragnhild Brandstedt.