04 mar 2015 08:00

04 mar 2015 08:00

Skaraborg i botten i ny statistik

MARIESTAD: Undersökning av vägar

Skaraborgs vägnät hör till de sämsta i landet.
Det visar en ny omfattande riksundersökning som Motormännens Riksförbund gjort.
– Det är inte för utan som vi ilsknar till, säger Ulla-Britt Hagström, ordförande för Motormännen i Skaraborg.

Det är Motormännens vägombud som kartlagt kvaliteten på 92 000 kilometer av Sveriges statliga vägar med fokus på Europa- och riksvägar under perioden maj till september i fjol. Med hjälp av ny teknik i samarbete med företaget Roadroid har man genom smartphones mätt vägojämnheten i landet.

Av de vägar som testats visar resultatet att 3,4 procent är underkända enligt Motormännens kriterier. Jämtland, Västernorrland och Västerbotten i norr har allra sämst vägnät. Men även i Västra Götalands län finns problem med vägarna, inte minst i gamla Skaraborg.

– Vi körde extra mycket, runt 1300 mil i Skaraborg, på nästan alla vägar som finns. Och det är mycket dåliga vägar, säger Ulla-Britt Hagström.

Mariestad och Töreboda kommun är några av de som har brister i vägnätet och som beskrivs som undermåligt. Allra farligast är vägen mellan Töreboda och Hova. Vägproblemen runt Mariestad är något som är känt sedan tidigare – E20 som går genom Skaraborg har stora brister som lett till flera dödsfall de senaste åren.

– Underhållet är dåligt. Det är inte för utan som vi ilsknar till eftersom E20 som går genom Skaraborg inte är motorväg. Men det är en resursfråga, säger hon.

Har diskuterats tidigare

För en månad sedan skrevs ett nytt avtal på gällande E20 genom Skaraborg. Då klubbades det igenom att staten, regionen och de aktuella kommunerna var överens om en ombyggnation. Totalt handlar det om 112 kilometer väg vid etapperna kring Vårgårda, Vara, Götene och Mariestad.

– Det har varit en lång resa, vi har visat att det går att komma överens, sa Katarina Jonsson (M) till tidningen då.

Bäst betyg i väglagsundersökningen av Motormännen fick Halland, Västmanland, Jönköping och Kronoberg.

Det är Motormännens vägombud som kartlagt kvaliteten på 92 000 kilometer av Sveriges statliga vägar med fokus på Europa- och riksvägar under perioden maj till september i fjol. Med hjälp av ny teknik i samarbete med företaget Roadroid har man genom smartphones mätt vägojämnheten i landet.

Av de vägar som testats visar resultatet att 3,4 procent är underkända enligt Motormännens kriterier. Jämtland, Västernorrland och Västerbotten i norr har allra sämst vägnät. Men även i Västra Götalands län finns problem med vägarna, inte minst i gamla Skaraborg.

– Vi körde extra mycket, runt 1300 mil i Skaraborg, på nästan alla vägar som finns. Och det är mycket dåliga vägar, säger Ulla-Britt Hagström.

Mariestad och Töreboda kommun är några av de som har brister i vägnätet och som beskrivs som undermåligt. Allra farligast är vägen mellan Töreboda och Hova. Vägproblemen runt Mariestad är något som är känt sedan tidigare – E20 som går genom Skaraborg har stora brister som lett till flera dödsfall de senaste åren.

– Underhållet är dåligt. Det är inte för utan som vi ilsknar till eftersom E20 som går genom Skaraborg inte är motorväg. Men det är en resursfråga, säger hon.

Har diskuterats tidigare

För en månad sedan skrevs ett nytt avtal på gällande E20 genom Skaraborg. Då klubbades det igenom att staten, regionen och de aktuella kommunerna var överens om en ombyggnation. Totalt handlar det om 112 kilometer väg vid etapperna kring Vårgårda, Vara, Götene och Mariestad.

– Det har varit en lång resa, vi har visat att det går att komma överens, sa Katarina Jonsson (M) till tidningen då.

Bäst betyg i väglagsundersökningen av Motormännen fick Halland, Västmanland, Jönköping och Kronoberg.