27 jan 2015 14:54

29 jan 2015 05:55

Talgoxen behåller sin plats

MARIESTAD: Vinterfåglar inpå knuten bygger på "medborgarvetenskap"

Ingen annan fågel verkar kunna flyga förbi den ständigt favorittippade talgoxen, som toppar fågelräkningen varje år. 181 personer i Mariestads kommun var med och räknade in matgästerna under helgen som gick.

Vinterfåglar Inpå Knuten (VIK), en av Sveriges största fågelräkningar, är nu avklarad för tionde gången. Räkningen pågick till och med i måndags och resultatet bjuder inte på någon stor förändring i toppen. För tionde året i rad toppar talgoxen listan över de talrikaste fågelarterna vid fågelborden. I Mariestad kommer blåmesen på andra plats, följd av gulsparven.

Alla kan vara med

För att medverka i Vik krävs givetvis att man har en anordning där man på något sätt matar fåglar. I de flesta fall innebär det traditionella fröautomater, fågelbord, talgbollar, talg, frukt eller liknande. Alla har alltså kunnat bidra. Man gör det utifrån sina egna förutsättningar. Huvudsaken är att man bryr sig om och intresserar sig för fåglarna man har omkring sig.

Nu finns alla resultat att tillgå om man vill se all statistik. Du kommer till statistiken via länken: http://www.birdlife.se/vik

Vinterfåglar Inpå Knuten (VIK), en av Sveriges största fågelräkningar, är nu avklarad för tionde gången. Räkningen pågick till och med i måndags och resultatet bjuder inte på någon stor förändring i toppen. För tionde året i rad toppar talgoxen listan över de talrikaste fågelarterna vid fågelborden. I Mariestad kommer blåmesen på andra plats, följd av gulsparven.

Alla kan vara med

För att medverka i Vik krävs givetvis att man har en anordning där man på något sätt matar fåglar. I de flesta fall innebär det traditionella fröautomater, fågelbord, talgbollar, talg, frukt eller liknande. Alla har alltså kunnat bidra. Man gör det utifrån sina egna förutsättningar. Huvudsaken är att man bryr sig om och intresserar sig för fåglarna man har omkring sig.

Nu finns alla resultat att tillgå om man vill se all statistik. Du kommer till statistiken via länken: http://www.birdlife.se/vik