20 jan 2015 18:00

23 jan 2015 13:57

Beredskap mot pulver

VÄSTRA GÖTALAND: Regionen vill skydda personalen

Västra Götaland har beredskap om det dyker upp någon försändelse med okänt pulver.
– Vi vill förebygga, säger säkerhetschefen Valter Lindström.

På flera ställen i landet har det dykt upp brev innehållande vitt pulver.

Senast hände det hos posten i Umeå samt hos polisen, ett kommunalt bostadsbolag och en gruva i Gällivare. Stora säkerhetspådrag drogs i gång. Polisen larmades och stora områden spärrades av. Ingen anställd fick lämna lokalerna – och ingen fick komma in.

I förra veckan hittades ett brev med vitt pulver hos ett företag i centrala Göteborg. Flera våningar i en fastighet stängdes men en senare analys visade att det handlade om bakpulver, men ingen kan ju chansa i ett sådant läge. Pulvret medförde också att fyra personer fick saneras av räddningstjänst och smittskyddsläkare samt att en polisutredning om allmänfarlig ödeläggelse inleddes.

Regionen har inte fått någon försändelse med okänt pulver, men vill gardera sig och den säkerhetsstrategiska enheten samt smittskyddsenheten har utarbetat rutiner om det skulle dyka upp något.

– Vi är en stor organisation och vill förebygga att vår personal skadas. det kan mycket väl dyka upp något misstänkt och vi har åtskilliga ställen där det öppnas post, säger Valter Lindström.

Instruktioner

Instruktioner har skickats till förvaltningarna och alla de som öppnar post till regionen. Personalen ska veta hur de ska agera om något misstänkt dyker upp. Det handlar om olika förutsättningar. Dels vid enbart misstanke, dels om brevet har öppnats eller skadats och visat sig innehålla pulver. Fokus ligger på den personliga säkerheten.

På flera ställen i landet har det dykt upp brev innehållande vitt pulver.

Senast hände det hos posten i Umeå samt hos polisen, ett kommunalt bostadsbolag och en gruva i Gällivare. Stora säkerhetspådrag drogs i gång. Polisen larmades och stora områden spärrades av. Ingen anställd fick lämna lokalerna – och ingen fick komma in.

I förra veckan hittades ett brev med vitt pulver hos ett företag i centrala Göteborg. Flera våningar i en fastighet stängdes men en senare analys visade att det handlade om bakpulver, men ingen kan ju chansa i ett sådant läge. Pulvret medförde också att fyra personer fick saneras av räddningstjänst och smittskyddsläkare samt att en polisutredning om allmänfarlig ödeläggelse inleddes.

Regionen har inte fått någon försändelse med okänt pulver, men vill gardera sig och den säkerhetsstrategiska enheten samt smittskyddsenheten har utarbetat rutiner om det skulle dyka upp något.

– Vi är en stor organisation och vill förebygga att vår personal skadas. det kan mycket väl dyka upp något misstänkt och vi har åtskilliga ställen där det öppnas post, säger Valter Lindström.

Instruktioner

Instruktioner har skickats till förvaltningarna och alla de som öppnar post till regionen. Personalen ska veta hur de ska agera om något misstänkt dyker upp. Det handlar om olika förutsättningar. Dels vid enbart misstanke, dels om brevet har öppnats eller skadats och visat sig innehålla pulver. Fokus ligger på den personliga säkerheten.