13 jan 2015 06:00

23 jan 2015 14:46

Elpriserna bedöms vara fortsatt låga

Plånboken tog ingen skada av elpriserna 2014.
Någon chockhöjning är heller inte att vänta i år.
– Möjligtvis några hundralappar, men troligtvis inte mer än så, säger Ulf Gustafsson på Vänerenergi.

Det är säkert en och annan som minns elåren 2010 och 2011. Till följd av underskott i vattenmagasinen, kalla vintrar, låg kärnkraftsproduktion och försämrade överföringsmöjligheter mellan de nordiska länderna sköt elpriserna i höjden.

Värst var det 2010. Då landade Vänerenergis rörliga snittpris på 114,67 öre per kilowattimme – att jämföra med fjolårets 80,62.

Överskott

– Det är bland de lägsta priserna vi haft på väldigt många år. Flera faktorer spelade in, framför allt att det har varit milt väder och god tillgång i vattenmagasinen. Det har blivit ett överskott på el och då sjunker priserna, säger Ulf Gustafsson, nätchef på Vänerenergi i Mariestad.

Ytterligare en anledning till att elpriserna sjönk under 2014 var att oljepriset nästan halverades. Det lägre oljepriset påverkade andra råvaror, som kol och gas, negativt. Det fick det tyska elpriset att falla, vilket gjorde att Sverige vid behov kunde importera el relativt billigt från Tyskland.

– Fjolårets stora vinnare är tveklöst de som har rörligt pris. Men vi vet av erfarenhet att det kan vända snabbt. I nuläget finns det dock inte mycket som tyder på att det kommer ske några drastiska prishöjningar.

Eljämförelsesajten Elskling bedömer att det kan bli en prisstegring, upp cirka tio procent.

För en villa med rörligt pris och en årsförbrukning på 20 000 kilowattimmar innebär det 800 kronor mer i kostnad, inklusive effekten av höjd energiskatt.

– Historiskt är det ganska odramatiskt, säger Elsklings vd Faraz Azima till TT.

Över 9 000 kunder

Vänerenergi erbjuder konkurrenskraftiga priser, men kan inte själva bestämma om nivåerna ska höjas eller sänkas. Företaget styrs nämligen av Mälarenergis priser.

– Vi ligger varken högt eller lågt jämfört med andra elbolag. Våra kunder bor främst i Mariestad och Töreboda med omnejd. Av våra drygt 9 000 elkunder finns endast 120 utanför området, säger Ulf Gustafsson.

Det är säkert en och annan som minns elåren 2010 och 2011. Till följd av underskott i vattenmagasinen, kalla vintrar, låg kärnkraftsproduktion och försämrade överföringsmöjligheter mellan de nordiska länderna sköt elpriserna i höjden.

Värst var det 2010. Då landade Vänerenergis rörliga snittpris på 114,67 öre per kilowattimme – att jämföra med fjolårets 80,62.

Överskott

– Det är bland de lägsta priserna vi haft på väldigt många år. Flera faktorer spelade in, framför allt att det har varit milt väder och god tillgång i vattenmagasinen. Det har blivit ett överskott på el och då sjunker priserna, säger Ulf Gustafsson, nätchef på Vänerenergi i Mariestad.

Ytterligare en anledning till att elpriserna sjönk under 2014 var att oljepriset nästan halverades. Det lägre oljepriset påverkade andra råvaror, som kol och gas, negativt. Det fick det tyska elpriset att falla, vilket gjorde att Sverige vid behov kunde importera el relativt billigt från Tyskland.

– Fjolårets stora vinnare är tveklöst de som har rörligt pris. Men vi vet av erfarenhet att det kan vända snabbt. I nuläget finns det dock inte mycket som tyder på att det kommer ske några drastiska prishöjningar.

Eljämförelsesajten Elskling bedömer att det kan bli en prisstegring, upp cirka tio procent.

För en villa med rörligt pris och en årsförbrukning på 20 000 kilowattimmar innebär det 800 kronor mer i kostnad, inklusive effekten av höjd energiskatt.

– Historiskt är det ganska odramatiskt, säger Elsklings vd Faraz Azima till TT.

Över 9 000 kunder

Vänerenergi erbjuder konkurrenskraftiga priser, men kan inte själva bestämma om nivåerna ska höjas eller sänkas. Företaget styrs nämligen av Mälarenergis priser.

– Vi ligger varken högt eller lågt jämfört med andra elbolag. Våra kunder bor främst i Mariestad och Töreboda med omnejd. Av våra drygt 9 000 elkunder finns endast 120 utanför området, säger Ulf Gustafsson.