03 jan 2015 14:38

23 jan 2015 14:22

Dricksvatten måste kokas

MARIESTAD: Vattenläcka i Mariestad

Till följd av lördagsmorgonens vattenläcka uppmanar Mariestads kommun nu att vatten som ska drickas eller användas till matlagning måste kokas.
– Det är en ren försiktighetsåtgärd som gäller tills vidare, säger va-chefen Michael Nordin.

På grund av en omfattande vattenläcka i Snuggenäsgatan under lördagsförmiddagen har delar av vattenledningsnätet i Mariestasds tätort varit trycklöst.

Som en extra försiktighetsåtgärd rekommenderar Mariestads kommun därför kokning av vatten som ska drickas eller användas till matlagning. Bakterier kan orsaka magsjuka och för att undvika det rekommenderas kokning av vattnet.

De som berörs är hushåll i tätorterna Mariestad, Ullervad, Hasslerör, Sjötorp och Lyrestad.

– Prover på vattnet kommer att skickas för analys idag och till svar på proverna finns (1-3 dagar) bör vattnet kokas. Det finns i nuläget inga tecken på att någon blivit sjuk utan just för att undvika att någon blir sjuk går vi ut med denna rekommendation, skriver kommunen på sin hemsida.

Prognosen är att alla hushåll i Mariestad ska ha vattnet tillbaka under lördag kväll.

Kommunen kommer att öppna ett telefonnummer under eftermiddagen som invånarna kan ringa om man har frågor. Personer med hemtjänst kommer att kontaktas via telefon eller genom besök av hemtjänstpersonal. Kommunal verksamhet, äldreboenden, kök och liknande informeras fortlöpande.

På grund av en omfattande vattenläcka i Snuggenäsgatan under lördagsförmiddagen har delar av vattenledningsnätet i Mariestasds tätort varit trycklöst.

Som en extra försiktighetsåtgärd rekommenderar Mariestads kommun därför kokning av vatten som ska drickas eller användas till matlagning. Bakterier kan orsaka magsjuka och för att undvika det rekommenderas kokning av vattnet.

De som berörs är hushåll i tätorterna Mariestad, Ullervad, Hasslerör, Sjötorp och Lyrestad.

– Prover på vattnet kommer att skickas för analys idag och till svar på proverna finns (1-3 dagar) bör vattnet kokas. Det finns i nuläget inga tecken på att någon blivit sjuk utan just för att undvika att någon blir sjuk går vi ut med denna rekommendation, skriver kommunen på sin hemsida.

Prognosen är att alla hushåll i Mariestad ska ha vattnet tillbaka under lördag kväll.

Kommunen kommer att öppna ett telefonnummer under eftermiddagen som invånarna kan ringa om man har frågor. Personer med hemtjänst kommer att kontaktas via telefon eller genom besök av hemtjänstpersonal. Kommunal verksamhet, äldreboenden, kök och liknande informeras fortlöpande.