01 jan 2015 19:31

23 jan 2015 14:46

Foto: Charlotte Ferneman

Mariestads Unica Revy serverade nyårspremiär

Det finns många olika metoder att blicka tillbaka på det gångna året, och att välkomna det nya. Mariestads Unica Revy har sina: Med humor, glitter och sprakande show.

Vad vore en stad utan underhållande entusiaster? Och vad vore en nyårsafton utan premiär? Ingenting, tycker nog många Mariestadsbor. Bland annat de som såg till att Mariestads teater var fullsatt på onsdagskvällen, när Mariestads Unica Revy gjorde entré med ”En cell för lite – en fängslande revy i två akter”.

Lokal politik

Och alla var där, såväl lokalpolitiker, konsulter och kulturelit som original med fåniga namn och lustiga kläder. Ja, på scenen alltså. Dessutom fanns skönsjungande skådisar, dansanta dramaqueens och populära personligheter på plats.

Revygänget tog med publiken på en resa genom det nyss upplevda året och påminde om sånt vi har läst om i spalterna under 2014. Bland annat fick vi både en förklaring till elevernas dåliga skolresultat och ett bevis för att landets försvarsförmåga bara är sådär.

Valet var förstås ett givet tema och kommunalrådet var en återkommande figur i flera nummer. Och – ja, måttbandet fanns där såklart. En lokalrevy som inte driver med makthavarna är ingen riktig lokalrevy och den här gången valde manusförfattarna att fokusera på Mariestadspartiet. Vilken sida ska Christer Dalvik välja? Och hur hamnade den politiska vilden Henrik Karlsson ”i knät på fader Abraham”?

Rävar och gröngölingar

Några nummer har revygänget lånat in från andra, men över hälften består av egenproducerat material och texter. Och inte sällan är det fyndiga formuleringar med lokal anknytning som uppskattas mest av publiken.

Flera av skådespelarna har varit med ett tag och det märks av reaktionerna hos de vana premiärgästerna att de är populära. (Göran Magnusson, som gör sin 51:a revy, behövde bara visa sig för att locka till skratt.) Men även de helt nya i sammanhanget fick ett varmt välkomnande.

Det svängde, glittrade och sprakade. Det bjöds på torr humor och under bältet. Det fanns också tänkvärda och finstämda scener. Att blandningen gillades framgick med all önskvärd tydlighet av publikens kiknande skratt, varma applåder och händer i luften.

Vad vore en stad utan underhållande entusiaster? Och vad vore en nyårsafton utan premiär? Ingenting, tycker nog många Mariestadsbor. Bland annat de som såg till att Mariestads teater var fullsatt på onsdagskvällen, när Mariestads Unica Revy gjorde entré med ”En cell för lite – en fängslande revy i två akter”.

Lokal politik

Och alla var där, såväl lokalpolitiker, konsulter och kulturelit som original med fåniga namn och lustiga kläder. Ja, på scenen alltså. Dessutom fanns skönsjungande skådisar, dansanta dramaqueens och populära personligheter på plats.

Revygänget tog med publiken på en resa genom det nyss upplevda året och påminde om sånt vi har läst om i spalterna under 2014. Bland annat fick vi både en förklaring till elevernas dåliga skolresultat och ett bevis för att landets försvarsförmåga bara är sådär.

Valet var förstås ett givet tema och kommunalrådet var en återkommande figur i flera nummer. Och – ja, måttbandet fanns där såklart. En lokalrevy som inte driver med makthavarna är ingen riktig lokalrevy och den här gången valde manusförfattarna att fokusera på Mariestadspartiet. Vilken sida ska Christer Dalvik välja? Och hur hamnade den politiska vilden Henrik Karlsson ”i knät på fader Abraham”?

Rävar och gröngölingar

Några nummer har revygänget lånat in från andra, men över hälften består av egenproducerat material och texter. Och inte sällan är det fyndiga formuleringar med lokal anknytning som uppskattas mest av publiken.

Flera av skådespelarna har varit med ett tag och det märks av reaktionerna hos de vana premiärgästerna att de är populära. (Göran Magnusson, som gör sin 51:a revy, behövde bara visa sig för att locka till skratt.) Men även de helt nya i sammanhanget fick ett varmt välkomnande.

Det svängde, glittrade och sprakade. Det bjöds på torr humor och under bältet. Det fanns också tänkvärda och finstämda scener. Att blandningen gillades framgick med all önskvärd tydlighet av publikens kiknande skratt, varma applåder och händer i luften.