22 dec 2014 13:42

23 jan 2015 14:46

Öppet brev ifrågasätter utvisning

Präster och frivilligorganisationer stöttar familjen Arutyunyan

I ett öppet brev ifrågasätter företrädare för kyrkor och hjälporganisationer i Mariestad hur den utvisningshotade familjen Arutyunyan behandlats av Migrationsverket.
– Det är flera saker som känns märkliga, tycker komminister Anders Ehrngren.

Sju personer har undertecknat ett öppet brev, ställt till Migrationsverkets rättschef Fredrik Beijer, om situationen för den utvisningshotade familjen Arutyunyan. Det är fyra präster i Mariestad och Lugnås/Ullervad samt tre företrädare för Rädda barnen- och Röda korset-föreningar i samma område som gemensamt ifrågasätter myndighetens hantering av familjen.

– Det finns flera rena felaktigheter i utredningen. När dessa har påtalats har det mötts av tystnad. Det finns inga tecken på att familjen inte är trovärdig i sin berättelse. Och dessutom är det högst märkligt hur Migrationsverket bedömer barnens grad av anpassning till Sverige, säger Anders Ehrngren, komminister i Lugnås, som engagerat sig i fallet.

Han och kollegorna skriver bland annat:

”Om det är migrationsverkets normala arbetssätt tycker vi att det är högst diskutabelt. Om familjen Arutyunyans fall utgör ett olyckligt undantag är frågan hur en sådan olycka kan vandra hela vägen genom migrationsverket, migrationsdomstolen och migrationsöverdomstolen. Två gånger dessutom.”

Brevet sändes i fredags eftermiddag och någon respons har brevskrivarna ännu inte hunnit få.

– Migrationsverket är svårt att rubba, men jag hoppas att brevet leder till en översyn av deras arbetssätt. Och en insikt om att folk har ögonen på det här fallet, säger Anders Ehrngren.

Sju personer har undertecknat ett öppet brev, ställt till Migrationsverkets rättschef Fredrik Beijer, om situationen för den utvisningshotade familjen Arutyunyan. Det är fyra präster i Mariestad och Lugnås/Ullervad samt tre företrädare för Rädda barnen- och Röda korset-föreningar i samma område som gemensamt ifrågasätter myndighetens hantering av familjen.

– Det finns flera rena felaktigheter i utredningen. När dessa har påtalats har det mötts av tystnad. Det finns inga tecken på att familjen inte är trovärdig i sin berättelse. Och dessutom är det högst märkligt hur Migrationsverket bedömer barnens grad av anpassning till Sverige, säger Anders Ehrngren, komminister i Lugnås, som engagerat sig i fallet.

Han och kollegorna skriver bland annat:

”Om det är migrationsverkets normala arbetssätt tycker vi att det är högst diskutabelt. Om familjen Arutyunyans fall utgör ett olyckligt undantag är frågan hur en sådan olycka kan vandra hela vägen genom migrationsverket, migrationsdomstolen och migrationsöverdomstolen. Två gånger dessutom.”

Brevet sändes i fredags eftermiddag och någon respons har brevskrivarna ännu inte hunnit få.

– Migrationsverket är svårt att rubba, men jag hoppas att brevet leder till en översyn av deras arbetssätt. Och en insikt om att folk har ögonen på det här fallet, säger Anders Ehrngren.