19 dec 2014 15:46

23 jan 2015 13:57

16-åring frias för körning med a-traktor

En 16-årig Mariestadsbo har frikänts från ett åtal om olovlig körning.
Han skulle enligt åklagaren ha kört en olaglig A-traktor.

Den 5 november blev 16-åringen stoppad av polisen när han körde en A-traktor i Mariestad. Han åtalades sedan för olovlig körning eftersom A-traktorn var att betrakta som en personbil på grund av konstruktionsändringar.

En bilinspektör vittnade angående den tekniska undersökningen av det aktuella fordonet – och de regler som gäller för A-traktorer.

Provkörde

Bilinspektören berättade att han provkört A-traktorn. Fordonet kunde först inte köras i en högre hastighet än 30 km/timmen. Men efter att han tryckt på varvtalsregulatorn – som sitter under motorhuven på fordonet – gick det att köra i 65 km/timmen.

16-åringens pappa vittnade om att han kört fordonet och att det inte kunde köras i en högre hastighet än 30 km/timmen. Pappan påstod att han inte känt till att det under fordonets motorhuv fanns en varvtalsregulator.

Tingsrätten finner ingen anledning att ifrågasätta sonen och pappans uppgifter. Tingsrätten anser att åklagaren inte har kunnat bevisa att 16-åringen handlat uppsåtligen.

Den 5 november blev 16-åringen stoppad av polisen när han körde en A-traktor i Mariestad. Han åtalades sedan för olovlig körning eftersom A-traktorn var att betrakta som en personbil på grund av konstruktionsändringar.

En bilinspektör vittnade angående den tekniska undersökningen av det aktuella fordonet – och de regler som gäller för A-traktorer.

Provkörde

Bilinspektören berättade att han provkört A-traktorn. Fordonet kunde först inte köras i en högre hastighet än 30 km/timmen. Men efter att han tryckt på varvtalsregulatorn – som sitter under motorhuven på fordonet – gick det att köra i 65 km/timmen.

16-åringens pappa vittnade om att han kört fordonet och att det inte kunde köras i en högre hastighet än 30 km/timmen. Pappan påstod att han inte känt till att det under fordonets motorhuv fanns en varvtalsregulator.

Tingsrätten finner ingen anledning att ifrågasätta sonen och pappans uppgifter. Tingsrätten anser att åklagaren inte har kunnat bevisa att 16-åringen handlat uppsåtligen.