08 dec 2014 16:53

23 jan 2015 14:45

Hallå där Margret Josefsson ...

... ny ordförande för den ideella organisationen Adoptionscentrum. Vad är utmaningarna?

– Det är flera. Adoptionerna minskar i antal och det är färre som får medgivande, eller vill adoptera, men också att det är färre som behöver familjer för adoption. Vi vill förstås att adoption ska vara en möjlighet för så många som möjligt, när det är möjligt.

– Sedan finns det intressepolitiska frågor som vi vill driva. Det handlar om att vi vill höja adoptionsbidraget eftersom det kostar ganska mycket att adoptera. Vi vill också öka stödet för de som är adopterade.

Ska du bo kvar i Töreboda?

– Ja, jag arbetar ideellt och kommer att vara kvar som socionom i Töreboda. Adoptionscentrum är en ideell medlemsorganisation som består av medlemmar och har ett professionellt kansli i Bromma. Vi har en styrelse med elva ledamöter och en ordförande. Jag är en del av en grupp som kommer att arbeta med detta.

Du är den första ordföranden som själv är adopterad. Vad betyder det?

– Jag hoppas att jag inte bara blev vald för att jag är adopterad. Men jag tycker det är viktigt att lyfta olika perspektiv och det vill jag arbeta för.

– Det är flera. Adoptionerna minskar i antal och det är färre som får medgivande, eller vill adoptera, men också att det är färre som behöver familjer för adoption. Vi vill förstås att adoption ska vara en möjlighet för så många som möjligt, när det är möjligt.

– Sedan finns det intressepolitiska frågor som vi vill driva. Det handlar om att vi vill höja adoptionsbidraget eftersom det kostar ganska mycket att adoptera. Vi vill också öka stödet för de som är adopterade.

Ska du bo kvar i Töreboda?

– Ja, jag arbetar ideellt och kommer att vara kvar som socionom i Töreboda. Adoptionscentrum är en ideell medlemsorganisation som består av medlemmar och har ett professionellt kansli i Bromma. Vi har en styrelse med elva ledamöter och en ordförande. Jag är en del av en grupp som kommer att arbeta med detta.

Du är den första ordföranden som själv är adopterad. Vad betyder det?

– Jag hoppas att jag inte bara blev vald för att jag är adopterad. Men jag tycker det är viktigt att lyfta olika perspektiv och det vill jag arbeta för.