04 dec 2014 14:48

23 jan 2015 14:45

Tragisk bitolycka utredd av kommunen

I november blev en äldre kvinna med hemtjänst svårt biten av sin hund. Mariestads kommun har nu gjort en lex Sarah-utredning i ärendet.

Den tragiska händelsen inträffade i mitten av november. Hemtjänstpersonal kom hem till omsorgstagaren, en äldre kvinna, på morgonen och fann henne liggande på golvet med ett stort, öppet sår på benet. Detta rapporterade MT om den 17 november.

Den allvarliga skadan visade sig vara orsakad av att kvinnans hund upprepade gånger bitit henne, efter att hon av någon anledning ramlat och förmodligen svimmat av. När hemtjänstpersonalen fann kvinnan var hon enligt utredningen mycket påverkad och darrig, förmodligen på väg in i chock.

Kvinnan fördes till sjukhus för vård. Hunden, som enligt hemtjänsten alltid varit snäll och tillgiven och varmt omtyckt av sin matte, avlivades.

Mariestads kommun konstaterar i sin utredning att händelsen fått allvarliga konsekvenser för kvinnans liv och hälsa, men att den tragiska olyckan inte orsakats av några missförhållanden inom vård och omsorg.

Den tragiska händelsen inträffade i mitten av november. Hemtjänstpersonal kom hem till omsorgstagaren, en äldre kvinna, på morgonen och fann henne liggande på golvet med ett stort, öppet sår på benet. Detta rapporterade MT om den 17 november.

Den allvarliga skadan visade sig vara orsakad av att kvinnans hund upprepade gånger bitit henne, efter att hon av någon anledning ramlat och förmodligen svimmat av. När hemtjänstpersonalen fann kvinnan var hon enligt utredningen mycket påverkad och darrig, förmodligen på väg in i chock.

Kvinnan fördes till sjukhus för vård. Hunden, som enligt hemtjänsten alltid varit snäll och tillgiven och varmt omtyckt av sin matte, avlivades.

Mariestads kommun konstaterar i sin utredning att händelsen fått allvarliga konsekvenser för kvinnans liv och hälsa, men att den tragiska olyckan inte orsakats av några missförhållanden inom vård och omsorg.

  • Carin Söder