02 dec 2014 15:28

23 jan 2015 14:45

Mariestadsbo i flygplansdrama

Mariestadsbon Sophie Lööf, 43, lurade döden på Kanarieöarna i måndags.
Vid landningen var flygplanet hon färdades i en hårsmån från att krascha.

Hur nära var det att landningen slutade i katastrof?

– Strax före landningen sa piloten att vi skulle landa och varnade samtidigt för kraftig turbulens. Det brukar det vara på Kanarieöarna, så jag tänkte inte mer på det. Men vi närmade oss marken med hög fart och plötsligt fick planet slagsida. Det kändes som att bakhjulen var i, men jag vet inte. Ena vingen var cirka en halvmeter från marken.

Men piloten lyckades rädda situationen?

– Ja, han lyckades parera i sista stund och det gick bättre på andra försöket. Efter landningen pratade jag med en i kabinpersonalen och han hade aldrig varit med om något liknande. Jag hann tänka på familjen och att det skulle göra ont att dö så här. Ombord var det många som skrek och var ledsna.

Har du hämtat dig efter händelsen?

– Jag ringde min man direkt efter landningen och stortjöt. Samma eftermiddag var jag väldigt trött och orkade inte göra någonting. Sedan sov jag i 13 timmar. Jag blev chockad, men är tacksam för att jag lever.

Kommer du att våga resa hem igen?

– Jag är en van resenär och har flugit uppemot 600 gånger. Jag vet att risken att något liknande händer igen är väldigt liten. Men jag har kommit i kontakt med hypnotisören Karin Tydén, som arbetar med många flygrädda personer. Jag ska ha min första session via telefon på onsdagen.

Du är vice ordförande i Nordfas Invest, som äger märksystemsföretaget Partex i Gullspång, och driver stiftelsen Lööf Foundation. Hur går det arbetet?

– Jättebra. Bland annat bygger vi ett barnhem i Nepal och nästa år ska vi stödja programmet ”Star for life” i Afrika, vars syfte är att minska smittspridningen av hiv och aids.

Hur nära var det att landningen slutade i katastrof?

– Strax före landningen sa piloten att vi skulle landa och varnade samtidigt för kraftig turbulens. Det brukar det vara på Kanarieöarna, så jag tänkte inte mer på det. Men vi närmade oss marken med hög fart och plötsligt fick planet slagsida. Det kändes som att bakhjulen var i, men jag vet inte. Ena vingen var cirka en halvmeter från marken.

Men piloten lyckades rädda situationen?

– Ja, han lyckades parera i sista stund och det gick bättre på andra försöket. Efter landningen pratade jag med en i kabinpersonalen och han hade aldrig varit med om något liknande. Jag hann tänka på familjen och att det skulle göra ont att dö så här. Ombord var det många som skrek och var ledsna.

Har du hämtat dig efter händelsen?

– Jag ringde min man direkt efter landningen och stortjöt. Samma eftermiddag var jag väldigt trött och orkade inte göra någonting. Sedan sov jag i 13 timmar. Jag blev chockad, men är tacksam för att jag lever.

Kommer du att våga resa hem igen?

– Jag är en van resenär och har flugit uppemot 600 gånger. Jag vet att risken att något liknande händer igen är väldigt liten. Men jag har kommit i kontakt med hypnotisören Karin Tydén, som arbetar med många flygrädda personer. Jag ska ha min första session via telefon på onsdagen.

Du är vice ordförande i Nordfas Invest, som äger märksystemsföretaget Partex i Gullspång, och driver stiftelsen Lööf Foundation. Hur går det arbetet?

– Jättebra. Bland annat bygger vi ett barnhem i Nepal och nästa år ska vi stödja programmet ”Star for life” i Afrika, vars syfte är att minska smittspridningen av hiv och aids.