01 dec 2014 16:00

23 jan 2015 14:45

Hallå där ...

... Emil Andersson, 31, tidigare Mariestadsbo, som av Handelshögskolan i Göteborg har blivit utsedd till Årets unga juristalumn 2014. Vad innebär utmärkelsen?

– Rent konkret är det ett resestipendium på 10 000 kronor som ska användas i förkovrande syfte. Lite hedrande förstås och så syns det väl lite i branschpressen.

Var växte du upp i Mariestad?

– Det var på Marieholm och jag gick i skolan på Kronopark, Tuna och sedan blev det naturprogrammet på Vadsbogymnasiet. Mina föräldrar och min bror är kvar i Mariestad och jag brukar hälsa på kanske fem gånger om året.

Vad gör du i dag?

– Jag jobbar sedan 2009 på Advokatfirman Lindahl här i Göteborg, och för min del handlar det mest om tvistemål - det roligaste man kan göra inom juridiken. Det är där argumenten verkligen ställs på sin spets.

När bestämde du dig för att börja plugga juridik?

– Det var efter gymnasiet.

Ditt civilstånd?

– Jag är gift med Charlotte Andersson som är vd för Fastighetsägarna.

Vad gör du på fritiden?

– I den mån det dyker upp någon sådan (skratt) så blir det skidåkning på vintern och segling på sommaren.

Var firar du jul – och vad är önskeklappen?

– Julfirandet blir i Göteborg i år, vi brukar växla vartannat år. Det blir kanske lite tråkigt svar på frågan om julklapp, men just nu kommer jag inte på något annat än att en ledig jul vore fint att få.

I juryns motivering står bland annat att ”Emil Andersson kombinerar sin juridiska kompetens med en stor dos ödmjukhet och en vilja att dela med sig av kunskaper och erfarenheter, vilket både nuvarande studenter och nya kollegor får erfara”.

– Rent konkret är det ett resestipendium på 10 000 kronor som ska användas i förkovrande syfte. Lite hedrande förstås och så syns det väl lite i branschpressen.

Var växte du upp i Mariestad?

– Det var på Marieholm och jag gick i skolan på Kronopark, Tuna och sedan blev det naturprogrammet på Vadsbogymnasiet. Mina föräldrar och min bror är kvar i Mariestad och jag brukar hälsa på kanske fem gånger om året.

Vad gör du i dag?

– Jag jobbar sedan 2009 på Advokatfirman Lindahl här i Göteborg, och för min del handlar det mest om tvistemål - det roligaste man kan göra inom juridiken. Det är där argumenten verkligen ställs på sin spets.

När bestämde du dig för att börja plugga juridik?

– Det var efter gymnasiet.

Ditt civilstånd?

– Jag är gift med Charlotte Andersson som är vd för Fastighetsägarna.

Vad gör du på fritiden?

– I den mån det dyker upp någon sådan (skratt) så blir det skidåkning på vintern och segling på sommaren.

Var firar du jul – och vad är önskeklappen?

– Julfirandet blir i Göteborg i år, vi brukar växla vartannat år. Det blir kanske lite tråkigt svar på frågan om julklapp, men just nu kommer jag inte på något annat än att en ledig jul vore fint att få.

I juryns motivering står bland annat att ”Emil Andersson kombinerar sin juridiska kompetens med en stor dos ödmjukhet och en vilja att dela med sig av kunskaper och erfarenheter, vilket både nuvarande studenter och nya kollegor får erfara”.

  • C. Lundh