29 nov 2014 16:42

23 jan 2015 14:45

Foto: Jan Fleischmann

Mycket välgörenhet på julmarknaden

MARIESTAD: Julstämning över hela staden

SKOLRESA. – Jag stödjer alltid ungdomarna säger Mariestads oppositionsråd Marianne Kjellquist när hon på gågatan under julmarknaden handlar fikabröd av Sebastian Larsson och Ludvig Johansson som spelar ishockey i Mariestad Bois U16 och 18 lag. De säljer för att kunna åka med laget på en avslutningsturnering i Lettlands huvudstad Riga.

Österut siktar även sex glada flickor som studerar Mediaprogrammet på Västerhöjdsgymnasiet i Skövde. ”Vi vill till Prag” står det vid deras fikabord. Det har blivit tradition på utbildningen att förlägga en skolresa till Tjeckiens huvudstad som bjuder på mycket att se på.

En stor del av försäljarnas intäkter går till olika välgörenhetsprojekt. Jennifer Assjo och Jula Jakobsson säljer egentillverkade armband till cancerfonden för sitt UF-företag ”Make difference”. De studerar på Kavelbrogymnasiet i Skövde. De riktar även in sin försäljning på att kunna ge presenter till barnen på Astrid Lindgrens barnsjukhus i Stockholm. Även flera andra säljer till cancerfonden.

Bakat hela natten

Eva Perzanowska frestar med goron, bakverk som hon gjort efter sin mormors recept. Hon har även bakat rågbröd och varit uppe hela natten och bakat hemma i Moholm.

– Det är mysigt här med lite folk och rörelse, säger Eva, som har arbetat som kostymör i Skara.

Lions och Mitt Mariestad som arrangerar julmarknaden gör sitt bästa för att höja stämningen och värmen. Lions har några mystiska hemliga lådor de vill få sålda. Artisterna som presenteras av Lisa Wallenstein avlöser varandra. Linda Skärfstads duktiga dansare bjuder på några riktigt fina nummer från Dansstationen inne på teatern och framför scenen på det nya torget. Polismannen Mattias Skarin med en kvinnlig kollega umgås med folket på stan innan de måste dra iväg på ett larm. De kör iväg med påslagna sirener.

Inne på industrimuseet julpysslas det för fullt med skapandet av egna julkort. Julmarknaden pågår över hela staden och den fortsätter på söndag med den stora tomteparaden.

Österut siktar även sex glada flickor som studerar Mediaprogrammet på Västerhöjdsgymnasiet i Skövde. ”Vi vill till Prag” står det vid deras fikabord. Det har blivit tradition på utbildningen att förlägga en skolresa till Tjeckiens huvudstad som bjuder på mycket att se på.

En stor del av försäljarnas intäkter går till olika välgörenhetsprojekt. Jennifer Assjo och Jula Jakobsson säljer egentillverkade armband till cancerfonden för sitt UF-företag ”Make difference”. De studerar på Kavelbrogymnasiet i Skövde. De riktar även in sin försäljning på att kunna ge presenter till barnen på Astrid Lindgrens barnsjukhus i Stockholm. Även flera andra säljer till cancerfonden.

Bakat hela natten

Eva Perzanowska frestar med goron, bakverk som hon gjort efter sin mormors recept. Hon har även bakat rågbröd och varit uppe hela natten och bakat hemma i Moholm.

– Det är mysigt här med lite folk och rörelse, säger Eva, som har arbetat som kostymör i Skara.

Lions och Mitt Mariestad som arrangerar julmarknaden gör sitt bästa för att höja stämningen och värmen. Lions har några mystiska hemliga lådor de vill få sålda. Artisterna som presenteras av Lisa Wallenstein avlöser varandra. Linda Skärfstads duktiga dansare bjuder på några riktigt fina nummer från Dansstationen inne på teatern och framför scenen på det nya torget. Polismannen Mattias Skarin med en kvinnlig kollega umgås med folket på stan innan de måste dra iväg på ett larm. De kör iväg med påslagna sirener.

Inne på industrimuseet julpysslas det för fullt med skapandet av egna julkort. Julmarknaden pågår över hela staden och den fortsätter på söndag med den stora tomteparaden.