24 nov 2014 16:44

23 jan 2015 14:21

Inget besked vid rättegången

MARIESTAD: Mordet på Anni Hindocha

Under gårdagen förväntades ett besked från Western Cape High Court i Kapstaden om rättegången mot Shrien Dewani skulle avslutas på grund av brist på bevis.
Men beslutet dröjer.

Försvaret med advokaten Francois van Zyl har under rättegången åberopat avsnitt 174 i straffprocesslagen, vilket innebär att en rättegång i Sydafrika kan avslutas om åklagaren inte har presenterat tillräckligt fällande bevis.

Åklagaren hävdar tvärtom att det finns klara bevis på att Shrien Dewani beställde mordet på sin fru Anni Hindocha.

Anni Hindocha blev som bekant skjuten till döds när Shrien Dewani och hon var på smekmånad i Kapstaden, november 2010. Minibussen som de färdades med vid en utflykt kapades. Shrien släpptes fri, men kaparna tog med Anni och dagen efter hittades hon död i fordonet.

Tre män har dömts som skyldiga och de skulle få 15 000 rand från Shrien Dewani för mordet.

Zola Tongo avtjänar ett 18-årigt fängelsestraff och Mziwamadoda Qwabe, 25-års fängelse. Xolile Mngeni avtjänade ett livstidsstraff i fängelse för att ha skjutit skottet som dödade Anni, men dog av en hjärntumör den 18 oktober.

Genomgång

Under måndagen höll försvarsadvokaten van Zyl en lång genomgång mot åklagarens bevisning. Han menade att det finns all anledning att ifrågasätta de uppgifter som offentligtgjorts.

Mellanhanden Mbolombos roll belystes – och fler kan enligt försvaret vara inblandade.

De flesta trodde att domaren Jeanette Traverso under måndagen skulle fatta ett beslut om rättegången skulle fullföljas eller avslutas. Men något beslut kom inte, utan det kommer någon av de närmaste dagarna.

Försvaret med advokaten Francois van Zyl har under rättegången åberopat avsnitt 174 i straffprocesslagen, vilket innebär att en rättegång i Sydafrika kan avslutas om åklagaren inte har presenterat tillräckligt fällande bevis.

Åklagaren hävdar tvärtom att det finns klara bevis på att Shrien Dewani beställde mordet på sin fru Anni Hindocha.

Anni Hindocha blev som bekant skjuten till döds när Shrien Dewani och hon var på smekmånad i Kapstaden, november 2010. Minibussen som de färdades med vid en utflykt kapades. Shrien släpptes fri, men kaparna tog med Anni och dagen efter hittades hon död i fordonet.

Tre män har dömts som skyldiga och de skulle få 15 000 rand från Shrien Dewani för mordet.

Zola Tongo avtjänar ett 18-årigt fängelsestraff och Mziwamadoda Qwabe, 25-års fängelse. Xolile Mngeni avtjänade ett livstidsstraff i fängelse för att ha skjutit skottet som dödade Anni, men dog av en hjärntumör den 18 oktober.

Genomgång

Under måndagen höll försvarsadvokaten van Zyl en lång genomgång mot åklagarens bevisning. Han menade att det finns all anledning att ifrågasätta de uppgifter som offentligtgjorts.

Mellanhanden Mbolombos roll belystes – och fler kan enligt försvaret vara inblandade.

De flesta trodde att domaren Jeanette Traverso under måndagen skulle fatta ett beslut om rättegången skulle fullföljas eller avslutas. Men något beslut kom inte, utan det kommer någon av de närmaste dagarna.

  • Per Warvlin