13 nov 2014 06:00

23 jan 2015 14:44

Förvecklingar och nostalgi med Vassbôlingarna

En snål hemmansägare, en kärlekskrank ungmö med husdjur och mitt i allt en bedragare. Vassbôlingarna håller formen när det återigen drar ihop sig till lustspel på Mariestads teater.

Förr om åren brukade Vassbôlingarnas höstpremiär på teatern i Mariestad också innebära en repris av sommarens föreställning på Odensåkers hembygdsdag. Men sedan hembygdsdagen lades ned är det enbart inomhusteater som gäller. På lördag är det premiär för gruppens senaste lustspel.

”Hjärtegrisen på Rävalyckan” heter årets föreställning, en bearbetad version av ett originalmanus från 1940-talet. Handlingen utspelar sig under beredskapstiden 1944, då ransoneringskuponger av alla slag var hårdvaluta.

Lokala förmågor

Göran Andersson, som skrivit om manuset för att passa Vassbôlingarna och som dessutom är en av aktörerna på scen, intygar att spelet har alla de inslag som ett äkta lustspel ska ha: Skruvade personligheter, förvecklingar och lustigheter.

– Vi har väldigt roligt när vi spelar och vi hoppas att publiken också har det, säger han.

17 personer ingår i ensemblen, plus Magnus Sandgren Trio som står för den tidstypiska musiken. Samtliga skådespelare, utom två, är hämtade från Odensåkerstrakten.

– Många återkommer men vi brukar också ha några nya varje år. Och det är både vuxna och barn som spelar, säger Göran Andersson.

Föreställningen har premiär på lördag och spelas sedan även på söndag samt fredag och lördag nästa helg.

Förr om åren brukade Vassbôlingarnas höstpremiär på teatern i Mariestad också innebära en repris av sommarens föreställning på Odensåkers hembygdsdag. Men sedan hembygdsdagen lades ned är det enbart inomhusteater som gäller. På lördag är det premiär för gruppens senaste lustspel.

”Hjärtegrisen på Rävalyckan” heter årets föreställning, en bearbetad version av ett originalmanus från 1940-talet. Handlingen utspelar sig under beredskapstiden 1944, då ransoneringskuponger av alla slag var hårdvaluta.

Lokala förmågor

Göran Andersson, som skrivit om manuset för att passa Vassbôlingarna och som dessutom är en av aktörerna på scen, intygar att spelet har alla de inslag som ett äkta lustspel ska ha: Skruvade personligheter, förvecklingar och lustigheter.

– Vi har väldigt roligt när vi spelar och vi hoppas att publiken också har det, säger han.

17 personer ingår i ensemblen, plus Magnus Sandgren Trio som står för den tidstypiska musiken. Samtliga skådespelare, utom två, är hämtade från Odensåkerstrakten.

– Många återkommer men vi brukar också ha några nya varje år. Och det är både vuxna och barn som spelar, säger Göran Andersson.

Föreställningen har premiär på lördag och spelas sedan även på söndag samt fredag och lördag nästa helg.

  • Carin Söder