10 nov 2014 10:43

23 jan 2015 14:44

Mariestadsbor jagar guld på svarv-SM

Mariestadsbon Adrian Schmid, studerande på Lichron teknikgymnasium i Skövde, ska tillsammans med klasskamraten Tobias Wänegård tävla på ungdoms-SM i CNC-svarvning.

Hur är det att vara en av finalisterna?

– Det känns jättekul och extra inspirerande att vara de första som representerar skolan på SM. Faktum är att två elever från Volvogymnasiet i Skövde också tagit sig till finalen. Det är ett tecken på att utbildningarna är bra.

Hur lyckades just ni ta er till finalen?

– Det var först tävlingar på skolan. Vi svarade på 100 teoretiska frågor och de två bästa lagen i varje klass fick sedan ställa upp i en utslagstävling. Då svarade vi på fler frågor och hade även en praktisk utmaning. Det känns grymt att jag och Tobias lyckades vinna.

Åtta lag från hela Sverige gör upp på Elmias underleverantörsmässa i Jönköping. Vad väntar härnäst?

– På tisdagen är det kvartsfinaler. Alla kommer att göra en detalj från en ritning och svarva tre olika bitar. Vi vet ännu inte vilket material som kommer att användas, men troligtvis blir det automatstål eller aluminium. Går det bra väntar semifinal på torsdag och eventuellt final på fredag.

Vad gör dig och Tobias till ett sådant sammansvetsat par?

– Vi är bra på att samarbeta, samtidigt som vi är snabba utan att det går ut över resultatet. Dessutom är vi väldigt noggranna av oss.

Ni går det tredje och avslutande läsåret på skolan. Hur ser framtidsutsikterna ut inom branschen?

– De är väldigt goda. 95 procent av dem som går på Lichron får jobb efter studenten. Det är heller inget negativt att ha varit med på SM. Det ser bra ut på cv:t.

Hur är det att vara en av finalisterna?

– Det känns jättekul och extra inspirerande att vara de första som representerar skolan på SM. Faktum är att två elever från Volvogymnasiet i Skövde också tagit sig till finalen. Det är ett tecken på att utbildningarna är bra.

Hur lyckades just ni ta er till finalen?

– Det var först tävlingar på skolan. Vi svarade på 100 teoretiska frågor och de två bästa lagen i varje klass fick sedan ställa upp i en utslagstävling. Då svarade vi på fler frågor och hade även en praktisk utmaning. Det känns grymt att jag och Tobias lyckades vinna.

Åtta lag från hela Sverige gör upp på Elmias underleverantörsmässa i Jönköping. Vad väntar härnäst?

– På tisdagen är det kvartsfinaler. Alla kommer att göra en detalj från en ritning och svarva tre olika bitar. Vi vet ännu inte vilket material som kommer att användas, men troligtvis blir det automatstål eller aluminium. Går det bra väntar semifinal på torsdag och eventuellt final på fredag.

Vad gör dig och Tobias till ett sådant sammansvetsat par?

– Vi är bra på att samarbeta, samtidigt som vi är snabba utan att det går ut över resultatet. Dessutom är vi väldigt noggranna av oss.

Ni går det tredje och avslutande läsåret på skolan. Hur ser framtidsutsikterna ut inom branschen?

– De är väldigt goda. 95 procent av dem som går på Lichron får jobb efter studenten. Det är heller inget negativt att ha varit med på SM. Det ser bra ut på cv:t.