19 okt 2014 19:42

23 jan 2015 14:43

Foto: JAN FLEISCHMANN

Publiken lockades till Wienercafé

Lättsam underhållning med klassiskt snitt

Smäktande violin och trallvänlig schlagersång blandades med välbekanta folkvisetoner vid söndagens Wienercafé på teatern.

Det är inte varje dag, eller helg för den delen, det serveras klassisk musik i våra trakter. Men när det sker avslöjas att det finns en efterfrågan. Hur ska man annars tolka det faktum att det var näst intill fullsatt i Mariestads teater på söndagseftermiddagen?

Det var Lars Forsberg från Sveneby som stod för matinéarrangemanget. Det var också han som, med några få ord mellan melodierna, lotsade publiken mellan tider och platser i den musikaliska historien.

Till sitt Wienercafé hade Forsberg anlitat ett antal musiker från hemkommunen; för vad passar väl bättre än Wienerkapellet en kväll som denna? Och sångsolist var Linda Nilsson, sång- och musikpedagog vid Mariestads musikskola och Töreboda kulturskola.

Men där fanns också en mer långväga gäst; violinisten Rimma Gotskosik som till vardags leder Stockholms nya operettensemble. Vid flygeln satt Jan-Erik Sandvik och tillsammans bjöd de publiken på allt från dramatik och starka känslor – som i Jules Massenets ”Meditation” – till lättsamt och trallvänligt med exempelvis smakbitar ur Czardasfurstinnan.

Publiken fick också vara med, och visade stor vilja – inte bara när programmet proklamerade allsång.

Det är inte varje dag, eller helg för den delen, det serveras klassisk musik i våra trakter. Men när det sker avslöjas att det finns en efterfrågan. Hur ska man annars tolka det faktum att det var näst intill fullsatt i Mariestads teater på söndagseftermiddagen?

Det var Lars Forsberg från Sveneby som stod för matinéarrangemanget. Det var också han som, med några få ord mellan melodierna, lotsade publiken mellan tider och platser i den musikaliska historien.

Till sitt Wienercafé hade Forsberg anlitat ett antal musiker från hemkommunen; för vad passar väl bättre än Wienerkapellet en kväll som denna? Och sångsolist var Linda Nilsson, sång- och musikpedagog vid Mariestads musikskola och Töreboda kulturskola.

Men där fanns också en mer långväga gäst; violinisten Rimma Gotskosik som till vardags leder Stockholms nya operettensemble. Vid flygeln satt Jan-Erik Sandvik och tillsammans bjöd de publiken på allt från dramatik och starka känslor – som i Jules Massenets ”Meditation” – till lättsamt och trallvänligt med exempelvis smakbitar ur Czardasfurstinnan.

Publiken fick också vara med, och visade stor vilja – inte bara när programmet proklamerade allsång.

  • Jenni Ahlin