08 okt 2014 07:59

23 jan 2015 14:43

Foto: Jan Fleischmann

På jakt efter gässen

Det borde varit tusentals gäss vid sjön Östen i Odensåker men fåglarna hade blivit ivägskrämda av jägare. Lite senare simmade hundratals grågäss på Vänern utanför motionsområdet Snapen i Mariestad.

Vid halvsjutiden på söndagmorgonen har en flock kråkor funnit sig tillrätta vid en halväten pizza utanför systembolaget i Mariestad. Efter ett snabbt val av kamera, objektiv och kläder drar jag ut till Logården i Odensåker där fågelskådningen med Kent-Ove Hvass från Skövdes fågelklubb, ska starta. Kent-Ove arbetar som lärare på Helenaskolan i Skövde. Han undervisar flyktingar från Syrien, Kirgizistan, Thailand och Afghanistan.

En morgonpigg Jorma Kurtti som bor nära Logården följer med.

Vi vandrar förbi några kor i ett höstfagert landskap och passerar en träbro innan vi klättrar upp till fågeltornet där vi har milsvid utsikt över sjön Östen.

Tornet är slitet och det finns förslag på att ett nytt ska byggas men till detta saknas pengar.

Sjön Östen var världsberömd för sin stora ansamling av sångsvan men när vattennivån sänktes minskade dessa praktfulla fåglar.

- Tänk om de bara kunde höja nivån med 20 centimeter, funderar Kent-Ove. Fågelklubben fick EU-bidrag motsvarande 13 miljoner svenska kronor på att sjön skulle höjas men de lokala lantbrukarna satte sig emot förslaget.

- Vi fick skicka tillbaka pengarna till EU, säger Kent-Ove.

En vattendom från 1860 reglerar vattennivån i sjön. Enligt Kent-Ove grundar sig besluten om vilken nivå de svenska sjöarna ska hålla på vattendomar som är från 1800-talet.

Överträffade Hornborgasjön

Fågelskådningen och trandansen i Hornborgasjön är sedan flera år en etablerad turistmagnet bland världens ornitologer men under 1960-talet var sjön Östen en större turistattraktion än Hornborgasjön. Då stod bilarna uppradade vid vägarna överallt.

Det borde vara tusentals gäss i Östenområdet i dag men det varken hörs eller syns till några fåglar. Däremot ekar skott från ett 15-tal jägare som är ute och jagar gässen. Några skott verkar komma från en gasolkanon.

Endast två knölsvanar landar på andra sidan om sjön. Vi ser de som små vita figurer.

Vi klättrar ner och fortsätter bort mot fälten och träffar Morgan Josefsson, hemmahörande i Orust utanför Göteborg. Han upprörs över fågeljakten.

- Här är jättefint med chans att se både sädgäss och de utrotningshotade fjällgässen men jag gillar inte alls att gässen jagas här, säger Morgan.

Medan vi pratar flyger plötsligt ett sträck av grågäss över oss. Morgan som är medlem i flera ornitologiska föreningar fortsätter till en plats som kallas Öja. Där ute på ett fält får han närkontakt med stora flockar av främst sädgäss.

Det bekräftas senare att fågeljägarna har använt en gasolkanon.

Någon timma senare kommer larmet från hemmaplan av den alltid vaksamme Lennart Högstedt. Han har sett hundratals gäss som simmar på Vänern utanför hans bostad nära Snapen i Mariestad. De befinner sig lite väl långt ut för att det ska bli bra bilder och när en motorbåt närmar sig flyger de iväg.

Vid halvsjutiden på söndagmorgonen har en flock kråkor funnit sig tillrätta vid en halväten pizza utanför systembolaget i Mariestad. Efter ett snabbt val av kamera, objektiv och kläder drar jag ut till Logården i Odensåker där fågelskådningen med Kent-Ove Hvass från Skövdes fågelklubb, ska starta. Kent-Ove arbetar som lärare på Helenaskolan i Skövde. Han undervisar flyktingar från Syrien, Kirgizistan, Thailand och Afghanistan.

En morgonpigg Jorma Kurtti som bor nära Logården följer med.

Vi vandrar förbi några kor i ett höstfagert landskap och passerar en träbro innan vi klättrar upp till fågeltornet där vi har milsvid utsikt över sjön Östen.

Tornet är slitet och det finns förslag på att ett nytt ska byggas men till detta saknas pengar.

Sjön Östen var världsberömd för sin stora ansamling av sångsvan men när vattennivån sänktes minskade dessa praktfulla fåglar.

- Tänk om de bara kunde höja nivån med 20 centimeter, funderar Kent-Ove. Fågelklubben fick EU-bidrag motsvarande 13 miljoner svenska kronor på att sjön skulle höjas men de lokala lantbrukarna satte sig emot förslaget.

- Vi fick skicka tillbaka pengarna till EU, säger Kent-Ove.

En vattendom från 1860 reglerar vattennivån i sjön. Enligt Kent-Ove grundar sig besluten om vilken nivå de svenska sjöarna ska hålla på vattendomar som är från 1800-talet.

Överträffade Hornborgasjön

Fågelskådningen och trandansen i Hornborgasjön är sedan flera år en etablerad turistmagnet bland världens ornitologer men under 1960-talet var sjön Östen en större turistattraktion än Hornborgasjön. Då stod bilarna uppradade vid vägarna överallt.

Det borde vara tusentals gäss i Östenområdet i dag men det varken hörs eller syns till några fåglar. Däremot ekar skott från ett 15-tal jägare som är ute och jagar gässen. Några skott verkar komma från en gasolkanon.

Endast två knölsvanar landar på andra sidan om sjön. Vi ser de som små vita figurer.

Vi klättrar ner och fortsätter bort mot fälten och träffar Morgan Josefsson, hemmahörande i Orust utanför Göteborg. Han upprörs över fågeljakten.

- Här är jättefint med chans att se både sädgäss och de utrotningshotade fjällgässen men jag gillar inte alls att gässen jagas här, säger Morgan.

Medan vi pratar flyger plötsligt ett sträck av grågäss över oss. Morgan som är medlem i flera ornitologiska föreningar fortsätter till en plats som kallas Öja. Där ute på ett fält får han närkontakt med stora flockar av främst sädgäss.

Det bekräftas senare att fågeljägarna har använt en gasolkanon.

Någon timma senare kommer larmet från hemmaplan av den alltid vaksamme Lennart Högstedt. Han har sett hundratals gäss som simmar på Vänern utanför hans bostad nära Snapen i Mariestad. De befinner sig lite väl långt ut för att det ska bli bra bilder och när en motorbåt närmar sig flyger de iväg.

  • Jan Fleischmann