06 okt 2014 16:28

23 jan 2015 14:43

Helgjutet bakbesök på torget

MARIESTAD

Måndagsförmiddagar brukar det inte vara någon större rusch på Nya torget i Mariestad. Men just den här veckan inledde Adil Sayid med att väcka lite uppståndelse på nämnda plats – med en järnspis på medar. Med hjälp av den, lite ved och ett våffeljärn av gammalt snitt gräddade han bakverk och delade ut gratis till hungriga förbipasserande.

Den som ville kunde dock skänka en slant och tanken, enligt Sayids medhjälpare som inte vill ha sitt namn med i MT, är att ruljansen så småningom ska breddas till försäljning av korv och bröd, och att den ska ambulera bland städer i trakten. Adil Sayid, som ursprungligen kommer från Somalia, har bott i Sverige i ett och ett halvt år och väntar fortfarande på besked om uppehållstillstånd.

Det värmande ekipaget fick såväl miljökontoret som en polispatrull att rycka ut till torget. Tillstånd saknades, konstaterade man, men polisen valde att se mellan fingrarna på initiativet denna dag. Miljökontorets Ritva Rådefalk kontrollerade att våffelsmeten höll rätt temperatur och att hygienen kring tillagningen var godtagbar.

Måndagsförmiddagar brukar det inte vara någon större rusch på Nya torget i Mariestad. Men just den här veckan inledde Adil Sayid med att väcka lite uppståndelse på nämnda plats – med en järnspis på medar. Med hjälp av den, lite ved och ett våffeljärn av gammalt snitt gräddade han bakverk och delade ut gratis till hungriga förbipasserande.

Den som ville kunde dock skänka en slant och tanken, enligt Sayids medhjälpare som inte vill ha sitt namn med i MT, är att ruljansen så småningom ska breddas till försäljning av korv och bröd, och att den ska ambulera bland städer i trakten. Adil Sayid, som ursprungligen kommer från Somalia, har bott i Sverige i ett och ett halvt år och väntar fortfarande på besked om uppehållstillstånd.

Det värmande ekipaget fick såväl miljökontoret som en polispatrull att rycka ut till torget. Tillstånd saknades, konstaterade man, men polisen valde att se mellan fingrarna på initiativet denna dag. Miljökontorets Ritva Rådefalk kontrollerade att våffelsmeten höll rätt temperatur och att hygienen kring tillagningen var godtagbar.