30 sep 2014 17:25

23 jan 2015 14:42

Talmannens fru fick kramp i smilbanden

Kung Carl XVI Gustaf förklarade riksmötet som öppnat på tisdagen.
På plats i Stockholm fanns Jenni Ahlin, 45, i egenskap av fru till nyvalde talmannen Urban Ahlin (S).

Vad är din roll som talmansfru?

– Ärligt talat har jag dålig koll på vad jag ska göra. Jag kommer förmodligen att närvara vid högtidliga middagar. Det noterade även Prins Daniel för mig, som vid middagarna alltid har talmannens fru vid sin sida. Han verkar trevlig, av det lilla jag vet.

Berätta om dagen i Stockholm.

– Det inleddes med en talmanslunch, där både nuvarande och dåvarande talmän med respektive deltog. Sedan bar det av på gudstjänst i Storkyrkan innan det var dags för riksdagens högtidliga öppnande. Urban bad kungen att formellt öppna riksmötet. Senare ska vi till Stockholms konserthus där Kungliga filharmonikerna uppträder.

Ett stort medieuppbåd har följt varenda steg ni tagit. Hur trivs du i strålkastarljuset?

– Alla ska komma fram och ta kort med Urban. Det är lite ovant att stå bredvid. Och det blir lätt att man får kramp i smilbanden... När vi promenerade från Storkyrkan till riksdagen var gatorna kantade av människor. Det kändes surrealistiskt.

Urban kommer framöver att jobba väldigt nära kungen och drottningen. Hur är din relation med dem?

– Haha, vi har ingen relation över huvud taget. Vi talades vid under dagen och pratade om ditten och datten. Det var mest artighetsfraser.

Hur kommer det att påverka ditt jobb, som familje- och kulturredaktör på Mariestads-Tidningen? Tvingas vi andra jobba häcken av oss nu?

– Jag kommer antagligen att vara borta mer. Men jag lovar att jag ska försöka sköta mitt jobb, så ni kan vara lugna.

Till sist, behöver du köpa en ny garderob nu?

– O ja, den måste verkligen förnyas. Jag har inga fler klänningar på lager än den jag använde. Det är inte den klädstilen jag brukar använda, men några långklänningar behöver jag nog köpa...

Vad är din roll som talmansfru?

– Ärligt talat har jag dålig koll på vad jag ska göra. Jag kommer förmodligen att närvara vid högtidliga middagar. Det noterade även Prins Daniel för mig, som vid middagarna alltid har talmannens fru vid sin sida. Han verkar trevlig, av det lilla jag vet.

Berätta om dagen i Stockholm.

– Det inleddes med en talmanslunch, där både nuvarande och dåvarande talmän med respektive deltog. Sedan bar det av på gudstjänst i Storkyrkan innan det var dags för riksdagens högtidliga öppnande. Urban bad kungen att formellt öppna riksmötet. Senare ska vi till Stockholms konserthus där Kungliga filharmonikerna uppträder.

Ett stort medieuppbåd har följt varenda steg ni tagit. Hur trivs du i strålkastarljuset?

– Alla ska komma fram och ta kort med Urban. Det är lite ovant att stå bredvid. Och det blir lätt att man får kramp i smilbanden... När vi promenerade från Storkyrkan till riksdagen var gatorna kantade av människor. Det kändes surrealistiskt.

Urban kommer framöver att jobba väldigt nära kungen och drottningen. Hur är din relation med dem?

– Haha, vi har ingen relation över huvud taget. Vi talades vid under dagen och pratade om ditten och datten. Det var mest artighetsfraser.

Hur kommer det att påverka ditt jobb, som familje- och kulturredaktör på Mariestads-Tidningen? Tvingas vi andra jobba häcken av oss nu?

– Jag kommer antagligen att vara borta mer. Men jag lovar att jag ska försöka sköta mitt jobb, så ni kan vara lugna.

Till sist, behöver du köpa en ny garderob nu?

– O ja, den måste verkligen förnyas. Jag har inga fler klänningar på lager än den jag använde. Det är inte den klädstilen jag brukar använda, men några långklänningar behöver jag nog köpa...