29 sep 2014 13:30

23 jan 2015 14:42

Raggarklubb flyttar efter mordbranden

Motorgården på Förrådsgatan totalförstördes i en anlagd brand.
Nu har Crusin club hittat sin nya hemvist – i Lyrestad.

När Crusin clubs ordförande Kenneth Magnusson tänker tillbaka på natten mellan den 11 och 12 september är det inga trevliga minnen som väcks till liv.

Med egna ögon såg han Räddningstjänsten försöka släcka den eldhärjade motorgården. Ett antal brandhärdar hade anlagts i huvudbyggnaden och en bod. Polisen rubricerar händelsen som mordbrand.

– Det kändes för jäkligt med tanke på alla timmars ideellt arbete som lagts ned. I stort sett allt gick förlorat; möbler, värmepumpar och en större ljudanläggning. Det vi lyckades rädda går inte att använda eftersom det är rökskadat, säger Magnusson.

Polisen har gjort en teknisk undersökning på platsen där en hund markerade ett brandfarligt ämne. Fynden har skickats vidare för analys.

– Vi har ingen misstänkt i nuläget och jag bedömer chanserna att lösa fallet som små. Men vi har valt att göra en grundlig undersökning på platsen. Kanske kan det leda till något, säger utredningsbefälet Tony Johansson.

Gammalt ordenshus

Klart är att raggarklubben inte kommer tillbaka till Förrådsgatan. Nyligen tecknade Crusin club ett hyresavtal med Lyrestads fritidsförening. Från och med 1 oktober flyttar de in i ett ordenshus på Lyrestadsvägen.

– Det finns inte direkt några lokaler att köpa, så att hyra in sig är det bästa alternativet för oss. Att hyra centralt i Mariestad är uteslutet med tanke på de marknadsmässiga hyrorna, säger Magnusson och fortsätter:

– Detta har tidigare varit en samlingslokal i byn och kommer även i fortsättningen att kunna användas till det. Vår verksamhet kommer att flyta på som tidigare. I lokalen finns redan ett dansgolv och en kafédel. Det enda vi vill göra är att måla om invändigt och göra det lite mer 50-talsanpassat.

Vad som händer med den totalförstörda fastigheten på Förrådsgatan är oklart. Mariestads kommun, som äger marken, planerar att riva fastigheten.

– För närvarande pågår en diskussion med försäkringsbolaget som vill värdera fastigheten innan man gör ett utlåtande om huset ska rivas eller byggas igen. Vad kommunen vill använda området till i framtiden vet jag inte, säger fastighetschefen Bo Theorén.

När Crusin clubs ordförande Kenneth Magnusson tänker tillbaka på natten mellan den 11 och 12 september är det inga trevliga minnen som väcks till liv.

Med egna ögon såg han Räddningstjänsten försöka släcka den eldhärjade motorgården. Ett antal brandhärdar hade anlagts i huvudbyggnaden och en bod. Polisen rubricerar händelsen som mordbrand.

– Det kändes för jäkligt med tanke på alla timmars ideellt arbete som lagts ned. I stort sett allt gick förlorat; möbler, värmepumpar och en större ljudanläggning. Det vi lyckades rädda går inte att använda eftersom det är rökskadat, säger Magnusson.

Polisen har gjort en teknisk undersökning på platsen där en hund markerade ett brandfarligt ämne. Fynden har skickats vidare för analys.

– Vi har ingen misstänkt i nuläget och jag bedömer chanserna att lösa fallet som små. Men vi har valt att göra en grundlig undersökning på platsen. Kanske kan det leda till något, säger utredningsbefälet Tony Johansson.

Gammalt ordenshus

Klart är att raggarklubben inte kommer tillbaka till Förrådsgatan. Nyligen tecknade Crusin club ett hyresavtal med Lyrestads fritidsförening. Från och med 1 oktober flyttar de in i ett ordenshus på Lyrestadsvägen.

– Det finns inte direkt några lokaler att köpa, så att hyra in sig är det bästa alternativet för oss. Att hyra centralt i Mariestad är uteslutet med tanke på de marknadsmässiga hyrorna, säger Magnusson och fortsätter:

– Detta har tidigare varit en samlingslokal i byn och kommer även i fortsättningen att kunna användas till det. Vår verksamhet kommer att flyta på som tidigare. I lokalen finns redan ett dansgolv och en kafédel. Det enda vi vill göra är att måla om invändigt och göra det lite mer 50-talsanpassat.

Vad som händer med den totalförstörda fastigheten på Förrådsgatan är oklart. Mariestads kommun, som äger marken, planerar att riva fastigheten.

– För närvarande pågår en diskussion med försäkringsbolaget som vill värdera fastigheten innan man gör ett utlåtande om huset ska rivas eller byggas igen. Vad kommunen vill använda området till i framtiden vet jag inte, säger fastighetschefen Bo Theorén.