29 sep 2014 10:04

23 jan 2015 14:42

Klart: Urban Ahlin blir ny talman

Riksdagen beslutade strax före halv tolv att utse Urban Ahlin från Mariestad till ny talman. Han valdes med acklamation. Tobias Billström (M) valdes till förste vice talman, även han med acklamation. Däremot blev det en utdragen sluten omröstning om valet till andre vice talman, där till slut Björn Söder (SD) valdes. Till tredje vice talman valdes Esabelle Dingizian (MP).

– Han har en bred erfarenhet. Han har suttit i riksdagen i 20 år och kan den parlamentariska uppgiften i talmansuppdraget. Han har suttit i utrikesutskottet och det är det utskott där det finns mest behov av att samla olika partiers uppfattning över blockgränser. Och han har internationella kontakter, sa Socialdemokraternas ledare Stefan Löfven till TT när han tillkännagav nomineringen.

– Jag är en enkel grabb från Mariestad och för mig är det otroligt hedrande att bli talman i Sveriges riksdag, säger Ahlin själv till TT.

På frågan om han har några planer på att göra förändringar i riksdagens arbete svarar Ahlin:

– Det har varit rätt många förändringar de senaste åren. Min utgångspunkt kommer att vara öppenhet och transparens, se till att få mer intressanta debatter och att fokus ska vara på ledamöternas villkor.

Urban Ahlin är född 1964 och uppvuxen i Mariestad, där han tidigare har varit högstadielärare i matematik och NO. Han har suttit i riksdagen sedan 1994, den senaste perioden som vice ordförande i utrikesutskottet och utrikespolitisk talesperson för Socialdemokraterna. Hans utrikespolitiska erfarenhet har lett till att han har förekommit i spekulationerna om utrikesministerposten, men det är alltså inte aktuellt längre.

Han sitter i kommunfullmäktige i Mariestad, är ordförande i Skaraborgs partidistrikt och medlem i partistyrelsen.

Riksdagen beslutade strax före halv tolv att utse Urban Ahlin från Mariestad till ny talman. Han valdes med acklamation. Tobias Billström (M) valdes till förste vice talman, även han med acklamation. Däremot blev det en utdragen sluten omröstning om valet till andre vice talman, där till slut Björn Söder (SD) valdes. Till tredje vice talman valdes Esabelle Dingizian (MP).

– Han har en bred erfarenhet. Han har suttit i riksdagen i 20 år och kan den parlamentariska uppgiften i talmansuppdraget. Han har suttit i utrikesutskottet och det är det utskott där det finns mest behov av att samla olika partiers uppfattning över blockgränser. Och han har internationella kontakter, sa Socialdemokraternas ledare Stefan Löfven till TT när han tillkännagav nomineringen.

– Jag är en enkel grabb från Mariestad och för mig är det otroligt hedrande att bli talman i Sveriges riksdag, säger Ahlin själv till TT.

På frågan om han har några planer på att göra förändringar i riksdagens arbete svarar Ahlin:

– Det har varit rätt många förändringar de senaste åren. Min utgångspunkt kommer att vara öppenhet och transparens, se till att få mer intressanta debatter och att fokus ska vara på ledamöternas villkor.

Urban Ahlin är född 1964 och uppvuxen i Mariestad, där han tidigare har varit högstadielärare i matematik och NO. Han har suttit i riksdagen sedan 1994, den senaste perioden som vice ordförande i utrikesutskottet och utrikespolitisk talesperson för Socialdemokraterna. Hans utrikespolitiska erfarenhet har lett till att han har förekommit i spekulationerna om utrikesministerposten, men det är alltså inte aktuellt längre.

Han sitter i kommunfullmäktige i Mariestad, är ordförande i Skaraborgs partidistrikt och medlem i partistyrelsen.