29 sep 2014 13:30

23 jan 2015 14:21

Kjellquist gläds åt Ahlin

Mariestads oppositionsråd Marianne Kjellquist (S) gläds över Ahlins utnämning.

– Fantastiskt roligt för Urban, och naturligtvis hans familj. Uppdraget som talman är det finaste och mest hedervärda utmärkelse en person kan få i Sverige. Det är klart att man blir både glad och en gnutta stolt över hans framgångar, säger Marianne Kjellquist.

Hon har följt Ahlins långa politiska karriär genom åren, från åren som lokal SSU-ordförande i Mariestad upp till riksdagen.

– Jag minns när han stod på torget i Mariestad som SSU-ordförande. För mig är Urban fortfarande den där unge SSU-killen, säger Marianne .

Vad har Urban Ahlin för styrkor som politiker?

– Han är en duktig och saklig talare med breda kunskaper i den parlamentariska ordningen. Sedan har han ett nätverk som få runt om i världen efter åren som utrikespolitisk talesperson för Socialdemokraterna.

Kommunalrådet Johan Abrahamsson (M) lyfter också på hatten för Urban Ahlin.

– Det är bara att gratulera Urban till utnämningen. För mig var det väl inte helt oväntat att han skulle få en tung post efter 20 år i riksdagen, säger Abrahamsson som haft många replikskiften med Ahlin i kommunfullmäktige genom åren.

– Urban var ordförande i kommunfullmäktige när jag började som politiker. Jag är övertygad om att han kommer att klara rollen som talman galant. Och det känns ju tryggt att han har Tobias Billström (M) vid sin sida som förste vice talman.

Vad betyder det att riksdagens talman kommer från Mariestad?

– Framför allt att det sätter vår kommun på kartan. Det är jätteroligt när personer från Mariestad får höga befattningar eller uppdrag. Scanias vd Martin Lundstedt kommer från Mariestad, något som ofta framkommer i intervjuer, säger Johan Abrahamsson.

Mariestads oppositionsråd Marianne Kjellquist (S) gläds över Ahlins utnämning.

– Fantastiskt roligt för Urban, och naturligtvis hans familj. Uppdraget som talman är det finaste och mest hedervärda utmärkelse en person kan få i Sverige. Det är klart att man blir både glad och en gnutta stolt över hans framgångar, säger Marianne Kjellquist.

Hon har följt Ahlins långa politiska karriär genom åren, från åren som lokal SSU-ordförande i Mariestad upp till riksdagen.

– Jag minns när han stod på torget i Mariestad som SSU-ordförande. För mig är Urban fortfarande den där unge SSU-killen, säger Marianne .

Vad har Urban Ahlin för styrkor som politiker?

– Han är en duktig och saklig talare med breda kunskaper i den parlamentariska ordningen. Sedan har han ett nätverk som få runt om i världen efter åren som utrikespolitisk talesperson för Socialdemokraterna.

Kommunalrådet Johan Abrahamsson (M) lyfter också på hatten för Urban Ahlin.

– Det är bara att gratulera Urban till utnämningen. För mig var det väl inte helt oväntat att han skulle få en tung post efter 20 år i riksdagen, säger Abrahamsson som haft många replikskiften med Ahlin i kommunfullmäktige genom åren.

– Urban var ordförande i kommunfullmäktige när jag började som politiker. Jag är övertygad om att han kommer att klara rollen som talman galant. Och det känns ju tryggt att han har Tobias Billström (M) vid sin sida som förste vice talman.

Vad betyder det att riksdagens talman kommer från Mariestad?

– Framför allt att det sätter vår kommun på kartan. Det är jätteroligt när personer från Mariestad får höga befattningar eller uppdrag. Scanias vd Martin Lundstedt kommer från Mariestad, något som ofta framkommer i intervjuer, säger Johan Abrahamsson.

  • Tomas Höglund