25 sep 2014 16:25

23 jan 2015 14:42

Alla rösterna räknade i regionvalet

Ingen skaraborgare lyckades kryssa sig in i regionfullmäktige.
Det blev kontentan när personrösterna i Västra Götaland räknades färdigt på torsdagskvällen.

Närmast att ta en plats var kristdemokraten Dan Hovskär från Falköping som å andra sidan var ohyggligt nära att kryssas in. Hovskär fick 4,97 procent av personrösterna på KD – för att ta sig in krävs fem procent.

Men såväl för KD som för övriga partier blir det ordningen på valsedeln som styr vilka som tar plats i regionfullmäktige från Skaraborgsdistriktet.

Noterbart i övrigt är att Tord Gustafsson (M) från Skövde återigen fick flest kryss i sitt parti, trots att han återfanns först på fjärde plats på listan. Men eftersom Moderaterna fick fem mandat så fick han en plats oavsett.

Flest kryss och tillika störst andel fick Sverigedemokraternas Hanna Wigh med 3 022 röster vilket motsvarar 17,25 procent. Wigh aviserade dock på onsdagen att det lutar åt att hon avstår uppdraget i just regionfullmäktige.

Totalt lämnades 45 382 personröster in i Skaraborg i regionvalet. Det innebär att lite drygt 26 procent av de som röstade valde att kryssa för ett namn på valsedeln.

Närmast att ta en plats var kristdemokraten Dan Hovskär från Falköping som å andra sidan var ohyggligt nära att kryssas in. Hovskär fick 4,97 procent av personrösterna på KD – för att ta sig in krävs fem procent.

Men såväl för KD som för övriga partier blir det ordningen på valsedeln som styr vilka som tar plats i regionfullmäktige från Skaraborgsdistriktet.

Noterbart i övrigt är att Tord Gustafsson (M) från Skövde återigen fick flest kryss i sitt parti, trots att han återfanns först på fjärde plats på listan. Men eftersom Moderaterna fick fem mandat så fick han en plats oavsett.

Flest kryss och tillika störst andel fick Sverigedemokraternas Hanna Wigh med 3 022 röster vilket motsvarar 17,25 procent. Wigh aviserade dock på onsdagen att det lutar åt att hon avstår uppdraget i just regionfullmäktige.

Totalt lämnades 45 382 personröster in i Skaraborg i regionvalet. Det innebär att lite drygt 26 procent av de som röstade valde att kryssa för ett namn på valsedeln.