21 sep 2014 20:40

23 jan 2015 14:42

Ny i politiken kryssade förbi alla

Ny i partiet och i politiken – det hindrar inte Mariestadspartiets Henrik Karlsson från att kryssa sig in i kommunfullmäktige.
– Jag är nyfiken, men också ödmjuk inför uppgiften, säger Lyrestadsbon.

Det brukar i regel alltid bli några omkastningar när väljarna fått säga sitt om vem de tycker ska få förtroendet att ta ett fullmäktigemandat. Så blev det även i år. Det krävs fem procent av partiets röster i valkresten, minst 50 röster, för att kryssa sig förbi kandidater som är högre upp på vallistan.

Trots att Mariestadspartiet tappade två mandat kommer Henrik Karlsson, nummer tio på partiets vallista, få kliva in i den lokala politikens finrum.

– Det var verkligen inget jag strävade efter, jag är ju fullständigt grön.

Men du tänker fullfölja det du påbörjat?

– Ja, absolut. Jag har fått ett förtroende, då får jag också stå för det. För mig är landsbygdsfrågorna viktigast, säger Henrik Karlsson.

På frammarsch

En annan som har all anledning att kosta på sig ett rejält leende är Moderaternas Johan Abrahamsson. Nuvarande kommunalrådet fick över 30 procent av partiets personröster. En mycket hög siffra för att representera ett större parti.

– Det är en respons som förpliktigar. Det blir att ta på sig blåstället i fyra år för att inte göra Mariestadsborna besvikna.

Varför tror du att du får ett så stort förtroende?

– Dels har vi varit väldigt tydliga med vad vi vill och sedan utnyttjat den stora kompetens som finns i stadshuset. Förtroendet för mig är ett resultat av lagbygget med samtliga allianspartier, säger Johan Abrahamsson.

Nya namn

Socialdemokraternas Ida Ekeroth har av flera partikollegor beskrivits som en påläggskalv. När personrösterna i 13 av Mariestads 15 valdistrikt är räknade har Ida seglat upp som tvåa bakom Urban Ahlin, och placeringen före kommunalrådskandidaten Marianne Kjellquist.

– Väldigt kul med så starkt stöd. Det stärker känslan ännu mer att jag ska syssla med politik, säger Ida Ekeroth.

Vad tror du är förklaringen till att du får så starkt stöd?

– För det första att jag är ung, jag tror många tycker att det behövs nytt blod i politiken. Sedan upplever jag att folk har förtroende för mig. I valrörelsen har jag varit med på torget och knackat dörr, det är ett arbete som gett resultat.

Med stödet i ryggen känner sig Ida redo för en framträdande roll i kommunpolitiken.

– Får jag förfrågan är jag självklart intresserad av en ordinarie plats i kommunstyrelsen, säger Ekeroth.

För Folkpartiets Johan Gotthardsson är personkryssräkningen rolig läsning så här långt. Femman på FP-listan har fått över 13 procent av partiets personröster.

– Överraskande bra, säger Gotthardsson.

Vad är förklaringen tror du?

– Inför valet gick jag ut med mina visioner, bland annat lyfte jag frågan om att göra en utredning för att se vad det skulle kosta att bygga en ny ishall och badhus. Jag har många vänner som tycker som jag och det avspeglas i kryssen.

Samtidigt som Johan Gotthardsson gläds över det personliga stödet beklagar han att Folkpartiet tappar ett mandat i fullmäktige och att partiet gick tillbaka på riksnivå.

Det brukar i regel alltid bli några omkastningar när väljarna fått säga sitt om vem de tycker ska få förtroendet att ta ett fullmäktigemandat. Så blev det även i år. Det krävs fem procent av partiets röster i valkresten, minst 50 röster, för att kryssa sig förbi kandidater som är högre upp på vallistan.

Trots att Mariestadspartiet tappade två mandat kommer Henrik Karlsson, nummer tio på partiets vallista, få kliva in i den lokala politikens finrum.

– Det var verkligen inget jag strävade efter, jag är ju fullständigt grön.

Men du tänker fullfölja det du påbörjat?

– Ja, absolut. Jag har fått ett förtroende, då får jag också stå för det. För mig är landsbygdsfrågorna viktigast, säger Henrik Karlsson.

På frammarsch

En annan som har all anledning att kosta på sig ett rejält leende är Moderaternas Johan Abrahamsson. Nuvarande kommunalrådet fick över 30 procent av partiets personröster. En mycket hög siffra för att representera ett större parti.

– Det är en respons som förpliktigar. Det blir att ta på sig blåstället i fyra år för att inte göra Mariestadsborna besvikna.

Varför tror du att du får ett så stort förtroende?

– Dels har vi varit väldigt tydliga med vad vi vill och sedan utnyttjat den stora kompetens som finns i stadshuset. Förtroendet för mig är ett resultat av lagbygget med samtliga allianspartier, säger Johan Abrahamsson.

Nya namn

Socialdemokraternas Ida Ekeroth har av flera partikollegor beskrivits som en påläggskalv. När personrösterna i 13 av Mariestads 15 valdistrikt är räknade har Ida seglat upp som tvåa bakom Urban Ahlin, och placeringen före kommunalrådskandidaten Marianne Kjellquist.

– Väldigt kul med så starkt stöd. Det stärker känslan ännu mer att jag ska syssla med politik, säger Ida Ekeroth.

Vad tror du är förklaringen till att du får så starkt stöd?

– För det första att jag är ung, jag tror många tycker att det behövs nytt blod i politiken. Sedan upplever jag att folk har förtroende för mig. I valrörelsen har jag varit med på torget och knackat dörr, det är ett arbete som gett resultat.

Med stödet i ryggen känner sig Ida redo för en framträdande roll i kommunpolitiken.

– Får jag förfrågan är jag självklart intresserad av en ordinarie plats i kommunstyrelsen, säger Ekeroth.

För Folkpartiets Johan Gotthardsson är personkryssräkningen rolig läsning så här långt. Femman på FP-listan har fått över 13 procent av partiets personröster.

– Överraskande bra, säger Gotthardsson.

Vad är förklaringen tror du?

– Inför valet gick jag ut med mina visioner, bland annat lyfte jag frågan om att göra en utredning för att se vad det skulle kosta att bygga en ny ishall och badhus. Jag har många vänner som tycker som jag och det avspeglas i kryssen.

Samtidigt som Johan Gotthardsson gläds över det personliga stödet beklagar han att Folkpartiet tappar ett mandat i fullmäktige och att partiet gick tillbaka på riksnivå.

  • Niklas Lindström, Tomas Höglund