20 sep 2014 17:00

23 jan 2015 14:42

Foto: Jan Fleischmann

Brandbil populär vid visning av stationen

Försök inte att släcka en brinnande fritös i olja med vatten. Besökarna som tog sig till räddningstjänstens visning av brandstationen i Mariestad fick lära sig flera värdefulla saker.

Det är en gråmulen lördagsmorgon i Mariestad när en stor figur med en röd brandhatt sträcker ut sin väldiga hand och hälsar på de morgonpigga besökarna. Brandapan Flammy för tankarna till den berömda filmapan King Kong men det blev ingen fasadklättring på domkyrkan av maskoten.

Flera passade på att ta bilder med Flammy.

– Vi brukar dela ut dockor av Flammy till barn för att lugna de vid trafikolyckor, berättar Daniele Coen. Han är säkerhetsansvarig för räddningstjänsten i östra Skaraborg och får snart spela ett offer för en trafikolycka.

Det är inte bränder i hus som dominerar brandmännens uppgifter. Den största delen får de rycka ut på trafikolyckor.

På brandstationens gård bjöds det på fiskdamm och i ett hörn visade den förre ishockeyspelaren i Mariestad Bois, Rickard Blom, hur brandslangen fungerar.

En brandbil var som vanligt vid de här visningarna mycket populär att klättra in till. Någon risk för att de som befann sig i brandbilen skulle få vara med om riktiga bränder om detta skulle inträffa fanns inte, eftersom de fordonen som används för utryckningar är låsta och står parkerade för sig. Men den som ville fick se en del av utrustningen i dessa bilar.

Hur gick det med den brinnande fritösen som Alexander Nilsson och Rickard Forsberg försökte släcka med vatten?

Inte så bra. Elden flammade upp men Alexander stoppade lågorna när han kvävlde elden med ett lock.

Det är en gråmulen lördagsmorgon i Mariestad när en stor figur med en röd brandhatt sträcker ut sin väldiga hand och hälsar på de morgonpigga besökarna. Brandapan Flammy för tankarna till den berömda filmapan King Kong men det blev ingen fasadklättring på domkyrkan av maskoten.

Flera passade på att ta bilder med Flammy.

– Vi brukar dela ut dockor av Flammy till barn för att lugna de vid trafikolyckor, berättar Daniele Coen. Han är säkerhetsansvarig för räddningstjänsten i östra Skaraborg och får snart spela ett offer för en trafikolycka.

Det är inte bränder i hus som dominerar brandmännens uppgifter. Den största delen får de rycka ut på trafikolyckor.

På brandstationens gård bjöds det på fiskdamm och i ett hörn visade den förre ishockeyspelaren i Mariestad Bois, Rickard Blom, hur brandslangen fungerar.

En brandbil var som vanligt vid de här visningarna mycket populär att klättra in till. Någon risk för att de som befann sig i brandbilen skulle få vara med om riktiga bränder om detta skulle inträffa fanns inte, eftersom de fordonen som används för utryckningar är låsta och står parkerade för sig. Men den som ville fick se en del av utrustningen i dessa bilar.

Hur gick det med den brinnande fritösen som Alexander Nilsson och Rickard Forsberg försökte släcka med vatten?

Inte så bra. Elden flammade upp men Alexander stoppade lågorna när han kvävlde elden med ett lock.

  • Jan Fleischmann