19 sep 2014 06:00

23 jan 2015 14:42

Ny mötesplats i Marieholmskyrkan

Ett tillfälle att pyssla bort en halvtimme före kören, få hjälp med läxorna – eller diskutera föräldraskap över en bit mat. På onsdagar i höst har Marieholmskyrkan dörrarna lite extra öppna för barn och deras föräldrar.

Klockan har passerat fyra och i Marieholmskyrkans korridor har det börjat dofta köttbullar. Men det är det ingen i pysselrummet som bryr sig om. Här skapas det – med papptallrikar.

Tindra Söderberg, sex år, gör en svan med graciöst böjd hals, precis så som hon lärt sig i skolan. Sjuårige Jonas Ohlsson tillverkar en fantasigubbe med snirklig mustasch under näsan och ett slags känselspröt längst upp på huvudet.

Lättare vardag

Marieholmskyrkan med alla sina vrår och smårum inbjuder till möten, lek och skapande. Och det är förstås precis det som är meningen. Under veckorna hålls här ett antal aktiviteter av olika slag. Men den som Tindra och Jonas deltar i är ny. Diakon Camilla Ivarsson, som håller i det hela, hoppas att den ska vara länge.

– Mötesplatsen är tänkt som ett sätt att underlätta för familjer att få vardagen att gå ihop, förklarar hon.

Därför kan barn få hjälp av pensionerade lärare att läsa sina läxor, pyssla eller spela spel och, kanske tillsammans med förälder, äta kvällsmat i kyrkan. Medan barnkören övar kan föräldrar prata bort en stund med varandra, och senare på kvällen kan medlemmar i gospelkören få barnvakt medan de övar med sitt gäng.

– Många ensamstående föräldrar känner sig ofta ensamma, inte minst i sitt föräldraskap. Vi vill skapa ett forum för dem att träffa andra i samma situation, säger Camilla Ivarsson men tillägger att alla är välkomna.

I vanliga fall vänder sig kyrkans aktiviteter ofta till daglediga, inte sällan med ”andlig fördjupning”, som Camilla Ivarsson uttrycker det, på schemat. Familjekvällarna har dock ingen kristen profil, betonar diakonen.

Klockan har passerat fyra och i Marieholmskyrkans korridor har det börjat dofta köttbullar. Men det är det ingen i pysselrummet som bryr sig om. Här skapas det – med papptallrikar.

Tindra Söderberg, sex år, gör en svan med graciöst böjd hals, precis så som hon lärt sig i skolan. Sjuårige Jonas Ohlsson tillverkar en fantasigubbe med snirklig mustasch under näsan och ett slags känselspröt längst upp på huvudet.

Lättare vardag

Marieholmskyrkan med alla sina vrår och smårum inbjuder till möten, lek och skapande. Och det är förstås precis det som är meningen. Under veckorna hålls här ett antal aktiviteter av olika slag. Men den som Tindra och Jonas deltar i är ny. Diakon Camilla Ivarsson, som håller i det hela, hoppas att den ska vara länge.

– Mötesplatsen är tänkt som ett sätt att underlätta för familjer att få vardagen att gå ihop, förklarar hon.

Därför kan barn få hjälp av pensionerade lärare att läsa sina läxor, pyssla eller spela spel och, kanske tillsammans med förälder, äta kvällsmat i kyrkan. Medan barnkören övar kan föräldrar prata bort en stund med varandra, och senare på kvällen kan medlemmar i gospelkören få barnvakt medan de övar med sitt gäng.

– Många ensamstående föräldrar känner sig ofta ensamma, inte minst i sitt föräldraskap. Vi vill skapa ett forum för dem att träffa andra i samma situation, säger Camilla Ivarsson men tillägger att alla är välkomna.

I vanliga fall vänder sig kyrkans aktiviteter ofta till daglediga, inte sällan med ”andlig fördjupning”, som Camilla Ivarsson uttrycker det, på schemat. Familjekvällarna har dock ingen kristen profil, betonar diakonen.

  • Carin Söder