13 sep 2014 14:54

23 jan 2015 14:42

Polis tar hjälp av volontärer

MARIESTAD: Ett steg att minska avståndet till medborgarna

Under de två senaste veckorna har polisen informerat på fyra olika platser i Skaraborg. I torsdags var det dags för Mariestadsborna att ta del av det kommit att kallas polisvolontärer.
– Det handlar inte om några extrapoliser, det handlar om att vi tar hjälp av frivilliga som kan stötta upp under aktiviteter, säger Per Ottosson, tillförordnad områdeschef i Skaraborg.

Med Sveriges näst största polismyndighet omfattar Västra Götaland fyra polisområden. Mariestad ingår i östra området tillsammans med Skövde, Falköping, Tidaholm, Töreboda, Karlborg, Tibro, Hjo och Gullspångs kommuner.

1 januari 2015 kommer samtliga 23 polismyndigheter bakas in i en enda stor nationell.

– Vi står inför en stor omställning helt klart, säger Ottosson.

Att engagera invånarna i sina distrikt har fått ett nytt fokus, men helt färskt är inte volontärer i Sverige. 2005 inleddes projektet i Stockholm och 2010 anslöt sig de första frivilliga ideella till polisen i Göteborg.

Polisens volontärverksamhet finn så långt vid 13 polismyndigheter i landet. Vid torsdagens information i Mariestad samlades 20-talet nyfikna.

– En av de viktigaste punkterna i dag hos polisen är att vi ska komma närmare medborgarna och volontärer är ett steg i den riktningen, fortsätter Ottosson.

Det handlar inte om uniform och vapen, det handlar om att finnas på plats och arbeta tillsammans med de poliser som finns.

– Det är ingen helgpersonal det är snack om här. En volontär får en gul väst vilket gör att allmänheten ser att fler från oss är på plats och det vet vi inger en trygghet för medborgarna. Detta kan i sin tur givetvis leda till en brottsförebyggande effekt.

I Mariestad kan det handla om arrangemang kring Lusse eller julhandeln eller kanske under crusingen.

– Efter ansökan gör vi ett urval och kallar därefter till intervju. Efter ytterligare ett urval kommer vi dra i gång med de förberedande utbildningarna och lagom till julhandeln räknar vi med att ha våra första volontärer ute på Mariestads gator, säger Carina Lundahl, lokal samordnare i Skaraborg.

Med Sveriges näst största polismyndighet omfattar Västra Götaland fyra polisområden. Mariestad ingår i östra området tillsammans med Skövde, Falköping, Tidaholm, Töreboda, Karlborg, Tibro, Hjo och Gullspångs kommuner.

1 januari 2015 kommer samtliga 23 polismyndigheter bakas in i en enda stor nationell.

– Vi står inför en stor omställning helt klart, säger Ottosson.

Att engagera invånarna i sina distrikt har fått ett nytt fokus, men helt färskt är inte volontärer i Sverige. 2005 inleddes projektet i Stockholm och 2010 anslöt sig de första frivilliga ideella till polisen i Göteborg.

Polisens volontärverksamhet finn så långt vid 13 polismyndigheter i landet. Vid torsdagens information i Mariestad samlades 20-talet nyfikna.

– En av de viktigaste punkterna i dag hos polisen är att vi ska komma närmare medborgarna och volontärer är ett steg i den riktningen, fortsätter Ottosson.

Det handlar inte om uniform och vapen, det handlar om att finnas på plats och arbeta tillsammans med de poliser som finns.

– Det är ingen helgpersonal det är snack om här. En volontär får en gul väst vilket gör att allmänheten ser att fler från oss är på plats och det vet vi inger en trygghet för medborgarna. Detta kan i sin tur givetvis leda till en brottsförebyggande effekt.

I Mariestad kan det handla om arrangemang kring Lusse eller julhandeln eller kanske under crusingen.

– Efter ansökan gör vi ett urval och kallar därefter till intervju. Efter ytterligare ett urval kommer vi dra i gång med de förberedande utbildningarna och lagom till julhandeln räknar vi med att ha våra första volontärer ute på Mariestads gator, säger Carina Lundahl, lokal samordnare i Skaraborg.

  • Johanna Drath