09 sep 2014 18:03

23 jan 2015 14:42

Blindtest bakom framtidens inköp

MARIESTAD: Ny livsmedelsupphandling i kommunen

En jury på tio personer avgör vilka råvaror Mariestads kommun ska köpa in.
På tisdagens meny stod fisk och ost.
– Maten ska vara lättäten, säger pensionären Inga-Britt Blomqvist.

De flesta elever hade förmodligen helst sett att pizza och hamburgare serverades till lunch i skolan.

Men det är fler – totalt 5 000 personer i Mariestads kommun – som Centralköket ska göra mätta och belåtna. Framför allt tar människor inom äldrevården del av samma mat och där prioriteras hellre fisk och grönsaker.

Balansgången är inte helt enkel alla gånger. Kvalitet, krav på referenser, leveranstid och förnyelse är något som Mariestads kommun, i samarbete med Gullspångs motsvarighet, måste ta i beaktande när en livsmedelsupphandling görs. Råvarorna inhandlas i december och avtalen med leverantörerna är på två år med möjlighet till förlängning.

– Det är mycket mat som ska bedömas. Tidigare har vi provsmakat färser, potatis, kyckling, korv med mera. Flera ”ska-krav” måste också uppfyllas vilket innebär att vi inte bara kan gå på det billigaste alternativet, säger Camilla Sundler, upphandlare på Mariestads kommun.

Naturellt

Runt ett bord i Centralkökets lokaler samlades på tisdagseftermiddagen tio utvalda provsmakare. I ett blindtest fick de sätta tänderna i fisk och ost.

Bara kostområdeschefen Britt-Marie Johansson visste var produkterna kom ifrån.

– I testerna vill vi ha maten så naturell som möjligt. Därför är inte fisken panerad nu, förklarar hon.

Testpersonerna provsmakade ett 40-tal fiskar, allt från torsk och lax till makrill. Varje firre betygsattes på en femgradig skala där smak, lukt, konsistens och utseende/färg hade största betydelse.

Ingen torr mat

Närproducerad mat finns med i testerna, men den behöver inte vara den bästa. Det finns krav ställda från miljöstyrningsrådet och även på djurhållningen. Vilka som tar hem anbudsprocessen ska vara bestämt senast i oktober.

Inga-Britt Blomqvist äter maten från Centralköket och fick chansen att påverka utgången. Det var första gången Inga-Britt deltog i en provsmakning.

– Det är jätteroligt att vara med. Produkterna ska inte vara sega eller torra. Det finns inget värre än när maten går sönder, säger hon och fortsätter:

– Jag måste ändå berömma maten i Mariestad. På Humlet bjuds det dagligen på varm- och efterrätt och grönsaksbordet är alltid fräscht.

De flesta elever hade förmodligen helst sett att pizza och hamburgare serverades till lunch i skolan.

Men det är fler – totalt 5 000 personer i Mariestads kommun – som Centralköket ska göra mätta och belåtna. Framför allt tar människor inom äldrevården del av samma mat och där prioriteras hellre fisk och grönsaker.

Balansgången är inte helt enkel alla gånger. Kvalitet, krav på referenser, leveranstid och förnyelse är något som Mariestads kommun, i samarbete med Gullspångs motsvarighet, måste ta i beaktande när en livsmedelsupphandling görs. Råvarorna inhandlas i december och avtalen med leverantörerna är på två år med möjlighet till förlängning.

– Det är mycket mat som ska bedömas. Tidigare har vi provsmakat färser, potatis, kyckling, korv med mera. Flera ”ska-krav” måste också uppfyllas vilket innebär att vi inte bara kan gå på det billigaste alternativet, säger Camilla Sundler, upphandlare på Mariestads kommun.

Naturellt

Runt ett bord i Centralkökets lokaler samlades på tisdagseftermiddagen tio utvalda provsmakare. I ett blindtest fick de sätta tänderna i fisk och ost.

Bara kostområdeschefen Britt-Marie Johansson visste var produkterna kom ifrån.

– I testerna vill vi ha maten så naturell som möjligt. Därför är inte fisken panerad nu, förklarar hon.

Testpersonerna provsmakade ett 40-tal fiskar, allt från torsk och lax till makrill. Varje firre betygsattes på en femgradig skala där smak, lukt, konsistens och utseende/färg hade största betydelse.

Ingen torr mat

Närproducerad mat finns med i testerna, men den behöver inte vara den bästa. Det finns krav ställda från miljöstyrningsrådet och även på djurhållningen. Vilka som tar hem anbudsprocessen ska vara bestämt senast i oktober.

Inga-Britt Blomqvist äter maten från Centralköket och fick chansen att påverka utgången. Det var första gången Inga-Britt deltog i en provsmakning.

– Det är jätteroligt att vara med. Produkterna ska inte vara sega eller torra. Det finns inget värre än när maten går sönder, säger hon och fortsätter:

– Jag måste ändå berömma maten i Mariestad. På Humlet bjuds det dagligen på varm- och efterrätt och grönsaksbordet är alltid fräscht.