28 aug 2014 06:00

23 jan 2015 14:41

Foto: Tomas Höglund

Ulf och Mikael laddar för VM-debut

DEBUTANTER. Två Mariestadsbor står på startlinjen när historiens första VM i IMAC avgörs i USA i början av september.
– Eftersom jag tänkt spöa Ulf får han inrikta sig på andraplatsen, säger Mikael Ingemarsson leende.

Det är en ljuvlig sommarkväll på Brännebrona flygfält då Mikael Ingemarsson och Ulf Svartén lastar ur sina modellflygplan ur bilarna. Med van hand monteras de skalenliga konstflygplanen ihop för ännu ett träningspass på flygfältet.

– Jag försöker att komma ut hit ett par gånger i veckan och träna tre–fyra timmar. Inför mästerskapet finslipar man mycket på detaljer i flygningen, så att tajmingen och precisionen håller en hög lägsta-nivå, säger Ulf Svartén.

Mästerskapet som stundar är VM i IMAC (International Miniature Aerobatic Club) den 2–6 september. VM:et et är det första någonsin och avgörs i staden Muncie i den amerikanska delstaten Indiana.

– IMAC har varit en stor gren i USA under många år så nu är vi i sportens hemland, konstaterar Svartén.

Den svenska VM-truppen består av fyra piloter, varav två alltså är Mariestadsbor och klubbkompisar i Brännebrona flygklubb. I mästerskapet tävlar både Mikael och Ulf i klassen Intermediate. Övriga blågula representanter är Emanuel Fantini, 18, från Kil, (Advanced) och Felix Scander, 13, från Lidköping (Advanced och Freestyle).

– Totalt deltar 13 nationer i mästerskapet. Det blir spännande att mäta sig mot de bästa piloterna från andra delar av världen. Ärligt talat har jag inte den blekaste aning om var vi står i konkurrensen. Det är bara att göra sitt bästa och försöka komma så högt upp som möjligt i resultatlistan, säger Ulf Svartén.

Klar cupsegrare

Svartén, som förra året överraskande blev nordisk mästare i Intermediate, har konserverat formen och åker till USA med gott självförtroende. Nyligen säkrade han totalsegern i den svenska IMAC-cupen, via segrar i fyra deltävlingar.

– Det är skönt att ha med sig en bra känsla in till VM, säger Ulf och startar sitt ryska konstflygplan med modellbeteckningen YAK55M.

Den tvåcylindriga bensinmotorn på 180 kubik ger ett härligt ljud ifrån sig. Ulf greppar handkontrollen, det lilla planet accelererar och några sekunder senare lyfter det från flygfältet och sticker rakt upp i luften. Med varsamma rörelser på spakarna vrider och vänder Ulf planet i alla möjliga vinklar.

I tävlingssammanhang manövrerar piloten planet utifrån ett förutbestämt program inför domarnas vakande ögon. Varje manöver poängsätts utifrån svårighetsgrad. Något utrymme för misstag finns inte.

– Alla rörelser hänger ihop så missar man en går det inte att reparera. På tävling kör vi först ett känt program med tio–tolv manövrar i två varv. Det programmet sitter i ryggmärgen. Den andra flygningen är ett okänt program som ingen kört tidigare, förklarar Svartén.

– I det okända programmet hjälps vi åt. Jag läser rörelserna för Ulf och han för mig, poängterar Mikael Ingemarsson som styr ett ryskt modellflygplan av märket Sukhoi.

”Tävlar mot domarna”

Även om medaljer, ära och berömmelse står på spel är modellflygarna ett släkte med god sportmanship, som stöttar varandra.

– Mellan oss piloter råder ingen hård konkurrens att tala om. Vi tävlar ju egentligen mot domarna som bedömer hur vi utför programmen, påpekar Ingemarsson.

Fast det är klart, lite prestige står nog ändå på spel mellan klubbkamraterna från Mariestad i mästerskapet på andra sidan Atlanten.

Det är en ljuvlig sommarkväll på Brännebrona flygfält då Mikael Ingemarsson och Ulf Svartén lastar ur sina modellflygplan ur bilarna. Med van hand monteras de skalenliga konstflygplanen ihop för ännu ett träningspass på flygfältet.

– Jag försöker att komma ut hit ett par gånger i veckan och träna tre–fyra timmar. Inför mästerskapet finslipar man mycket på detaljer i flygningen, så att tajmingen och precisionen håller en hög lägsta-nivå, säger Ulf Svartén.

Mästerskapet som stundar är VM i IMAC (International Miniature Aerobatic Club) den 2–6 september. VM:et et är det första någonsin och avgörs i staden Muncie i den amerikanska delstaten Indiana.

– IMAC har varit en stor gren i USA under många år så nu är vi i sportens hemland, konstaterar Svartén.

Den svenska VM-truppen består av fyra piloter, varav två alltså är Mariestadsbor och klubbkompisar i Brännebrona flygklubb. I mästerskapet tävlar både Mikael och Ulf i klassen Intermediate. Övriga blågula representanter är Emanuel Fantini, 18, från Kil, (Advanced) och Felix Scander, 13, från Lidköping (Advanced och Freestyle).

– Totalt deltar 13 nationer i mästerskapet. Det blir spännande att mäta sig mot de bästa piloterna från andra delar av världen. Ärligt talat har jag inte den blekaste aning om var vi står i konkurrensen. Det är bara att göra sitt bästa och försöka komma så högt upp som möjligt i resultatlistan, säger Ulf Svartén.

Klar cupsegrare

Svartén, som förra året överraskande blev nordisk mästare i Intermediate, har konserverat formen och åker till USA med gott självförtroende. Nyligen säkrade han totalsegern i den svenska IMAC-cupen, via segrar i fyra deltävlingar.

– Det är skönt att ha med sig en bra känsla in till VM, säger Ulf och startar sitt ryska konstflygplan med modellbeteckningen YAK55M.

Den tvåcylindriga bensinmotorn på 180 kubik ger ett härligt ljud ifrån sig. Ulf greppar handkontrollen, det lilla planet accelererar och några sekunder senare lyfter det från flygfältet och sticker rakt upp i luften. Med varsamma rörelser på spakarna vrider och vänder Ulf planet i alla möjliga vinklar.

I tävlingssammanhang manövrerar piloten planet utifrån ett förutbestämt program inför domarnas vakande ögon. Varje manöver poängsätts utifrån svårighetsgrad. Något utrymme för misstag finns inte.

– Alla rörelser hänger ihop så missar man en går det inte att reparera. På tävling kör vi först ett känt program med tio–tolv manövrar i två varv. Det programmet sitter i ryggmärgen. Den andra flygningen är ett okänt program som ingen kört tidigare, förklarar Svartén.

– I det okända programmet hjälps vi åt. Jag läser rörelserna för Ulf och han för mig, poängterar Mikael Ingemarsson som styr ett ryskt modellflygplan av märket Sukhoi.

”Tävlar mot domarna”

Även om medaljer, ära och berömmelse står på spel är modellflygarna ett släkte med god sportmanship, som stöttar varandra.

– Mellan oss piloter råder ingen hård konkurrens att tala om. Vi tävlar ju egentligen mot domarna som bedömer hur vi utför programmen, påpekar Ingemarsson.

Fast det är klart, lite prestige står nog ändå på spel mellan klubbkamraterna från Mariestad i mästerskapet på andra sidan Atlanten.

  • Tomas Höglund