22 aug 2014 15:24

23 jan 2015 14:41

Dömd 18-åring återföll i nya brott

En 18-årig Mariestadsbo har åtalats för en rad inbrott och stölder, trots att han nyligen dömdes till skyddstillsyn efter en större stöldhärva i Mariestad.

I fredags lämnades en stämningsansökan in till Skaraborgs tingsrätt. Den innehöll nio åtalspunkter om flera stölder, misshandel, skadegörelse och försök till stölder.

18-åringen, som har varit en huvudperson vid flera av inbrotten, har suttit häktad sedan den 6 augusti. Han dömdes i slutet av juli till skyddstillsyn förenat med 80 timmarstjänst efter att ha varit inblandad i en omfattande stöldhärva i Mariestad.

De nya stölderna har skett på flera ställen i Mariestad och Hällekis under juli-augusti. Även två medkumpaner, 23 och 15 år från Mariestad, har åtalats för att ha deltagit. 23-åringen har tidigare dömts till skyddstillsyn med särskild föreskrift i den uppmärksammade stöldhärvan.

Inbrott

• Natten mot den 15 juli stals 5 000 kronor i kontanter och en surfplatta värd 2 500 kronor vid ett inbrott i Leksbergsgrillen. Två dagar senare stal 18-åringen tobak värt 4 200 kronor från samma ställe, ett brott som han har erkänt vid polisförhör.

• Tillsammans med 23-åringen gjorde 18-åringen den 22 juli ett bilinbrott på Madlyckevägen. Bilens lack repades, dessutom skars ett däck sönder och en ruta krossades. Från bilen stals sedan ett slutsteg.

• Samma duo gjorde den 1 augusti ett inbrott på Kinnekullegården i Hällekis. Där stals 800 kronor i kontanter från ett Göteneföretag.

• 18-åringen och 23-åringen låg också bakom ett inbrott vid en pizzeria i Lyrestad den 2 augusti. Då stals 900 kronor i kontanter.

• Samtliga åtalade ska tillsammans ha utfört ett inbrott vid Mariestads Missionsförsamling den 4 augusti. Där försökte de komma över kontanter, men misslyckades. 15-åringen har förnekat gärningen i polisförhör, men de andra två har erkänt.

Trion försökte även samma natt göra ett nytt inbrott vid Hällekisgården, men då kom de heller inte över något av värde.

18-åringen är också åtalad för en misshandel av vuxen vid Vadsbogymnasiet. Det skedde i våras då han knuffat omkull en vuxen som ramlade till marken och slog bakhuvudet i asfalten. Mannen fick hjärnskakning och en sårskada med blodvite som följd av misshandeln.

I fredags lämnades en stämningsansökan in till Skaraborgs tingsrätt. Den innehöll nio åtalspunkter om flera stölder, misshandel, skadegörelse och försök till stölder.

18-åringen, som har varit en huvudperson vid flera av inbrotten, har suttit häktad sedan den 6 augusti. Han dömdes i slutet av juli till skyddstillsyn förenat med 80 timmarstjänst efter att ha varit inblandad i en omfattande stöldhärva i Mariestad.

De nya stölderna har skett på flera ställen i Mariestad och Hällekis under juli-augusti. Även två medkumpaner, 23 och 15 år från Mariestad, har åtalats för att ha deltagit. 23-åringen har tidigare dömts till skyddstillsyn med särskild föreskrift i den uppmärksammade stöldhärvan.

Inbrott

• Natten mot den 15 juli stals 5 000 kronor i kontanter och en surfplatta värd 2 500 kronor vid ett inbrott i Leksbergsgrillen. Två dagar senare stal 18-åringen tobak värt 4 200 kronor från samma ställe, ett brott som han har erkänt vid polisförhör.

• Tillsammans med 23-åringen gjorde 18-åringen den 22 juli ett bilinbrott på Madlyckevägen. Bilens lack repades, dessutom skars ett däck sönder och en ruta krossades. Från bilen stals sedan ett slutsteg.

• Samma duo gjorde den 1 augusti ett inbrott på Kinnekullegården i Hällekis. Där stals 800 kronor i kontanter från ett Göteneföretag.

• 18-åringen och 23-åringen låg också bakom ett inbrott vid en pizzeria i Lyrestad den 2 augusti. Då stals 900 kronor i kontanter.

• Samtliga åtalade ska tillsammans ha utfört ett inbrott vid Mariestads Missionsförsamling den 4 augusti. Där försökte de komma över kontanter, men misslyckades. 15-åringen har förnekat gärningen i polisförhör, men de andra två har erkänt.

Trion försökte även samma natt göra ett nytt inbrott vid Hällekisgården, men då kom de heller inte över något av värde.

18-åringen är också åtalad för en misshandel av vuxen vid Vadsbogymnasiet. Det skedde i våras då han knuffat omkull en vuxen som ramlade till marken och slog bakhuvudet i asfalten. Mannen fick hjärnskakning och en sårskada med blodvite som följd av misshandeln.

  • Per Warvlin