20 aug 2014 16:38

23 jan 2015 14:41

Bert fick klartecken från Migrationsverket

Bert Karlssons planer på asylboende på Vallby herrgård blir verklighet.
– Migrationsverket vill komma i gång den 10 september, så det är det vi jobbar efter, säger Karlsson.

Under det första halvåret i år sökte cirka 32 000 personer asyl i Sverige – nästan 70 procent fler jämfört med motsvarande period ifjol. Migrationsverket räknade nyligen kraftigt upp prognosen för antalet asylsökande i år till mellan 75 000 och 89 000, vilket beräknas öka kostnaden med minst en miljard kronor.

– Det största problemet vi brottas med är att det inte finns tillräckligt med kommunplatser för personer som beviljats uppehållstillstånd. I gamla Skaraborg har vi 2 300 inskrivna, av dem har cirka 600 fått uppehållstillstånd, men sitter fortfarande kvar på asylboendet. Bristen på kommunplatser gör att flödet stoppar upp, säger Anders Ekström, biträdande enhetschef på Migrationsverkets mottagningsenhet i Mariestad.

Öppnas etappvis

MT berättade för ett par veckor sedan att Bert Karlssons bolag Jokarjo AB ansökt om att få öppna ett tillfälligt asylboende på Vallby herrgård i Hassle. Migrationsverket har nu gett grönt ljus och en öppning är, enligt Karlsson, nära förestående. Först ska dock Migrationsverket göra en oberoende besiktning av boendet.

– 10 september vill Migrationsverket att det ska vara igång. Boendet öppnas i två etapper; först blir det 50 platser i flyglarna. Så fort bygglovet är klart går vi vidare och sätter upp 18 bostadsmoduler med ytterligare 100 platser. Modulerna är lika bra boende som vilket hotellrum som helst idag, säger Bert Karlsson.

På tisdagskvällen besökte han Vallby för att lägga upp planeringen tillsammans med herrgårdens ägare Raili Kosonen. Raili, som vid ett par tillfällen tidigare ansökt om att öppna asylboende, kommer att ansvara för den dagliga verksamheten.

– Förutsättningarna för asylboende är goda här och nu kommer Bert in med kunnande och kapital, säger hon.

– Vallby är perfekt boendemiljö med fina grönområden och vi kommer att fixa till lekytor i trädgården. Frukost, lunch och middag levereras av en cateringfirma i Skara varje dag, påpekar Bert Karlsson.

Fler skolelever

Migrationsverkets utgångspunkt är att i första hand hänvisa barnfamiljer till lägenhetsplatser. Bristen på sådana gör dock att familjer också placeras på tillfälliga boenden. För de barn som ska bo i Vallby kan det bli aktuellt med skolgång på Hassle och eventuellt Lyrestad skola.

– Mariestads kommunledning har varit positiva till etableringen. För skolan vore det bra med många barnfamiljer på Vallby, säger Bert Karlsson.

Karlssons bolag Jokarjo AB driver ett 30-tal asylboenden i landet. Enligt Karlsson är siktet inställt på minst tio till framöver.

– Flyktingströmmen är ett olösligt problem de närmsta åren. Sedan jag kom in i den här branschen 1991 har jag pressat priserna. Med 30 anläggningar är det klart att det blir några miljoner över, men marginalerna är inte så stora och vinsterna inte i närheten av vad folk tror, hävdar Bert Karlsson.

Under det första halvåret i år sökte cirka 32 000 personer asyl i Sverige – nästan 70 procent fler jämfört med motsvarande period ifjol. Migrationsverket räknade nyligen kraftigt upp prognosen för antalet asylsökande i år till mellan 75 000 och 89 000, vilket beräknas öka kostnaden med minst en miljard kronor.

– Det största problemet vi brottas med är att det inte finns tillräckligt med kommunplatser för personer som beviljats uppehållstillstånd. I gamla Skaraborg har vi 2 300 inskrivna, av dem har cirka 600 fått uppehållstillstånd, men sitter fortfarande kvar på asylboendet. Bristen på kommunplatser gör att flödet stoppar upp, säger Anders Ekström, biträdande enhetschef på Migrationsverkets mottagningsenhet i Mariestad.

Öppnas etappvis

MT berättade för ett par veckor sedan att Bert Karlssons bolag Jokarjo AB ansökt om att få öppna ett tillfälligt asylboende på Vallby herrgård i Hassle. Migrationsverket har nu gett grönt ljus och en öppning är, enligt Karlsson, nära förestående. Först ska dock Migrationsverket göra en oberoende besiktning av boendet.

– 10 september vill Migrationsverket att det ska vara igång. Boendet öppnas i två etapper; först blir det 50 platser i flyglarna. Så fort bygglovet är klart går vi vidare och sätter upp 18 bostadsmoduler med ytterligare 100 platser. Modulerna är lika bra boende som vilket hotellrum som helst idag, säger Bert Karlsson.

På tisdagskvällen besökte han Vallby för att lägga upp planeringen tillsammans med herrgårdens ägare Raili Kosonen. Raili, som vid ett par tillfällen tidigare ansökt om att öppna asylboende, kommer att ansvara för den dagliga verksamheten.

– Förutsättningarna för asylboende är goda här och nu kommer Bert in med kunnande och kapital, säger hon.

– Vallby är perfekt boendemiljö med fina grönområden och vi kommer att fixa till lekytor i trädgården. Frukost, lunch och middag levereras av en cateringfirma i Skara varje dag, påpekar Bert Karlsson.

Fler skolelever

Migrationsverkets utgångspunkt är att i första hand hänvisa barnfamiljer till lägenhetsplatser. Bristen på sådana gör dock att familjer också placeras på tillfälliga boenden. För de barn som ska bo i Vallby kan det bli aktuellt med skolgång på Hassle och eventuellt Lyrestad skola.

– Mariestads kommunledning har varit positiva till etableringen. För skolan vore det bra med många barnfamiljer på Vallby, säger Bert Karlsson.

Karlssons bolag Jokarjo AB driver ett 30-tal asylboenden i landet. Enligt Karlsson är siktet inställt på minst tio till framöver.

– Flyktingströmmen är ett olösligt problem de närmsta åren. Sedan jag kom in i den här branschen 1991 har jag pressat priserna. Med 30 anläggningar är det klart att det blir några miljoner över, men marginalerna är inte så stora och vinsterna inte i närheten av vad folk tror, hävdar Bert Karlsson.

  • Tomas Höglund