19 aug 2014 12:17

23 jan 2015 14:40

Besök från Albanien

Skoleleverna i Lubonja har stöttats sedan 2009.
I förra veckan fick fyra deltagare från den albanska byn chansen att besöka Mariestad.

Sedan fem år tillbaka har Svensk-albanska vänskapsföreningen haft årliga projekt i den lilla byn Lubonja i södra Albanien.

Arbetet har i första hand handlat om att ordna sommarkurser i engelska på skolan. En del utrustning från Kyrkornas second hand i Mariestad har även skänkts. Dessutom har föreningen hjälpt kvinnorna i byn och deras arbete med hantverk.

– För att komma till byn måste man åka på en slingrig grusväg. Den kan till och med vara avstängd långa perioder under vintern och det gör att inga lärare kan komma utifrån och undervisa. Av den anledningen har vi valt att stödja med sommarkurser, säger Mats Rydgård, ledamot i Svensk-albanska vänskapsföreningen.

Enligt Rydgård har cirka 15 elever kommit in på gymnasiet i den närliggande staden Korça tack vare kurserna.

”Lyckat utbyte”

Mellan torsdag och söndag befann sig fyra personer från Lubonja i Sverige. Två flickor från byn, rektorn för skolan och byäldsten besökte bland annat Mariestad, Sjötorp och Skövde.

– Tanken var att de skulle få se hur det fungerar i Sverige och bli inspirerade. Bland annat besökte vi Tunaholmsskolans laboratoriesalar, biosfärskontoret och Högskolan i Skövde. Utbytet var lyckat och de var nöjda med programmet och gästfriheten.

Om det blir fler sommarkurser i Lubonja nästa år är däremot osäkert.

– I dagsläget saknas pengar, men förhoppningsvis hittar vi en lösning, säger Mats Rydgård.

Sedan fem år tillbaka har Svensk-albanska vänskapsföreningen haft årliga projekt i den lilla byn Lubonja i södra Albanien.

Arbetet har i första hand handlat om att ordna sommarkurser i engelska på skolan. En del utrustning från Kyrkornas second hand i Mariestad har även skänkts. Dessutom har föreningen hjälpt kvinnorna i byn och deras arbete med hantverk.

– För att komma till byn måste man åka på en slingrig grusväg. Den kan till och med vara avstängd långa perioder under vintern och det gör att inga lärare kan komma utifrån och undervisa. Av den anledningen har vi valt att stödja med sommarkurser, säger Mats Rydgård, ledamot i Svensk-albanska vänskapsföreningen.

Enligt Rydgård har cirka 15 elever kommit in på gymnasiet i den närliggande staden Korça tack vare kurserna.

”Lyckat utbyte”

Mellan torsdag och söndag befann sig fyra personer från Lubonja i Sverige. Två flickor från byn, rektorn för skolan och byäldsten besökte bland annat Mariestad, Sjötorp och Skövde.

– Tanken var att de skulle få se hur det fungerar i Sverige och bli inspirerade. Bland annat besökte vi Tunaholmsskolans laboratoriesalar, biosfärskontoret och Högskolan i Skövde. Utbytet var lyckat och de var nöjda med programmet och gästfriheten.

Om det blir fler sommarkurser i Lubonja nästa år är däremot osäkert.

– I dagsläget saknas pengar, men förhoppningsvis hittar vi en lösning, säger Mats Rydgård.