14 aug 2014 05:30

23 jan 2015 14:40

Tusentals väntas till Karlsholme

Åtta band på två scener under två kvällar – och extra musik på torget däremellan. Lita på att det blir chans till dans i Mariestad i helgen.

Stora folkparksdansen på Karlsholme är en tradition vars popularitet bara verkar öka. Vid det här laget räknar arrangören Folkparkerna i väst med att 4 000 besökare från när och fjärran sluter upp.

Åtta dansband turas om att spela under fredagen och lördagen i Jubileumsteatern respektive Rotundan. Några av dem är i det närmaste självskrivna vid det här laget. Elisa's förstås, som har framträtt under danshelgen flera år i rad – och Henrik Sethsons Casanovas, som i princip var med och startade begivenheten.

– Det är kul att se att det vuxit. Nu är ju den här helgen en av de dansfesterna i landet som man verkligen räknar med, säger han.

Skriver och spelar

Den Mariestadsbördige sångaren bor numera i Stockholm och har en hektisk sommar av turnerande bakom sig. Han och bandet har nyss gett ut en skiva. Dessutom har Henrik producerat Elisa's kommande platta, med låtar skrivna av Elisa själv, hennes syster Alma – och Henrik Sethson.

– Casanovas spelar mycket hela året men på sommaren är det dans varenda dag i veckan. Då får man lägga allt annat åt sidan, och i stället försöka vara kreativ och effektiv under andra tider på året.

Är det annorlunda att spela på hemmaplan jämfört med i övriga landet?

– Att spela hemma är alltid roligt, inte minst eftersom man känner ett flertal i publiken och kan ha släkt och vänner på plats. Men annars tänker man inte så mycket på det, det gäller ju att vara på tårna varje kväll oavsett vem som finns i publiken, säger Henrik Sethson.

Extra svängom

Donnez, Blender, Sannex, Expanders, Streaplers och Claes Lövgrens bjuder också upp till dans under helgen. Enligt arrangörerna viks fredagen åt lite mer traditionell dansbandsmusik medan lördagen fylls av den något ungdomligare varianten (se faktaruta).

De som, trots det digra startfältet, inte får nog av dansmusik under kvällstid kan dessutom svänga loss på lördagseftermiddagen. Då kör några av kvällens band, exempelvis Elisa's och Casanovas, extradans på Nya torget.

Stora folkparksdansen på Karlsholme är en tradition vars popularitet bara verkar öka. Vid det här laget räknar arrangören Folkparkerna i väst med att 4 000 besökare från när och fjärran sluter upp.

Åtta dansband turas om att spela under fredagen och lördagen i Jubileumsteatern respektive Rotundan. Några av dem är i det närmaste självskrivna vid det här laget. Elisa's förstås, som har framträtt under danshelgen flera år i rad – och Henrik Sethsons Casanovas, som i princip var med och startade begivenheten.

– Det är kul att se att det vuxit. Nu är ju den här helgen en av de dansfesterna i landet som man verkligen räknar med, säger han.

Skriver och spelar

Den Mariestadsbördige sångaren bor numera i Stockholm och har en hektisk sommar av turnerande bakom sig. Han och bandet har nyss gett ut en skiva. Dessutom har Henrik producerat Elisa's kommande platta, med låtar skrivna av Elisa själv, hennes syster Alma – och Henrik Sethson.

– Casanovas spelar mycket hela året men på sommaren är det dans varenda dag i veckan. Då får man lägga allt annat åt sidan, och i stället försöka vara kreativ och effektiv under andra tider på året.

Är det annorlunda att spela på hemmaplan jämfört med i övriga landet?

– Att spela hemma är alltid roligt, inte minst eftersom man känner ett flertal i publiken och kan ha släkt och vänner på plats. Men annars tänker man inte så mycket på det, det gäller ju att vara på tårna varje kväll oavsett vem som finns i publiken, säger Henrik Sethson.

Extra svängom

Donnez, Blender, Sannex, Expanders, Streaplers och Claes Lövgrens bjuder också upp till dans under helgen. Enligt arrangörerna viks fredagen åt lite mer traditionell dansbandsmusik medan lördagen fylls av den något ungdomligare varianten (se faktaruta).

De som, trots det digra startfältet, inte får nog av dansmusik under kvällstid kan dessutom svänga loss på lördagseftermiddagen. Då kör några av kvällens band, exempelvis Elisa's och Casanovas, extradans på Nya torget.

  • Carin Söder

Helgens startfält

Fredag

Sannex

Expanders

Streaplers

Claes Lövgrens

Lördag

Casanovas

Blender

Donnez

Elisa's