11 aug 2014 06:00

23 jan 2015 14:40

Hon är Sveriges humledrottning

HUMLE: Fältvandring på Sveriges enda kommersiella humleodling

2006 köpte Gunilla Hellsten Boman och hennes familj Spännaregården i Björsäter efter att ha tröttnat på storstadslivet. Åtta år senare och fyra år efter första odlingen driver de nu Sveriges enda kommersiella humleodling.

I över 20 år har Gunilla Hellsten Boman varit på sin så kallade humleresa. Det började med ett par skott från en äldre släktgård och i dag står hon tillsammans med maken Magnus med runt 300 störar på markerna runt gården i Björsäter. Under lördagen anordnade Länsstyrelsen i Västra Götaland med rådgivaren Kirsten Jensen i spetsen en fältvandring tillsammans med Gunilla där nyfikna besökare, många med egna humleodlingar, fick vara med och diskutera odlingsformen.

– Det finns ingen praxis till humleodling utan vi har alltid kört med 'trial and error' tills det blivit rätt. Genom den här vandringen kan man dela sin erfarenhet, många har redan mindre odlingar så det är ett bra bollplank att utbyta kunskaper och erfarenheter med, säger Gunilla Hellsten Boman.

Långväga besök

Under besöket på gården fick besökarna titta på odlingarna och även tips och råd från familjen och Kristen Jensen på Länsstyrelsen. Två av besökarna var Johan Zethraeus och Per Gustavsson som tagit sig till hela vägen från Växjö för att ta del av tillvägagångssättet på gården för att kunna förbättra sina egna humleodlingar.

– Det är intressant att se hur de har gjort och på så sätt veta bättre hur vi kan göra. Nu har vi 15-20 stycken, nästa år ska vi ha 100, säger Johan Zethraeus.

Stor efterfrågan

Gunilla Hellsten Boman har tillsammans med familjen i år lyckats få en fin skörd humle. Förra årets skörd blev förkastad på marknaden men de fortsatte att tro på sin produkt och nu, ett år senare, står bryggerier på kö för att köpa den ovanliga svenskodlade humlen. Valet föll på Sigtuna bryggeri.

– Det är ett mindre bryggeri som står på tå och vågar testa nya saker, berättar Gunilla Hellsten Boman.

Under söndagen får gården besök av bryggeriet som köpt all årets skörd som kommer hjälpa till att plocka minst tio kg humlekottar vilket genererar ungefär 3 000 liter öl förvarade i cirka 4 000 flaskor. Efter skörden kör de direkt tillbaka till Sigtuna med humlekottarna för att färdigställa ölen som sedan lanseras på Stockholm Beer Festival i slutet av september.

I över 20 år har Gunilla Hellsten Boman varit på sin så kallade humleresa. Det började med ett par skott från en äldre släktgård och i dag står hon tillsammans med maken Magnus med runt 300 störar på markerna runt gården i Björsäter. Under lördagen anordnade Länsstyrelsen i Västra Götaland med rådgivaren Kirsten Jensen i spetsen en fältvandring tillsammans med Gunilla där nyfikna besökare, många med egna humleodlingar, fick vara med och diskutera odlingsformen.

– Det finns ingen praxis till humleodling utan vi har alltid kört med 'trial and error' tills det blivit rätt. Genom den här vandringen kan man dela sin erfarenhet, många har redan mindre odlingar så det är ett bra bollplank att utbyta kunskaper och erfarenheter med, säger Gunilla Hellsten Boman.

Långväga besök

Under besöket på gården fick besökarna titta på odlingarna och även tips och råd från familjen och Kristen Jensen på Länsstyrelsen. Två av besökarna var Johan Zethraeus och Per Gustavsson som tagit sig till hela vägen från Växjö för att ta del av tillvägagångssättet på gården för att kunna förbättra sina egna humleodlingar.

– Det är intressant att se hur de har gjort och på så sätt veta bättre hur vi kan göra. Nu har vi 15-20 stycken, nästa år ska vi ha 100, säger Johan Zethraeus.

Stor efterfrågan

Gunilla Hellsten Boman har tillsammans med familjen i år lyckats få en fin skörd humle. Förra årets skörd blev förkastad på marknaden men de fortsatte att tro på sin produkt och nu, ett år senare, står bryggerier på kö för att köpa den ovanliga svenskodlade humlen. Valet föll på Sigtuna bryggeri.

– Det är ett mindre bryggeri som står på tå och vågar testa nya saker, berättar Gunilla Hellsten Boman.

Under söndagen får gården besök av bryggeriet som köpt all årets skörd som kommer hjälpa till att plocka minst tio kg humlekottar vilket genererar ungefär 3 000 liter öl förvarade i cirka 4 000 flaskor. Efter skörden kör de direkt tillbaka till Sigtuna med humlekottarna för att färdigställa ölen som sedan lanseras på Stockholm Beer Festival i slutet av september.

  • Ellen Borell

Kuddar fyllda med humlekottar användes som sömngivande medel på fältlasaretten under första världskriget och används i dag i viss naturmedicin.

Källa: alternativmedicin.se