11 aug 2014 16:35

23 jan 2015 14:40

"Det har varit bedrövligt"

För låga löner, betygsättning och minimalt med arbetskraft. Frustrationerna hos poliserna i östra Skaraborg har under den senaste tiden nått sin kulmen och vissa poliser överväger till och med att sluta. I dag bekräftades den kritiska situationen på fler nivåer.

MT har under flera tillfällen tidigare i år skrivit om situationen för poliserna i östra Skaraborg gällande löner, arbetsbrist och ignorans från arbetsgivarna. Under måndagseftermiddagen träffade Cecilia Widegren (M), riksdagsledamot Skaraborg, Yvonne Kärnheim, Polisförbundets ordförande i Skaraborg, för att prata om hur polisens arbete och situation och tryggheten för skaraborgarna ska förbättras. För förbättringar finns det enligt Yvonne Kärnheim som är väldigt missnöjd med sommarens arbetssituation.

– Det har varit bedrövligt. Det har speciellt synts i sommar att vi jobbar med personalminimum, säger Yvonne Kärnheim.

Otrygga medborgare

Underbemanningen har märkts av vid flera tillfällen då polisen kommit sent till larm, om de ens kunnat komma alls, något som skapat otrygghet hos medborgarna.

– Det finns ingen enskild polis som vill att medborgarna ska komma i kläm. Det är liksom inte vårt fel, det finns inte tillräckligt med resurser, säger Yvonne Kärnheim.

Cecilia Widegren som under flera år haft nära kontakt med polisen i Skaraborg och Polisförbundet är väl medveten om problematiken och medger att det är många faktorer som måste lösas i samband med att de 23 polismyndigheterna i landet slås ihop till en den första januari 2015 .

– För oss är det viktigt att vara med från början och att se till att alla blir sedda. Funkar det inte med medarbetarna så fungerar inget. Det handlar om ett bristande ledarskap som måste rättas till och det görs genom att ta tillvara på erfarenhet och åsikter, säger Cecilia Widegren.

Upprörda poliser

Ett av de mest uppmärksammade problemen gäller polisernas löner. I Västra Götaland infördes tidigare i somras ett betygsystem där lönen påverkas beroende på vilket betyg man tilldelas i stället för det tidigare systemet där anställningslängden avgjorde lönen. Ett system som upprört många poliser, men enligt Yvonne Kärnheim blir man som polis helt överkörd i lönefrågan.

– Ingen lyssnar på oss eller ser oss och ingen tar oss på allvar. Någonstans tog det bara stopp och bägaren rann över, berättar hon besviket.

Den 24:e augusti anordnas en stor lönemanifestation i Stockholm som Yvonne, tillsammans med stora delar av den svenska poliskåren, hoppas ska leda till en behövlig förändring.

MT har under flera tillfällen tidigare i år skrivit om situationen för poliserna i östra Skaraborg gällande löner, arbetsbrist och ignorans från arbetsgivarna. Under måndagseftermiddagen träffade Cecilia Widegren (M), riksdagsledamot Skaraborg, Yvonne Kärnheim, Polisförbundets ordförande i Skaraborg, för att prata om hur polisens arbete och situation och tryggheten för skaraborgarna ska förbättras. För förbättringar finns det enligt Yvonne Kärnheim som är väldigt missnöjd med sommarens arbetssituation.

– Det har varit bedrövligt. Det har speciellt synts i sommar att vi jobbar med personalminimum, säger Yvonne Kärnheim.

Otrygga medborgare

Underbemanningen har märkts av vid flera tillfällen då polisen kommit sent till larm, om de ens kunnat komma alls, något som skapat otrygghet hos medborgarna.

– Det finns ingen enskild polis som vill att medborgarna ska komma i kläm. Det är liksom inte vårt fel, det finns inte tillräckligt med resurser, säger Yvonne Kärnheim.

Cecilia Widegren som under flera år haft nära kontakt med polisen i Skaraborg och Polisförbundet är väl medveten om problematiken och medger att det är många faktorer som måste lösas i samband med att de 23 polismyndigheterna i landet slås ihop till en den första januari 2015 .

– För oss är det viktigt att vara med från början och att se till att alla blir sedda. Funkar det inte med medarbetarna så fungerar inget. Det handlar om ett bristande ledarskap som måste rättas till och det görs genom att ta tillvara på erfarenhet och åsikter, säger Cecilia Widegren.

Upprörda poliser

Ett av de mest uppmärksammade problemen gäller polisernas löner. I Västra Götaland infördes tidigare i somras ett betygsystem där lönen påverkas beroende på vilket betyg man tilldelas i stället för det tidigare systemet där anställningslängden avgjorde lönen. Ett system som upprört många poliser, men enligt Yvonne Kärnheim blir man som polis helt överkörd i lönefrågan.

– Ingen lyssnar på oss eller ser oss och ingen tar oss på allvar. Någonstans tog det bara stopp och bägaren rann över, berättar hon besviket.

Den 24:e augusti anordnas en stor lönemanifestation i Stockholm som Yvonne, tillsammans med stora delar av den svenska poliskåren, hoppas ska leda till en behövlig förändring.

  • Ellen Borell